Zimní příběh - recenze

20. 2. 2015

Název: Zimní příběh

Autor: Mark Helprin

Počet stran: 762

Překlad: Jan Sládek

Nakladatelství: Jota

Rok vydání: 2014

Anotace: Mýtický Příběh z New Yorku odehrávající se v několika časových rovinách o osudové lásce, která trvá navždy.
Jedné zimní noci, na samém počátku 20. století, se pouliční zloděj Peter Lake pokusí vyloupit honosný dům známého novinářského magnáta. Dům však není prázdný - Peter zde najde krásnou dívku jménem Beverly, hrající na klavír. Peter jejímu kouzlu okamžitě podléhá. Jejich láska však zůstává nenaplněna, protože Beverly záhy umírá na tuberkulózu. Zoufalý Peter se během jedné z honiček, kterou na něj uspořádají členové zlodějského gangu, vrhá z Brooklynského mostu do vody. Zdá se, že příběh končí... Osud však rozhodne jinak. Peter Lake se znovu vynořuje o mnoho desetiletí později obdařený zvláštními schopnostmi, o kterých zpočátku nemá ani tušení. Zmateně tápe v ulicích New Yorku své vlastní budoucnosti a jen matně si vzpomíná, odkud přichází. Teprve při spatření starého obrazu s Beverly si uvědomí, kým je, a vydává se najít svou lásku i smysl života...



Výsledek obrázku pro Zimní příběhZimní příběh jsem si přála už delší dobu, ale nakonec jsem ho dostala k vánocům. Všude na sociálních sítích jsem četla že ji skoro všichni budou číst přes vánoce. Samozřejmě bych to nebyla já, kdybych si neřekla, že počkám na vánoce a jestli ji nedostanu, tak si ji hned po vánočních svátcích koupím. Nemohla jsem uvěřit svým očím, když jsem před vánočním stromečkem rozbalila a následně držela v ruce tuto tlustou bichly. Hned jak jsem přečetla knihu kterou jsem měla rozečtenou, tak jsem se na ni vrhla.

Výsledek obrázku pro Zimní příběhPeter Lake je zloděj, který se dostane všude a tak jednoho dne, kdy potkal bílého koně se schopnostmi se pokusí vloupat do velmi honosného domu. To ale netuší, že tam někdo je. Ten den tam potká Beverly, která hraje na klavír a má tuberkulózu. Stačí tento okamžik a hned se do sebe zamilují. Bohužel jednoho dne Beverly zemře. O pár týdnů později se bude bít s Krátkokabátníky a spadne z mostu do vody. Když se vynoří a ocitne se v budoucnosti vůbec neví jak se jmenuje a ani nezná tento nový svět. Jak přežije v novém světě?

Příběh vypráví vždy jen jedna osoba, která je na začátku každé kapitoly napsaná.
Výsledek obrázku pro Zimní příběhTato kniha už jednou vyšla a to v roce 1983, ale největší slávy se dočkala až v roce 2014 kvůli stejnojmennému filmu režiséra Akiva Goldsmana, kde hraje Colin Farrell, Jessica Brown Findlay a Russell Crowe. Myslím si že kdo se koukne na film dříve než si přečte knihu, tak udělá chybu. Já jsem se na film koukala až po dočtení knihy a jen díky tomu jsem pochopila více věcí. Film jsem pouštěla i mamce, které se moc nelíbil, protože občas nevěděla kdo je to za člověka a ani moc nepochopila celý příběh. 

V knize je to krásně do detailů napsané, sice občas to bylo až moc zdlouhavé, ale ne tak moc, aby mě to nudilo jen konec se hodně táhl.

Co se týče obálky, tak si myslím že krásnější už nemohly udělat. Obálka krásně vystihuje zimní počasí v knize a i kde se příběh odehrává. Určitě je to nejkrásnější obálka v mé knihovničce.

Výsledek obrázku pro Zimní příběhTak, abych to shrnula. Obálka byla a je hodně krásná a skvěle promyšlená. Co se týče příběhu přišel mi výborný. Jediné co musím vytknout, tak se tato knížka možná nebude líbit všem, protože je tam každá věc do detailů popsaná a nějaké pasáže jsou až moc zdlouhavé. Kvůli tomuto musím dát 4 hvězdičky, protože já popisování věcí do detailů nemám moc ráda. Ale určitě by jste si tuto knihu měly přečíst než se kouknete na film.


AUTOR:
Výsledek obrázku pro Mark Helprin
  • Mark Helprin se narodil v roce 1947 a vyrůstal v intelektuální rodině filmového producenta a známé herečky v New Yorku.
  • Je americký spisovatel, novinář zároveň vedoucím pracovníkem Claremontského institutu pro studia politiky a politické filozofie, zaměstnancem Americké akademie v Římě a členem Výboru pro zahraniční vztahy.
  • Dostal ocenění National Jewish Book Award





  





10 komentářů:

  1. Viděla jsem film, ale moc mě nebavil, takže mi chuť do knížky tak trochu překazil :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já se chvástala, jak ji budu mít, ale nějak to nedopadlo, škoda. Ale pořád si ji chci koupit, tak snad.. Ale to bych nebyla já, kdybych ji na truc četla v létě :D Jinak krásná recenze, nejspíš se příběh hodně shoduje s filmem, jen více do detailů, což by mi nevadilo. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc krasna recenze! Ja videla film vloni v kine a moc se mi libil, nemohla jsem se dockat, az kniha u nas vyjde ale i kdyz ji uz mam doma, nemela jsem na ni jeste chvilku. I tak se ale moc tesim a jsem moc rada, ze se Ti libila :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mam ji na čtečce a těším se, až bude čas si ji přečíst, ale momentálně toho mám fakt strašně moc :( A pak se samozřejmě těším i na filmovou verzi! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá na tvou recenzi, jak se ti bude kniha líbit. :)

      Vymazat
  5. Já ji mám od října a pořád jsem ji nedala:D Jinak bichle je s měkkým i =)

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥