Obyvatel - Francis Cottam

12. 12. 2016

K této knize jsem se dostala úplnou náhodou. Prohlížela jsem si na buxu knížky ve výprodeji, protože jsem si říkala: „ Když už kupuji knihy, proč se nekouknout i na výprodej.“ Tak jsem se koukla a za skvělé peníze jsem tam našla tuto knížku. Už dříve jsem o ní četla, ale nikdy jsem si ji nekoupila a tak jsem ji přece jenom do toho online košíku dala. Po nějaké době jsem se k Obyvateli konečně dostala a musím vám říct, že nic překvapivého to nebylo.

Juliet Devereauová měla výborný život. Skvělého manžela, dům a práci lékařky. Myslela si, že nic strašného se jí nemůže přihodit, ale to ještě nevěděla, že to nejhorší teprve přijde. Po únavném dnu v práci přišla domů a zastihla svého manžela v posteli s jinou ženou. Je jasné, co dál následovalo. Juliet už dál se svým manželem nechtěla být a tak se rychle sbalila a nastěhovala se ke své kamarádce a jejímu manželovi, kteří nově čekají miminko.

Už od začátku Juliet bylo jasné, že tam nemůže strávit mnoho času, protože i oni chtějí mít nějaké soukromí, tak si začala hledat nové bydlení a projížděla různé inzeráty s pronájmem nebo prodejem bytu. Skoukla mnoho prostor, ale žádný se jí nezamlouval. Už skoro přestala s hledáním nového bydlení, když v pravý okamžik zahlédla na nástěnce inzerát, který sliboval krásný byt a malí nájem. Tak ho popadla a šla se na něj hned podívat.

Po úporném hledání se nastěhovala do bytu, který byl konečně podle jejích představ, hlavně jí zaujal nejnižší nájem, který kdy za celý život viděla. Bohužel od tohoto osudného dne není něco v pořádku. V novém bytě se necítí večer moc dobře a přijde jí, že tam není sama. Postupem času všechen strach a napětí vzrůstá a ona ví, že to není sen a že ji opravdu někdo sleduje. Jak nakonec vše dopadne? Kdo bude ten neznámí obyvatel?


Co takhle začít s pozitivní věcí na této knize? Jako první musím zase vyzdvihnout výbornou obálku, ta se jim neskutečně povedla. Byl to první bod, který mě na knize zaujal, jinak bych si jí asi nevšimla. Líbí se mi stín toho člověka, který ukazuje ruce a také ta červená velká skvrna (nejspíše krve). Další plus je styl písma na obálce. Název knihy je výborně vytvořený, a co je nejdůležitější, že jméno autora není do očí bijící. Ve stejném stylu jako je název knihy, jsou i kapitoly. Vždy na začátku nové kapitoly je číslo, které je černé a má na sobě bíle skvrnky (netuším jak to popsat).

Teď bych asi začala konečně rozebírat samotnou knihu. Hned vám to prozradím, abych vás déle nenechávala v napětí, jestli se mi příběh líbil nebo ne. Mně se Obyvatel moc nelíbil. Od prvních několika stran jsem věděla, kdo bude ten obyvatel, co pronásleduje a sleduje Juliet. Netuším, jestli to takhle chtěl autor udělat, ale já jsem čekala, že až na konci se dozvím, kdo to byl a budu sedět s otevřenou pusou dokořán. Bohužel mi to ani nepřišlo mrazivé, jak každý říkal, abychom to nečetli v noci před spaním, tak já to zkusila a bylo to stejné jako číst nějakou oddechovou knihu. A to jsem se ještě divila, protože já jsem typ člověka, který se i ve svých sedmnácti letech bojí všeho a nejvíce tmy.

Myslím si, že autor měl výborný nápad na skvělý mrazivý thriller, který ale bohužel neuměl moc využít a spíše knížku odbyl. Až ke konci se konečně dělo něco pořádného, ale stejně to nebylo ono. Jsem hodně zklamaná, že Obyvatel dopadl u mě takhle hrozně, ale je to tak a musím se s tím smířit. Vím, že existuje i film, ale po zkušenosti s knihou se na něj nejspíš nekouknu.
Postavy vám tu moc prozrazovat nebudu, abych nenapsala nějaký spojler. U jediné Juliet mohu říct, že i když se jí stalo něco tak strašného, tak nikdy nehysterčila a držela hlavu vzpřímeně a spíše hledala toho obyvatele, aby věděla, že skutečně není v bytě sama.


Knihu si určitě přečtěte, protože to budete možná právě vy, kterým se kniha bude líbit, a budete z ní nadšení. Určitě bych to nedoporučila lidem, kteří milují thrillery, protože na sto procent jste už museli číst něco více napínavého.
Nechci vás od Obyvatele odrazovat, určitě ho zkuste a pak dejte vědět, jaké máte pocity z této knížky.


Francis Cottam se narodil a vyrůstal v Southportu v Lancashire. Absolvoval studium studium historie na Kentské univerzitě v Canterbury. Svou kariéru zahájil jako žurnalista, nyní se věnuje jen psaní beletrie. Žije v Kingston upon Thames.  Francis Cottam je i autorem řady paranormálních thrillerů, které vydal pod pseudonymem F. G. Cottam.

Výsledek obrázku pro 3/5 stars

Originální název: The resident
Počet stran: 253
Překlad: Sylva Švihelová
Nakladatelství: Galatea
Rok vydání: 2013

Četli jste tuto knihu? Jak se vám líbila? Popřípadě máte v plánu si ji pořídit?

8 komentářů:

  1. Už jsem o této knize četla na jiném blogu a docela mě zaujala a mám v plánu si ji v budoucnu přečíst, tak uvidím :)

    OdpovědětVymazat
  2. O knize už jsem slyšela u Týnky (Book Talk blog), ale taky ji úplně nevychválila, takže myslím, že to bez ní vydržím :) Na světě je přece tolik skvělých knih :)
    Měj se krásně, Lucí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Na světě je hodně skvělých knih.
      Děkuji a také se měj krásně. :D

      Vymazat
  3. Mně se kniha celkem líbila, nebylo to nic světuborného, ale nápad se mi líbil a provedení narozdíl od některých knih nebylo zas tak strašné. V létě si ji určitě přeču ještě jednoum už kvůli tomu, že to není těžké čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl to skvělý nápad, ale mě se tolik kniha nelíbila. Užij si opakované čtení této knihy snad se ti bude líbit ještě více než předtím. :D

      Vymazat
  4. Knihu jsem rok, možná dva, zpátky četla a abych pravdu řekla, svoje dojmy si moc (vůbec) nepamatuji :D
    Jediné co si pamatuji je to, že jsem byla hrozně naštvaná, že ten, kdo "to" dělal byl člověk. Já jsem od toho tak moc očekávala paranormální příběh, až jsem pak byla na autora naštvaná :D
    Každopádně si chci knihu v roce 2017 přečíst znovu a připomenout si své pocity z ní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se ti bude líbit více než předtím. Já si ji určitě znovu nepřečtu. :)

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥