Recenze: Ross Poldark - Návrat domů

11. 8. 2016

Když jsem si vybírala knihu na recenzi, tak mě napadli hned dvě knihy, které bych si chtěla hrozně ráda přečíst. Bohužel vybranou knihu mi nemohli poslat a tak jsem sáhla po jiné knize, na kterou jsem měla zálusk už delší dobu a nemohla jsem si vybrat lépe. Poldark je první díl z dvanáctidílné série a tak je pochopitelné, že jsem se bála, jak na mě vůbec zapůsobí. Všude jsem četla a viděla samé pozitivní recenze a tak jsem si říkala, že to bude opravdu skvělé čtení.


Důstojník Ross Poldark se po několika letech strávených ve válce vrací domů k otcovi do Cornwallu. To ale ještě neví, že jeho otec Joesh Poldark zemřel a že ho už nikdy neuvidí a nikdy se s ním nebude moct rozloučit. Ross tedy přijíždí a nemůže uvěřit svým očím. Dům, ve kterém dříve bydlel s otcem, teď vypadá hodně zanedbaně a ke všemu chybí pár věcí, které mu někdo nejspíš ukradl. Služebnictvo, které se mělo starat o vše, najde sedět na židlích a nic nedělat, tím se vysvětluje, proč vypadá dům takto. To ale ještě neví, že to horší na něj čeká u jeho strýce Charlese.

Otcův bratr Charles zrovna pořádá oslavu, do které najednou Ross vpadne a nikdo nemže uvěřit svým očím koho to vidí před sebou. Všichni si mysleli, že umřel ve válce a nikdo netušil, že se někdy vůbec vrátí domů. Ross hledá ale jen jednoho člověka, kterého by nejvíce chtěl pozdravit a to svou přítelkyni Elizabeth, ta si bohužel po marném čekání na Rosse našla jiného přítele a to jeho bratrance Francise se kterým se zasnoubila. Pro Rosse je to velká rána, když se to dozvídá a tak radši se rychle zase rozloučí a jde nazpátek domů.

Ross nemá už, pro co žít otec mu zemřel, jeho milovaná přítelkyně Elizabeth si našla nového partnera a tak nezbývá nic jiného než být doma a vylepšovat jeho chátrající dům.  Na místním trhu zachrání mladičkou holku Demelzu a nabídne jí, aby šla s ním do jeho domu vypomáhat. Ona to bere, protože už nesnese, aby jí její otec nadále bil. Tímto začíná Rossovi nový život, který má pro něj ale ještě něco přichystané.


 

Začneme jak jinak než obálkou. Stále nemám ráda postavy na obálce a tak je jasné, že ji tu nebudu vychvalovat do nebes. Sice tu je obličej hodně vyobrazený, ale přijde mi, že není tak strašný jako u jiných knih. Co se mi ale hodně líbí, tak je dole tmavá postava Poldarka před mořem, která se tam skvěle hodí a také písmo Poldark. Mám ráda, když je výrazně napsaný název knihy, protože vás hned zaujme a tak knihu nemůžete přehlédnout. Vše kromě obličeje se Baronetu povedlo a hlavně hřbet se bude u mě v knihovničce skvěle vyjímat.

Celý příběh se mi moc líbil, užívala jsem si všechny stránky kromě jedné kapitoly, ve které se chlapy bavili o těžbě a to mě moc nezajímalo. Jinak to byl opravdu parádní příběh a já hlavně čekala na tu nejvíc romantickou část v knize.  Jsem si jistá, že si určitě přečtu i Demelzu, která má o pár stránek více což mě nesmírně těší. Kniha je vyprávěná jak formou kapitol, tak i částí. Části nám ukazují, ve kterém roce se kapitoly budou vyprávět a tak máte větší přehled v datech. Snad nikdy jsem nečetla knihu, která by byla vyprávěná několik let a tato se mi moc líbila, autor zbytečně nepopisoval věci hluboce do detailů a tak kniha rychle ubíhala.

Je jasné, že musím napsat i o nějakých postavách, kterých je v knize hodně vybrala jsem si šest nejhlavnějších. Jako první samozřejmě Ross, kterého jsem si zamilovala už od první chvíle a nikdy jsem si nemusela říkat, že je zlý, protože jsem se s ním ve všem shodla. Demelza byla skvělá holka, která postupně dospívala, a bylo hezké vidět vývoj z mladé holky v ženu, kterou se nakonec stala. Proti ní jsem také nic neměla a měla jsem ji moc ráda, to samé musím napsat i o Verity sestřenici Rosse která už od začátku byla hodně milá. Natož Elizabeth, Francis a Charles byli pravý opak. Ty jsem nesnášela od první chvíle a také jsem si vždy říkala, když začali mluvit, co z nich zase vypadne.


 

Celkové shrnutí bude velice pozitivní. Všem knihu doporučuji, určitě si ji zkuste přečíst. Jen prosím vás ji nečtěte, když máte dvanáctky na brigádě, jako já jsem je měla, protože si knihu neužijete tak hodně. Naštěstí mi měla brigáda končit a já se vrhla znovu do knihy a užívala jsem si ji čím dál tím víc a nemusela jsem se zaobírat kolik je hodin, jestli už náhodou nemám jít spát. Moc děkuji Mega knihám za tuto skvělou knihu, mohu vám prozradit, že opravdu prodáváte výbornou knihu, kterou by si měl každý koupit. Mě nestačí nic jiného než si koupit druhý díl a to Demelzu.


Winston Graham byl anglický novelista, známý především svými příběhy o kapitánu Poldarkovi a sérii historických fikcí odehrávajících se v Cornwallu. Winston Mawdsley Graham se toužil stát spisovatelem již od raného mládí. Narodil se v Manchesteru, ale v sedmnácti letech se přestěhoval do Perranporthu v Cornwallu, kde žil až do roku 1925. Roku 1960 pobýval krátce v jižní Francii a nakonec se usadil v Sussexu. Během svého života napsal téměř čtyřicet knih. Jeho knihy se dočkaly překladu do mnoha jazyků a slavná série o Poldarkovi dala vzniknout dvěma televizním seriálům, které byly uvedeny ve čtyřiadvaceti zemích. Šest z jeho knih bylo převedeno na plátno. Nejznámější adaptaci "Marnie" režíroval Alfred Hitchcock. Winston Graham byl členem Královské literární společnosti a v roce 1983 mu byl udělen Řád britského impéria. (-zdroj)

Výsledek obrázku pro 5 stars icon

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji knihkupectví megaknihy.cz
Knihu si můžete koupit zde.
Výsledek obrázku pro mega knihy

Originální název: Ross Poldark - A Novel of Cornwall
Počet stran: 464
Přeložili: Tomáš Havlík, Ludmila Havlíková
Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2015

Chtěli byste si tuto knihu přečíst? Nalákala jsem vás na ni?

Facebook: Reading with Lucy | Instagram: readingcookingwithlucy | Twitter: readingwithlucy

14 komentářů:

  1. Tak tá vyzerá dosť dobre! Super recenzia :)

    Pozývam ťa na letnú Giveaway, ktorá práve prebieha na mojom blogu :)
    Hello, my name is Ev

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna ji mám rozečtenou, jsem cca ve třetině a je skvělá. Druhý díl už mám taky doma :-). Skvělá recenze ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Já sice druhý díl ještě nemám, ale určitě si ho co nejdříve koupím. Moc se těším na pokračování. :D

      Vymazat
  3. Tak teraz si ma rozhodne na knihu nalákala ! Vyzerá to super :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nechápem ako to, že som o tejto knihe ešte nepočula. Vyzerá absolútne fantasticky :3! Hneď si idem zistiť, či náhodou nie je aj v Slovenčine a pridávam ju do wishlistu. Veľmi ti ďakujem za skvelý tip :)! Skvelá recenzia a naozaj prekrásne fotky :)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé děkuji přesně proto miluji psaní recenzí, protože doufám, že knihu někdo náhodou ještě nezaznamenal a díky mně o ní ví. Moc děkuji i za krásnou pochvalu hodně si toho vážím díky moc. :D

      Vymazat
  5. Kniha vypadá opravdu krásně! Přemýšlím o tom, že bych si jí přečetla, ale nejsem si jistá, protože je to další série, která má spoustu dílů. Ještě uvidím, ale vypadá to opravdu úžasně! :-)
    Hezká recenze! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Hele je to rodinná sága a měla by být každá kniha a jednom členu rodiny. Aspoň takto jsem to u někoho četla. A nemusíš se bát, že by to skončilo nějak hodně otevřeně tak to vůbec není. Děkuji za pochvalu!! :DD

      Vymazat
  6. Skvělá recenze! :)
    Já jsem se do této série naprosto zamilovala a nemohu se dočkat pokračování :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Já vím, že ses do ni zamilovala já zase díky tobě jsem udělala rozhodnutí jestli si ji mám pořídit. :D

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥