Než jsem tě poznala - recenze

8. 1. 2015


Název: Než jsem tě poznala

Autor: Jojo Moyesová

Počet stran: 407

Překlad: Lucie Mikolajková

Nakladatelství: ikar

Rok vydání: 2013

Anotace:  Louisa Clarková je obyčejná dívka žijící mimořádně obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru, dlouholetého přítele a svět končící s hranicemi malého rodného městečka. Svůj život by za nic nevyměnila. Když však bistro zavřou, Louisa měnit musí. A tak přijme jednu velmi neobvyklou nabídku.
Svět Willa Traynora, naopak žádné hranice nemá. Je to svět adrenalinu, velkých obchodů a peněz, svět možností bez omezení. Will svůj život miluje. Když ho však nehoda upoutá na kolečkové křeslo, ví, že už ho nebude moci žít jako doposud.
Jen těžko si lze představit více nesourodou dvojici než náladového a cynického Willa a optimistickou a upovídanou Louisu. Přesto tyto dva svede osud dohromady. Willova matka totiž Louisu najme na šest měsíců jako ošetřovatelku. A tak se bývalá servírka začíná pomalu zaučovat novému řemeslu, aniž by tušila, že na tom, zda uspěje, bude zanedlouho záviset Willův život.


Příběh vypráví o Louise Clarkové, která pracuje v bistru, bohužel jednoho dne o ni přijde a tak si shání novou práci. Nakonec ji zaměstná žena, která má syna invalidu. Louisa tedy opečovává Willa který je upoután na vozíku, kvůli nehodě, která ho postihla v roce 2007. Louisa má před sebou šest měsíců u rodiny, která je velmi bohatá a musí přesvědčit Willa, aby si nevzal život.



" Otočil se s vozíkem zády ke mně, a já si po pár minutách ticha uvědomila, že mi dal odchod." 

Další kniha, která se mi hodně líbila a určitě si ji někdy znovu přečtu. Skoro celý příběh vypráví Louisa, ale setkáváme se i s kapitolami, které vypráví buď Will, nebo někdo jiný. Nebojte se že by jste to nepoznaly, pod každým číslem kapitoly, je napsáno kdo zrovna tuto kapitolu vypráví, jen když vypráví Louisa, tak tam není nic jen to číslo. Tento příběh mi přišel jako kdyby se už někdy stal a to já mám moc ráda. Je to krásná romantická knížka, která stojí za to aby si ji někdo přečetl. Určitě ji můžu doporučit.

Koukala jsem se i na další knížky od Jojo a všechny mají tak krásnou obálku. Přebal této knížky vypadá že je z tvrdého Ecopapíru, má to takový styl dřeva. Líbí se mi, že obálka není zbytečně přeplácaná barvami, protože by to k tomuto příběhu vůbec nesedělo. Postavy této knížky se mi velice líbili, jen Will se mi někdy nelíbil, jakou měl náladu. S radostí bych si přečetla i jiné knížky od této autorky. 

Jak jsem psala tato knížka se mi hodně líbila a jsem ráda, že jsem měla tu možnost si ji přečíst. Doufám že její další knížky budou stejně dobré jako tato a proto dávám této knize 5 hvězdiček.  

Jojo Moyesová se narodila v roce 1969 v Británii. Vystudovala žurnalistiku a novinařině se věnovala deset let - pracovala pro britský deník a jeden rok pobývala v Hong Kongu jako dopisovatelka listu Sunday Morning Post. V roce 2002 jí vyšel první román Sheltering Rain a od té doby se živí jako spisovatelka na volné noze. Je autorkou deseti románů. Její knihy jsou vydávány v 35 zemích po celém světě a každý nový titul se pravidelně umisťuje na předních místech evropských i amerických žebříčků bestsellerů. Dostala dvakrát prestižní britské ocenění Romantic Novel of The Year Award.

8 komentářů:

  1. Tuhle knihu si chci hrozne precist :) Super recenze.
    Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se na ni chystám, hodně se mi líbil Poslední dopis od tvé lásky, tak počítám, že tahle bude taky skvělá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji přečti. Poslední dopis od tvé lásky si chci přečíst. :)

      Vymazat
  3. Hezky napsaná recenze, jen často opakuješ slovo líbilo se mi.. místo líbí se mi obálka můžeš napsat - obálka je zajímavá a originální. Něco v tom smyslu, aby tam nebylo tolikrát opakující se slovo. Jinak bych si knihu chtěla přečíst, všichni na ni píšete tak pozitivní recenze a já se k ní ještě nedostala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji určitě si na to budu dávat pozor. Určitě si ji přečti. :)

      Vymazat
  4. Hodně se mi knížka líbila a fakt ve mě zůstala až do dneška (což je rok od přečtení). Pamatuju si, že mi hlavní hrdinka ze začátku trochu lezla na nervy, ale ona se během knížky tolik změnila! Milovala jsem její rodinu a její vztah s Willem. :)
    Super recenze!

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥