Dívka v ledu - Robert Bryndza

17. 12. 2016

K této knize bych se nedostala nebýt nové spolupráce. Tímto ještě jednou moc děkuji za tuto skvělou nabídku. Asi bych si sama knihu nekoupila, ale když jsem dostala nabídku ji zrecenzovat, tak jsem si řekla: „proč ne?“ Začala jsem ji číst hned, jak mi přišla a musí přiznat, že to bylo od začátku do konce neskutečně napínavé a já si čtení hodně užívala. Klobouk dolů, autor opravdu vymyslel výborný příběh, který vás udrží v napětí do poslední stránky.

Detektivka šéfinspektor Erika Fosterová žila klidným životem, ale až do doby jedné osudné tragédie. Její manžel Mark zemřel spolu s dalšími několika kolegy tragickou smrtí, když pracovali na jednom důležitém případu. Po měsících volna přijme práci v jiném městě a začíná znovu žít svůj život. Zrovna když přijede, tak se otevře nový případ mladé dívky, kterou našli pod vrstvou ledu v jižním Londýně. Erice už od první chvíle není něco jasné.

Erika začne tedy pátrat po vrahovi, který mladou dívku jménem Andrea zabil uškrcením a vytrhl jí vlasy. Je celá nadšená, že může pracovat na tak důležitém případu dcery pana Douglase-Browna, který je známí skoro všude a má spoustu peněz. Erika stojí před velkou záhadou, která se postupně rozšiřuje o další mrtvé dívky (převážně prostitutky).

Čím blíž je k rozšifrování této záhady tím více jí někdo dýchá na krk a chce ji potopit. Erika si uvědomuje, že to není lehké, ale je rozhodnutá řešit tento neobvyklí případ od začátku až do samotného konce. Pokazí se něco v pátrání? A kdo bude vrah těchto dívek?

Nevím, jak tato recenze nakonec dopadne, protože na papírku se záporem mám jen jednu věc, ale jako vždy začnu s obálkou. Doufám, že nejsem jediná, koho nadchla ta modrá barva nebo to zavřené oko. Neskutečné. Opravdu nemám slov. Na obalu je také napsáno: „Její pootevřené rty jako by se chystaly promluvit. Její mrtvé tělo zamrzlé v ledu... A není jediná. “ No není to dokonalé? Podle mě to upoutá spoustu čtenářů, aby si ji koupili a přečetli. Celkově je obálka taková (jak to jen říct) plyšoidní, to je asi to správné slovo. Až ji budete mít v ruce, zjistíte jak to myslím.

Příběh byl výborný od začátku do konce, ale máme tu ještě ten jeden jediný zápor. Začátek asi nějakých dvacet stran bylo trochu pomalejších, ale z celkového počtu 442 vám to ani vadit nebude si myslím. Během čtení jsem si samozřejmě tipovala pár lidí, kteří by mohli vraždit, ale jak to u mě bývá, netrefila jsem se a byla jsem celkově někdy úplně jinde. Dívku v ledu bych popsala nejspíš takto: napínavá, dech beroucí knížka plná všemožných zvratů, u které do posledních stran nevíte, kdo je vrahem.

Postavy byly všechny super. U vraha bych nečekala, že to bude zrovna tento člověk, ale nakonec k sobě vše zapadalo. Erika byla parádní ženská, která i po smrti manžela se uměla postavit na nohy a začít znovu žít svým životem což spoustu lidí nedokáže. Také jsem si po pár stránkách zalíbila Ivu, nejdříve to asi nepochopíte, ale až si přečtete o ní něco víc, tak vám to možná dojde (no jo jsem cíťa).

Shrnutí asi ani nemá cenu psát, ale vždy tu je a tak ho napíši i teď. Knihu si přečtěte hlavně vy, kterým se líbí knihy s detektivní tématikou, kde se řeší kdo je vrahem apod... Ale i tak Dívku v ledu doporučuji úplně všem. Zkuste ji a uvidíte. Napínavý a dech beroucí příběh by si přeci měl každý přečíst. Popravě už nemám slov stále i po dočtení mám tuto knihy v hlavě, což se mi moc často nestává. Už i kvůli tomu jde vidět, že se mi Dívka v ledu neskutečně líbila.
Jo a také musím prozradit, že samotný autor je skvělí. Jelikož odpoví na vaše hodnocení slovem: děkuji. Nevím, jakou radost by to udělalo vám, ale já jsem byla hodně ráda, že mi toto napsal.


Robert Bryndza (Lowestoft, Velká Británie) spisovatel, scenárista. Vystudoval prestižní Guilford School of Acting v Londýně. V roce 2007 napsal divadelní hru Branko & Branka, v které sám hrál a s velkým úspěchem ji představil na mezinárodním divadelním festivale v Edinburgu. V kariéře scenáristu pokračoval v Los Angeles. Mrcha Hollywood je Robertova druhá kniha. Prvotina se jmenuje The Not So Secret E-mails Of Coco Pinchard.

Výsledek obrázku pro 5 stars icon

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Grada, kde si můžete také Dívku v ledu koupit.

Výsledek obrázku pro grada            Výsledek obrázku pro cosmopolis nakladatelství


Originální název: The girl in the ice
Počet stran: 442
Překlad: Kateřina Elisová
Nakladatelství: Grada / Cosmopolis
Rok vydání: 2016

Četli jste tuto knihu? Jak se vám líbila? Popřípadě máte v plánu si ji pořídit?

10 komentářů:

  1. Obálka mě také zaujala a celkově i celá kniha. Určitě si ji někdy přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělé. Doufám, že se ti bude líbit stejně jako mně. Přeji ti krásný víkend. :)

      Vymazat
  2. Výborná recenze, kniha vypadá hodně lákavě :) A ty krásné fotky :) Určitě se po ní knížce podívám :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvaly. Hodně si toho vážím. :)
      Určitě se po knize koukni doufám, že se ti bude líbit stejně jako mně. A také se měj krásně a užij si neděli! :D

      Vymazat
  3. Krásná recenze! Vážně mě to zaujalo, připomnělo mi to takové ty severské detektivky od Lars Kepllera. :) Vypadá to opravdu zajímavě, bohužel jsem nedočetla článek až do konce, protože jsem se trošku bála spoilerů, ale díky za skvělý typ na knihu. :)

    Ještě bych tě chtěla pozvat na Vánoční giveaway, které probíhá na mém blogu. Protože Vánoce jsou o obdarovávání druhých! ♥

    EnthusiasTer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :)
      Článek si mohla přečíst až do konce. U mě žádné spojlery nejsou. :D

      Vymazat
  4. Tuto knihu jsem dočetla dneska ráno a také se mi moc líbila, jsem ráda, že jsem si ji přečetla, protože já detektivky moc nečtu. Dokonce už mám též recenzi na blogu. Těším se na další knihy od autora.
    goodmoda.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že se ti líbila. Já se také moc těším na další knížky od tohoto autora. :)

      Vymazat
  5. knižka vyzerá dosť dobre a verím, že bola poriadne napínavá :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu je skvělá a napínavá byla do posledního konce. :)

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥