Recenze: Dítě číslo 44

27. 8. 2015

Jistě víte, že mám ráda historické žánry a nebyla bych to já, kdybych si nepřečetla knihu, kterou četl skoro každý anebo o ní alespoň slyšel. Viděla jsem spoustu pozitivních recenzí na knihu Dítě číslo 44, které mě na ni ještě více nalákali a tak jsem se nemohla dočkat, až si ji koupím a následně přečtu. Nakonec mě tato kniha hodně překvapila.

 


Příslušník MGB a válečný hrdina Lev Děmidov bydlí se svojí manželkou RaisouMoskvě, když se najde mrtvola chlapce, tak je to právě Lev, který musí říct svému kamarádovi, že jeho syn zemřel nešťastnou náhodou v kolejišti, což není zas tak úplná pravda. Lev musí lhát a tak mu řekne, že chlapec byl oblečený a lokomotiva ho vláčela celou cestu na nástupiště, proto má v puse hlínu. Pravda je taková, že byl svlečený a vrah mu dal do pusy hlínu, aby chlapec nekřičel a také měl řezné rány na těle.
 
Po pár dnech Lva degradují a spolu s Raisou podezřelou ze špionáže se musejí přestěhovat do malého města na Urale, kde Lev začne pracovat. Myslí si, že jsou konečně pryč z města, kde je spoustu zavražděných dětí, ale opak je pravdou i na Urale se dozvídají, že se tam zabíjejí malé děti.

Lev to nenechá jen tak, začne pátrat po vrahovy čtyřiceti čtyř dětí a díky tomu se ocitá spolu s Raisou na tenkém ledě.

 

„Lépe nechat deset nevinných trpět než jediného špiona uniknout.

Když jsem viděla obálku knihy, tak jsem si říkala, to není nic pro mě (myslela jsem si, že to je nějaký horor nebo tak něco), ale pak jsem si pustila video Rodaw, která knížku chválila a řekla jsem si proč to nezkusit a tak jsem si ji připsala na seznam knih, které si chci koupit. Díky soutěži na blogu We Love Books jsem vyhrála zrovna tuto knihu a tak jsem měla možnost se do ní pustit ještě dřív, než jsem měla v plánu.

První, co mě zaujalo, když jsem si listovala knihou, byly začátky všech kapitol. Vždy je tam napsané jaký to je den a kde se celá kapitola odehrává, což jak víte z recenze na Bez naděj mám moc ráda, také obálka mě uchvátila, když se na ni lépe kouknete, tak je na ní krev a to jsem na žádné knize nikdy neviděla.

Kdybych si měla vybrat mezi filmovou a touto obálkou, tak bych si určitě koupila tuto, protože je výborně detailně propracovaná a vše co je na obálce vyobrazené se k tomuto příběhu hodí. Nic nemohu této knize vytknout. Po přečtení pár stránek jsem věděla, že knihu jen tak neodložím a budu číst pořád dál a dál.


„Obličej hrdiny, srdce kata.“

Myslela jsem si, že budu ohrnovat nos, až budu číst, co s dětmi vrah dělal, ale nebýt těchto scén, tak by kniha nebyla tak dobrá. Poté co jsem dočetla knihu, jsem zhlédla film, který mě neskutečně naštval kvůli tomu, že tam nebyli skoro žádné scény z knihy. Určitě si nejdříve přečtěte knihu a pak se koukněte na film.

Dítě číslo 44 všem doporučuji, i lidem, kteří nemají tento žánr rádi, věřím tomu, že se i jim bude kniha líbit. Nemohu se dočkat, až si přečtu i další díly: Utajovaný projev a Agent 6. Nemyslete si, že je první díl useknutý, ale je spíš skvěle zakončený.

Tom Rob Smith se narodil roku 1979 v Londýně. Chodil na Cambridge a poté absolvoval roční kurz tvůrčího psaní v Itálii. Od té doby působí jako spisovatel a scénárista. Jeho kniha Dítě číslo 44 dostala ocenění International Thriller Writers Awards a The CWA Dagger Awards.
  
Výsledek obrázku pro 5 stars icon

Originální název: Child 44
Počet stran: 384
Přeložil: Josef Hanzlík
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2013

16 komentářů:

  1. Já měla od filmu mnohem větší očekávání, protože kniha pro mě byla téměř dokonalá. Vadilo mi zpracování některých scén. Přišlo mi, že kdybych si nepřečetla knihu, tolik mě to něak extra nezaujme. V ději se strašně sekaně přeskakovalo. Proto rozhodně první číst knihu, poté film :) Jinak pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) A souhlasím s tebou ve všem. Nejdříve knihu pak film. :)

      Vymazat
  2. To je asi miliontá recenze co vidím a co mě dostává do kolen! :D už si ji vážně musím koupit..

    http://staymind.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano musíš si ji koupit! :D Myslím si, že se ti bude líbit. :)

      Vymazat
  3. o knihe som ešte nepočula, ale vyzerá naozaj veľmi dobre a pútavo :)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  4. Super recenze!
    Já jsem knihu ani nedočetla.Asi je to špatným obdobím nebo mi prostě nesedla.Určitě se k ní chci vrátit,protože není možné aby se mi takováhle kniha nelíbila :) Doufám,že napodruhé to bude lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já v to doufám také. Určitě si ji znovu přečti, jsem zvědavá jestli se ti pak bude líbit. A děkuju. :)

      Vymazat
  5. Tolik kladných recenzí, až se ji bojím číst:-) Abych nebyla zklamaná. Já teď dočetla Zmizelá a rozhodně doporučuji. Tady je recenze: http://siraelxy.blogspot.cz/2015/08/gillian-flynn-zmizela.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zmizelou bych si hrozně ráda přečetla. Určitě knize dej šanci. :)

      Vymazat
  6. Ano ano ano!!:DD Jsem strašně moc ráda, že se ti knížka líbila ^.^ Je perfektní a jsem si jistá, že ji budu číst ještě mnohokrát. Musím souhlasit, že film byl hodně změněný a celkově mi přišlo, že tam nedali právě ty nejdůležitější scény:( Dvojku jsem taky ještě nečetla, tak doufám, že se do knihkupectví dostanu co nejdřív!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je skvělé, že se ve všem shodneme. Už se těším, až si také knihu znovu přečtu. :)

      Vymazat
  7. Moc pěkná recenze, na knížku si brousím zuby už hodně dlouho...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji přečti doufám, že se ti bude líbit a že tě nezklame. :)

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥