Narodili se, aby přežili - Wendy Holden

23. 7. 2017

 

Podle toho, jak blízko byli u průduchů, mohlo obětem trvat až dvacet minut, než s pěnou u úst a krvácejíce z uší, zemřeli. Často bylo slyšet jejich křik, volání, bouchání na dvěře, jak zápasili o každé nadechnutí.

Jednou mi nečekaně přistál v rukou balíček od Mladé fronty s recenzním výtiskem. Já jen čekala na odpověď u jednoho e-mailu, ale ne oni mi rovnou zaslali knihu. Byla jsem samozřejmě hodně nadšená a moc jsem se těšila na přečtení této úžasné knihy, kterou jsem už dlouho obdivovala. Přece víte, jak já miluji knihy o druhé světové válce (a hlavně, když je to úplně dle skutečnosti).

Bohužel dnes anotace, kterou píši mými slovy, nebude dlouhá, jelikož se bojím, abych vám něco nevyžvanila.
Příběh vypráví o třech židovských ženách: Priska (Slovenka), Rachel (Polka) a Anka (Češka), které prožívají krásný život, bohužel jak všichni víme, nastane doba, kdy se vše obrátí o 360°. Všechny tři ženy se musejí různě stěhovat do ghett nebo rovnou do různých koncentračních táborů spolu se všemi blízkými.
Po pár dnech někdy i měsících je bohužel deportují vlakem spolu s dalšími několika lidmi do Osvětimi-Birkenau (Březinka) a tam se bohužel musejí rozdělit. Své manžele už nikdy neuvidí a jim začínají měsíce v pekle. Další tíživou věcí, kterou by v této době vůbec nechtěli je těhotenství. Nedokážou si představit, že by se jejich děti měly zrovna tady narodit v těchto strašných podmínkách. Čeká je běh na dlouhou trať. A nezapomínejme, že je čeká rozdělení vpravo nebo vlevo jak to určí pan doktor Mengele (tzv. Anděl smrti).



NARODILI SE, ABY PŘEŽILI

WENDY HOLDEN




Počet stran: 311

Mladá fronda - 2016



Když jsem knihu otevřela, tak jsem se zprvu děsila, jak se mi to bude číst. Jelikož jsem viděla jen minimum odstavců a hodně písmenek, ale vůbec se neděste jako já. Opravdu to máte přečtené raz dva a ani vám nevadí, že těch odstavců je tam méně, než by mělo. Já jsem se do knihy neskutečně začetla a nemohla dýchat nad různými věcmi, které se děly při druhé světové válce.

O tomto tématu jsem četla hodně knih, ale asi z této si toho odnáším nejvíce. Vůbec se nebojte, že by kniha byla sáhodlouze popsaná stylem, jako vídáme v encyklopediích nebo na Wikipedii. Toto je už od začátku napsané svižně a hlavně zasazené do formy příběhu, tak mi věřte, že se rozhodně tato kniha čte výborně.

Je jasné, že nějaké věci o druhé světové vím díky knihám, ale tady jsem se toho dozvěděla ještě více. Také se mi moc líbí, že osudy těch žen sledujeme od samého začátku až po jejich konec a tak se o jejich životě a hlavně o životě židů dozvídáme víc a víc. Celý příběh doplňují autentické fotografie nejen Prisky, Anky nebo Rachel, ale i jiných lidí, kteří jim nějakým způsobem pomohli nebo naopak také fotografie lidí, kteří jim dělali peklo jako třeba Mengele. Také jsou v knize vyobrazeny různé doklady, spisy nebo také fotografie plynových komor a koncentračních táborů.

Rozhodně doporučuji tuto knihu úplně všem. Vůbec jsem nic tak dokonalého od této knihy neočekávala a hlavně mi bylo jasné, že se možná i budu nudit u popisů různých válečných strategií apod., ale opak je pravdou. Rozhodně si knihu přečtěte, dozvíte se více o druhé světové válce a nebudete věřit, co se v té době všechno událo. Doporučuji!!

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Mladá fronta.

Knihu si můžete koupit zde: kniha.cz

Výsledek obrázku pro nakladatelství mladá fronta Výsledek obrázku pro kniha.cz


6 komentářů:

  1. Taky mám ráda tento žánr. Po knize se určitě mrknu.

    OdpovědětVymazat
  2. Super recenze, krásné fotky! Kniha mě zaujala, přidávám na toread seznam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milé pochvaly! :)
      Rozhodně si ji přečti!! :)

      Vymazat
  3. Lákává kniha, jestli jí budu mít v ruce, tak si jí rozhodně přečtu :) Taky mám ráda příběhy o druhé světové :)
    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je prostě dokonalá. Jsem zvědavá, jak se ti bude líbit. :)

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥