Filmová podoba týdne #5

25. 8. 2014

Jedná se o meme, které pořádá Niklaus. Cílem tohoto meme je každé pondělí představit čtenářům i filmové nebo seriálové zpracování knih.

posterNázev: Pokání

Režisér: Joe Wright

Podle knihy: Pokání - Ian McEwan

O čem film je:   Příliš bujná fantazie dvanáctileté "budoucí spisovatelky" Briony Tallisové odstartuje tragický příběh, který nenapravitelně změní osudy tří lidí. Vinou vlastní nezralosti a série nedorozumění nařkne mladého zahradníka Robbieho Turnera ze znásilnění nezletilé sestřenice. Nadaný chlapec, který původně mířil na lékařskou fakultu, končí ve vězení. Toto obvinění ale ničí život i její sestře Cecílii, která Robbieho bezhlavě milovala. Když si záhy už o něco starší Briony uvědomí, co napáchala, je už pozdě. Cecilia zavrhla celou rodinu v čele s ní a odstěhovala se do Londýna, kde se živí jako zdravotní sestra. Robbie výměnou za zkrácení trestu narukoval do armády a ve Francii se snaží zastavit postupující Němce. Briony na cestě za vykoupením nastoupí do ošetřovatelského kurzu a díky utrpení, které kolem sebe dennodenně vidí, konečně dospívá. S tím souvisí i rozhodnutí postavit se svým dvěma obětem tváří v tvář a respektovat jakýkoli trest. Možná se tím očistí, možná to ale na vykoupení nebude stačit. Možná to ani nestihne, protože Londýn se připravuje na masivní bombardování. Možná všechny tři čeká úplně jiný konec. 

Můj názor: Tento film jsem si hrozně oblíbila, ale knihu jsem ještě nečetla. Já jsem na tento film narazila náhodou, protože jsem si chtěla stáhnout film Pícha a předsudek a pod tím byl tento film, tak jsem si ho stáhla. Jsem ráda že jsem na něj narazila a určitě ten kdo viděl Píchu a předsudek tak by se na Pokání měl podívat.  



4 komentáře:

  1. Zatím jsem nečetla ani neviděla film, ale oba mám do budoucna v plánu :)).

    OdpovědětVymazat
  2. Pokání jsem tedy ještě neviděla...vlastně jo! Kousek jsem viděla a docela se mi to líbilo! Budu se muset podívat znovu a na celé! :)

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥