Jaké knihy vychází v listopadu 2015

29. 10. 2015


V listopadu mě zaujalo pouze 10 knih, ale je to dobře, že jich je o proti minulému měsíci tak málo mohu alespoň šetřit na dárky. Stejně si asi moc knih do konce tohoto roku nekoupím.

Umění francouzské kuchyně 2 - Julia Childová
Vychází 18.11. (Jota)

Pokračování světoznámé bible kulinářského umění
Julia Childová a Simone Becková přicházejí s pokračováním svého klasického díla, které inspirovalo celou generaci Američanů a pomohlo jim vytyčit nová kritéria v oblasti kulinářského vkusu a kuchařského umění.








Rodinná čest - Lucy Ferriss
Vychází 11.11. (Domino)

Jsou okamžiky, kdy se musí člověk rozhodnout, na které straně stojí. Když se totiž nerozhodne včas, nebude pak patřit nikam.

Áfija Sattárová je skromná, zbožná a nadaná dívka ze severního Pákistánu. Hýčká si svůj velký sen: chce vystudovat medicínu na americké univerzitě, pak se vrátit domů a stát se venkovskou lékařkou. Rodina Áfiju podporuje – jsou přece moderní lidé a nebudou jí bránit ve splnění snu jen proto, že je dívka! Vše se ale změní ve chvíli, kdy se na internetu objeví fotka Áfiji, jak se drží za ruku s americkým chlapcem, a po ní další, ještě povážlivější. V očích rodiny se dívka dopustila neodpustitelného prohřešku, který lze odčinit jen jediným způsobem.

Vykonavatelem trestu se má stát Áfijin bratr Šáhid, který také studuje ve Státech. Měl na sestru dohlížet, zaštítit ji před nemorálním západním světem. Bohužel svou úlohu nesplnil – neochránil sestřinu mravnost, a na celé rodině tak ulpěla ohavná skvrna hanby. Takovouto potupu lze odčinit jen jediným způsobem. Ano, Šáhid má být tím, kdo hříšnici zabije...

Dramatický příběh sourozenců Sattárových popisuje nevyhnutelný střet dvou kultur, dvou naprosto rozdílných světů. Autorka důvěrně zná obě prostředí a v tomto pozoruhodném románu nabízí čtenáři nespočet podnětů k přemýšlení.

Karolína domácí kuchařka: Štěstí z kuchyně - Karolína Kamberská
Vychází 6.11. (NOW Productions)

Tato kniha navazuje na první, velice úspěšnou, kuchařku Karolíny Kamberské - Karolína, domácí kuchařka - i na její stejnojmenný populární pořad na TV Prima. Šest přehledných kapitol nabízí prověřená a nápaditá jídla pro všední i sváteční den a různé životní situace. Jídlo je pro Karolínu jistotou, která přináší do života radost - a to i tehdy, když na vás jinak dopadá hromada starostí. Proto tuto kuchařku nazvala příznačně Štěstí z kuchyně.

Inspiraci pro své recepty Karolína hledá nejčastěji v tradiční české kuchyni, ráda vychází z kuchařek z období první republiky, rozhlíží se ale i po kuchyních našich sousedů a pro nápady se občas vypraví i dál, hlavně na jih, který na nás středoevropany působí tak blahodárně... Tradiční recepty ráda přetváří do lehčí a moderní podoby, ale vždy s respektem k jejich kouzlu. Karolíniny recepty jsou přehledné, jednoduché a praktické a jsou tak lákavou inspirací pro zkušené i začínající domácí kuchařky i kuchaře.

Karolína považuje dobré domácí jídlo za jeden z mála záchytných bodů v dnešním divokém světě, kde je jen máloco pevné a stabilní. “Sejděte se doma a uvařte si něco dobrého”, navrhuje všem, kteří mají pocit, že se na ně valí samé problémy. S pomocí jejích receptů i nezkušení kuchaři zjistí, jak snadné a hřejivé je přinést svým milým lidem Štěstí z kuchyně.

Pátá cesta k pádu - K. A. Tucker
Vychází 4.11. (Baronet)

Hubatá Reese MacKayová, holka s fialovými vlasy, je mistr světa ve špatném rozhodování. Když ztroskotá její krátké, nevydařené manželství, rozhodne se všechno změnit. Přestěhuje se do Miami – a docela se jí daří, dokud se nedopustí příšerného úletu se sexy blond vyhazovačem jménem Ben. Naštěstí to vypadá, že na ten průšvih bude moct zapomenout… Jenže naděje umře ve chvíli, kdy Ben, teď už dostudovaný právník, nastoupí do nové práce a hned první den se ocitne tváří v tvář kolegyni Reese, nevlastní dceři svého šéfa. Kdyby měl Ben trochu rozumu, vyhnul by se jí obloukem – ovšem Ben se problémům nevyhýbá, zvlášť když jsou tak sexy…



Nezapomenutelná cesta - Nicholas Sparks
Vychází 5.11. (Ikar)

Když bylo Landonovi sedmnáct, život se mu navždy změnil. Landon končil střední školu a rozhodně se nehodlal zatěžovat starostmi dospělých. A ani ve snu ho nenapadlo, že by se mohl zamilovat, natož do dcery místního faráře. Ale srdce mu velelo jinak.
Když Landon Carter, syn známého kongresmena, potká poprvé Jamie Sullivanovou, dceru místního duchovního, je to jako blesk z čistého nebe. Jamie je těžce nemocná a ví, že její dny jsou sečteny. A přestože ji většina spolužáků považuje spíše za podivínskou, Landon dochází k poznání, že se do Jamie k vlastnímu úžasu hluboce zamiloval. Jamie je i přes vědomí své neodvratitelné nemoci plná optimismu. Landonovi ukazuje, jak důležité jsou přátelství a pomoc druhým, jakou hodnotu má láska k bližnímu. Landon díky ní poznává, jakou hodnotu má odpuštění. Landon ví, že žádný lék na světě nemůže Jamie vyléčit, dopřát jí delší život. On jí však může poskytnout něco, co si na své tak krátké pozemské cestě vždycky přála. Může jí dát lásku a manželství, které potrvá dokud je smrt nerozdělí.

Křídla ve větru - Sue Monk Kidd
Vychází 2.11. (Ikar)

Inspirativní příběh o ženě, která se rozhodla změnit svět
Sarah Grimkéová, dívka z významné rodiny žijící na americkém Jihu v Charlestonu, se od svých vrstevnic liší nenasytným intelektem a buřičskými názory. Již od útlého věku tuší, že je předurčena pro něco velkého, ale brání jí v tom konvence omezující ženy na začátku devatenáctého století. Na své jedenácté narozeniny v roce 1803 dostane od rodičů darem malou černošku Hetty. Sarah se otroctví protiví, Hetty odmítá a nejraději by jí darovala svobodu. Něco takového bylo ovšem v tehdejší době naprosto nemyslitelné. Vlastnit otroky a chovat se k nim tak, jako by to byly pouhé předměty, kterým lze beztrestně ubližovat a mučit je, patřilo k běžnému způsobu života stanoveného zákony. Přesvědčuje ji o tom i otec, u kterého marně hledá pochopení pro svůj životní sen – stát se právničkou jako on.
Osudy Hetty a Sarah se přesto spojí a čtenář může sledovat třicet pět let jejich společného života naplněného touhou po svobodě a spravedlnosti. Zničené naděje, zradu, pochybnosti o sobě samé, neopětovanou lásku, osamělost a společenské vyhoštění – to všechno musí Sarah přetrpět, dokud si nenajde místo po boku své nebojácné nejmladší sestry Angeliny, stejně neohrožené bojovnice za ženská práva a zrušení otroctví.
Sue Monk Kidd se při psaní románu Křídla ve větru inspirovala skutečnou postavou Sarah Grimkéové a její sestry Angeliny Weldové a prostřednictvím jejich výjimečného osudu mistrovsky vykreslila jedno z nejbolestnějších období amerických dějin.

Falešný třpyt - Virginia Cleo Andrewsová
Vychází 30.11. (Moba)

Ruby se nečekaně vrací zpět do jižní Louisiany, do důvěrně známých míst, kde prožila dětství. Porodí dcerku a snaží se ji vychovávat. Touha zajistit malé Pearl šťastné, spokojené dětství a harmonický život v úplné rodině ji přiměje k nelehkému rozhodnutí. Podlehne naléhání svého nevlastního bratrance Paula a souhlasí se sňatkem. Osud si však s jejím životem opět krutě pohraje...







Zmizelé dívky - Lauren Oliverová
Vychází 9.11. (CooBoo)

Dara a Nick bývaly nerozlučné, ale to bylo předtím – před tím, než Dara políbila Parkera, nejlepšího kamaráda Nick, a před tou nehodou, po které zůstala Dařina krásná tvář zjizvená. Od té doby se sestry naprosto odcizily a nemluví spolu. Nick se sice rozhodne, že vše, co ztratila, získá zpět, ale Dara už má jiné plány. A když o svých narozeninách Dara zmizí, Nick si zpočátku myslí, že je to nějaká hra, že se Dara zase předvádí. Ale zmizela i jiná dívka, devítiletá Madeline Snowová, a Nick je čím dál víc přesvědčená, že ta dvě zmizení spolu souvisí. A teď musí najít svoji sestru dřív, než bude pozdě. Lauren Oliverová ve svém nejnovějším románu vytvořila svět ztrát a podezírání, v němž obě sestry hledají nejen jedna druhou, ale i samy sebe.


Švadlena z Dachau - Mary Chamberlainová
Vychází 10.11. (Argo)

Švadlena z DachauStrhující román historičky Mary Chamberlainové ukazuje, že válečná zvěrstva se zdaleka neodehrávala jen na frontě a dokázala semlít i úplně obyčejný ženský život. Na prahu války, v roce 1939, netouží osmnáctiletá Ada po ničem jiném než vypadat, mluvit a oblékat se jako „Někdo“. Usilovně pracuje na splnění svého velkého snu – otevřít si v Londýně vlastní módní salon – a je ochotná pro to udělat cokoliv. Když se však seznámí s tajemným a okouzlujícím cizincem Stanislausem, netuší, kam až ji slepá láska k muži, o němž nic neví, zavede. Začátek války zastihne oba milence v Paříži, romantická idylka se však brzy rozplyne a následuje krutý sled událostí – útěk do Belgie, Stanislausovo zmizení, Adino nečekané těhotenství, pobyt v klášteře, nucená dřina v pečovatelském domově v Mnichově –, jenž vyvrcholí, když se nicnetušící Ada ocitne v domě velitele koncentračního tábora Dachau a stává se dvorní švadlenou nacistických paniček. Byla by škoda prozrazovat zvraty nabitý děj a ochudit se o silný čtenářský zážitek, postačí, řekneme-li, že Ada za své chyby – a nejen za ně – nakonec tvrdě zaplatí.

Ráchelina kniha - Sissel Vaeroyvik
Vychází 30.11. (Moba)


Ráchelina knihaDramatická smrt rodičů přivede Ellu z New Yorku zpět do rodného Bergenu, aby tam vyřešila majetkové záležitosti. Na místě však zjistí, že jejich rodinnou vilu obývá již několik měsíců stará paní jménem Ráchel. Ella chce dům po smrti rodičů prodat a hodlá Ráchel vypovědět nájemní smlouvu. Při jednom setkání však Ráchel Ellu, která pracuje jako novinářka, požádá o sepsání svého životního příběhu. Ella se rozhodne spíše ze slušnosti vyslechnout její vyprávění, avšak zakrátko je vtažena do pozoruhodného životního příběhu, který se odehrává v několika zemích, od Ráchelina dětství, kdy byla jako uprchlík poslána z Bratislavy do Norska...

10 komentářů:

  1. No já určitě chci Dárek z pravé lásky a Rudou královnu:)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné knihy!
    Já musím mít doma Zmizelé dívky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Umění francouzské kuchyně mě zaujalo už prvním dílem a teď budou rovnou dva? No proč ne, kuchařek není nikdy dost, ale tahle byla už dost obsáhlá v prvním díle, takže na druhý jsem fakt zvědavá. Jinak mě hodně zaujala Švadlena z Dachau, to vypadá jako něco přesně pro mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nemám ani první díl kuchařky, ale viděla jsem film a kvůli němu si chci obě kuchařky koupit, tak uvidím. Švadlena z Dachau mě také moc zaujala a moc se na ni těším. :)

      Vymazat
  4. Vychází nový Nicholas Sparks!!! Toho musím mít! A taky mne zaujaly zmizelé dívky!!

    Hezký článek :).
    http://knizniblogspot.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem to ani nevěděla a teď píši tento článek a koukám, že vyjde huráááá já ho mám moc ráda. Děkuji. :)

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥