V šedých tónech - recenze

21. 6. 2015

Na tuto knihu jsem byla velice zvědavá a tak jsem byla ráda, že jsem si ji mohla přečíst. Miluji téma druhé světové války a tak i tuto knihu jsem si musela přečíst a zjistit jak se mi bude líbit a jestli bude lepší než ostatní knihy o druhé světové válce. A musím říct, že jsem byla mile překvapena.



Patnáctiletá Lina je velmi výtvarně nadané děvče, která by se ráda dostala na výtvarnou školu, ale jejímu snu není přáno. Jednoho večera roku 1941 k nim do bytu vtrhne sovětská tajná policie, která Lině její mamce a desetiletému bráškovi řekne, že mají pár minut na sbalení osobních věcí a pak je odvedou pryč. Dovedou je i další zatčené na nádraží, kde nastoupí do vlaku pro dobytek, kde spolu s desítkami dalších lidí stráví několik dalších hodin s tím, že neví, kam jedou, proč tady jsou, ani co se s nimi v dalších dnech bude dít. Postupně zjišťují, že to nebude nic lehkého žít v přeplněném vlaku s jedním otvorem v zemi místo záchodu. Netuší, že je tato věc to nejmenší co budou muset snášet. Netuší, že budou vystavěny mnoha hodinám denně tvrdé práce v zimně, že budou hladovět, budou ponižovány a bojovat o přežití. Doufají v to, že tatínek, který ten den doma nebyl, je v bezpečí a že se brzy celá rodina znovu setká.

Je to příběh z druhé světové války, který se odehrává v Litvě a tak jsem byla hrozně ráda, že se dočtu i o jiných zemí, které postihla tato příšerná doba. Hodně se mi líbilo, jak autorka uměla skvěle tuto dobu popsat a díky tomu se kniha velice dobře četla.

Hodně mě zaujala obálka, která se perfektně k tomuto příběhu hodí, a i když na ní skoro nic není, tak vystihuje všechno. I bez přebalu je hezká.
Skvělé byly i samotné kapitoly, které byly krátké a tak mi čtení rychleji ubíhalo a když jsem si myslela, že jsem snad přečetla jen dvacet stránek, tak jsem byla ve skutečnosti na straně sedmdesát pět. Mám radši kratší kapitoly, protože jsem ten typ člověka, který nemůže skončit uprostřed stránky, ale vždy si musí přečíst celou kapitolu.

K této knize snad ani nic vytknout nemohu jen to a to jsem si bohužel udělala sama. Začala jsem číst tuto knihu zrovna, když jsem měla praxi od jedenácti a tak jsem neměla ani chuť číst a když jsem přišla domů, tak jsem byla ráda, že si sednu k noťasu a kouknu se na nějaký skvělí seriál nebo film. Proto mi trvalo hodně dlouho, než jsem tuto knížku přečetla.

Kdybych to měla shrnout, tak kdo má rád válečnou tématiku, tak mohu jen doporučit, ale myslí si, že by si každý měl tuto knihu přečíst ať už má rád tuto tématiku nebo ne. Při čtení se rozhodně nudit nebudete, spíše budete mít problém se od této knihy odtrhnout.

Ruta Sepetysová se narodila v roce 1967 v Detroite, ale má kořeny v Litvě. Tento příběh byl inspirovaný rodinnou historií. Kniha V šedých tónech je přeložena do více jak 22 jazyků.



5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji knihkupectví megaknihy.cz
Knihu si můžete koupit zde.
Výsledek obrázku pro mega knihy

10 komentářů:

  1. Kniha je dokonalá a mám na ni stejný názor jako ty. já jsem ji měla přečtenou během dne, takže ten problém, který jsi měla ty u mě nenastal :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je dobře, že jsi s ní neměla žádné problémy. :)

      Vymazat
  2. Je to opravdu skvělý kousek! Díky kraťoučkým kapitolám se mi knížka četla opravdu velmi rychle, čehož si vážím a příběh uvnitř... dechberoucí. A obálka knížky je opravdu moc povedená :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Na knihu si už dělám delší dobu zálusk.Ale furt se rozhoduji jestli koupit dřív V stínu černých ptáků nebo tuhle :/ :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve stínu černých ptáků bych si ráda přečetla. Určitě si V šedých tónech přečti nevím jestli jako první, protože jsem tu druhou knihu ještě nečetla. :)

      Vymazat
  4. Na tuhle knížku už jsem koukala v knihkupectví, ale zatím jsem odolala. Ale stejně jednou neodolám :) vypadá totiž fakt dobře

    OdpovědětVymazat
  5. Videla som veľa recenzii na túto knižku, ale práve ty a teraz si ma na ňu navnadila ☺

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥