100 dní štěstí - recenze

15. 7. 2015

Když jsem knihu 100 dní štěstí viděla poprvé, tak mi vyrazila dech a to kvůli obálce, kde je Koloseum. Na knížce je také jedna věta, kterou jsem si musela hned napsat na papírek „Nejztracenější ze všech dní je ten, v němž jsme se nezasmáli.“


Hlavní hrdina příběhu je Lucio Battistini, který má rád ciambelli a žije se svou ženou Paolou. Spolu mají také dvě děti Lorenza, který chodí do třetí třídy, rád hraje na klavír a také rozebírá drahé elektronické přístroje, ale nedá je nikdy znovu dohromady. Pak je tu pihovatá Eva, která chodí do první třídy a je miláček všech učitelek a místo čau říká mňau, protože si myslí, že v minulém životě byla kočkou.
Lucio životem proplouvá celkem bezstarostně. Trénuje studentské družstvo pólistů, je také trenérem ve fitness centru a má milující rodinu, ale jednoho dne se vše změní. Lékaři mu diagnostikují rakovinu jater, také mu řeknou, že bude mít pouze 100 dní života…
Lucio si tak musí těch 100 dní pořádně užít. Pojede na výlet s kamarády a také s rodinou, ale co nejvíce chce, tak se usmířit se svou ženou, kterou nedávno podvedl. Usmíří se se svou ženou? A jak stráví posledních 100 dní svého života?

Jak jsem psala, hodně mě uchvátila obálka knížky, která se opravdu skvěle vyjímá v mé knihovničce, a vždy se ráda na ni kouknu. V Římě jsem ještě nikdy nebyla, ale když se kouknu na tuto obálku, tak bych se tam chtěla hrozně ráda podívat.
Další, co se mi líbí na této knížce, jsou kapitoly. Na každý den vychází jedna kapitola, a proto jsou hodně krátké, ale mě to nevadí. Začíná se mínus stovkou a končí se jak jinak než nulou.

Musím říct, že je to perfektní čtení na léto a i když se tam mluví o smrti, tak vás tato kniha rozhodně bude bavit a neodtrhnete se od ní, protože budete chtít vědět, jak to dopadne. Hodně mě zarazilo, že autor hned na začátku řekl, že hlavní hrdina zemře, ale když se na to zpětně podívám, tak by ta knížka byla o ničem, kdybychom to předem nezjistili. Škoda, že od Fausta u nás nevyšla nějaká další kniha, a kdyby jo, tak bych hned zašla do knihkupectví a koupila bych si ji.

Na zadní straně je napsáno: Hořce úsměvný román o lásce, chlapském přátelství, slunné Itálii a skvělé italské kuchyni. Budete plakat a budete se smát, jako byste sledovali skvělý film! Když se píše na zadní straně, že se budete smát i brečet, tak se vždy přehání, ale tady je to jiné. Opravdu jsem se smála a i byla smutná (ne že bych brečela).

Abych to tedy shrnula. Určitě se u knížky, která má 384 stran nudit nebudete, ale spíše ji nebudete chtít odložit. Příběh je báječný, i když mě některé osoby hodně překvapili, jak se chovali. Třeba taková Paola, která se pořád nechtěla se svým manželem usmířit i když měl rakovinu. A i kdyby vás nezaujal příběh, což si myslím, že je blbost, tak si tuto knihu kupte alespoň kvůli obálce, která je dokonalá. Myslím si, že by se mohla líbit jak lidem, kteří nemají rádi romantiku, tak i lidem, kteří ji mají rádi. U této knihy se zasmějete i budete smutní.

Fausto Brizzi se narodil v Římě roku 1968 je italský scenárista, producent a filmový režisér.







Originální název: Cento giorni di felicità
Počet stran: 384
Přeložila: Alena Jíchová
Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok vydání: 2014

5/5

18 komentářů:

  1. Pěkná recenze. Vůbec jsem netušila co by se mohlo ukrývat pod názvem "100dní štěstí"a docela dost me to překvapilo. Ale příbeh zní moc hezky :3 tak bych asi ani neváhala nad koupí, musim si to pro příště zapsat ^__^
    A děkuji tak i za typ hezké knížky :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé tak to mě těší. Nemáš zač. Nejdříve jsem také nevěděla co si pod jménem mám představit. :)

      Vymazat
  2. Týjo, já myslela, že to bude pěkná nuda o nějakém cestování a nakonec toto..Tak to si upravuji názor!

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze :) O knížce slyším poprvé, ale zní to dobře :) Děkuju za tip na čtení :) Jinak bych ji nejspíš neobjevila :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem moc ráda, že se ti kniha líbila! Já jsem 100 dní štěstí četla téměř hned po vydání a byla jsem vážně nadšená. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U tebe jsem si recenzi hned jak si ji publikovala přečetla. :)

      Vymazat
  5. Kniha vypadá zajímavě, to jo, ale nejsem si jistá, že by byla přímo pro mě... ale když ji někde uvidím, proč ji nezkusit, že? :D

    OdpovědětVymazat
  6. O knížce už jsem slyšela několikrát, ale zatím jsem nějak neměla chuť se do ní pouštět :)

    OdpovědětVymazat
  7. O knížce slyším poprvé, ale nevypadá vůbec špatně, asi se po ní poohlédnu. :))

    OdpovědětVymazat
  8. Krásná obálka a jak čtu v recenzi, tak i poutavý děj :-) Tak bude můj seznam opět o jednu knihu delší :-) Ale kdo ví, jestli už ji tam nemám... Knih je opravdu moc a někdy se už ztrácím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím seznamem to mám úplně stejné občas se tam knihy opakují a mám jich tam opravdu moc. Jsem ráda, že se ti kniha zalíbila já se moc těším, až si ji znovu přečtu. :)

      Vymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. Knihu jsem četla před delší dobou a tato recenze mi ji pěkně připomněla. Musím souhlasit, že je to ideální čtení na léto :) To tempo je také velmi příjemné - jak se dny ukrajují, tak se příběh čte velmi rychle.

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥