Magonie - Maria Dahvana Headley

5. 5. 2018



Kniha, kterou jsem viděla všemožně na sociálních sítích hlavně u zahraničních profilů. Obálka je neskutečně krásná a tak jsem byla zvědavá i na její obsah. Díky anotaci na zadní straně knihy zjistíme, že by to mněl být normální fantasy příběh, který je originální v tom, že hlavní hrdinka má tajemnou plicní chorobu a nikdo neví z jakého důvodu. Tak jsem si říkala: „Tak fajn zkusím to, jelikož to vypadá hodně zajímavě.“ A tak jsem se na ni vrhla, ale bohužel jsem nečekala něco až tak hrozného…

Jak už jsem psala výše Aza Ray má hodně tajemnou plicní chorobu se kterou si neumějí poradit ani samotní lékaři. Hodně špatně se jí dýchá na zemi a tak je jasné, že by s tím chtěla něco udělat, ale nikdo netuší jak jí pomoci. Jednoho dne kdy sedí ve třídě a zrovna z ničeho nic se přivalí na obloze bouřkový mrak si Aza všimne něčeho neobvyklého. Létající lodi, která nejenom, že lítá, ale z té lodi na ní i někdo volá. Po pár minutách jsou bouřkové mraky pryč spolu s lodí. Když se zeptá svého nejlepšího kamaráda Jasona, jestli loď viděl také anebo jestli alespoň slyšel nějaké hlasy, které na ni volaly. Tak on kýve hlavou a říká, že ne. Ale nakonec je jediný kdo jejímu tvrzení věří a jediný kdo si nemyslí, že trpí halucinacemi z léků, které pobírá.

Při jednom vyšetření Aza zjišťuje, že má v plicích pírko a že je dost možné, že díky tomuto nemůže dýchat jako normální člověk a tak za pár dní by měla jít do nemocnice na operaci, aby jí to pírko vyndali a ona mohla zjistit, jestli to bylo ono, co ji celý život zatěžovalo. Bohužel jednoho osudného dne, kdy vidí před domem houf ptáků a dokonce jeden jí vletí přímo do pokoje a rovnou do plic, kde jí následně zpívá, tak ona zkolabuje a probouzí se v sanitce, která bohužel má autonehodu.

Najednou se znovu probouzí, ale úplně někde jinde. Na lodi, kterou viděla před několika týdny nad její školou. Nemůže uvěřit tomu, co vidí. Před ní stojí napůl člověk napůl pták a skoro všichni vypadají podobně. Aza chce jediné, dostat se zpátky domů a žít svůj ne tak dokonalý život, který do této doby žila. Ale jak se proboha má dostat na zem? A co rodina a kamarádi?

Zase když jsem psala tyto odstavce, tak jsem si vzpomněla, jak hrozné toto čtení bylo a musela jsem se ihned kouknout jaké to má všude hodnocení. A ejhle ono to moc dobré hodnocení ani nemá. A já se opravdu ani nedivím, jelikož něco až tak smyšleného jsem v životě nečetla a snad na nic podobného už nikdy nenarazím. Rovnou vám mohu prozradit, že si s klidným srdcem nechám ujít i následující druhý díl, jelikož by to nemělo smysl ani číst, když jednička byla taková, jaká byla.
Ze začátku to bylo výborné a i jsem se do toho začetla, ale pak když začaly kapitoly, kde se vyskytují všemožní ptáci a kde se sama hlavní postava vyskytuje na té lodi, tak to jsem se nudila o sto šest a byla jsem ráda, že jsem dělala něco jiného, než že jsem četla tuto knihu. Což se mi už dlouho nestalo. Musím se vám také přiznat, že jsem poslední stránky už jen přelétávala očima, jen abych věděla, jak to nakonec dopadne. Ano až tak hrozné to bylo. Tato věc se mi v životě nestala, že bych očima prolétávala stránky.

Postavy byly výborné, ale jen ti kteří byli lidé. Ty napůl ptáci napůl lidi jsem nesnášela a rozhodně by mě to bavilo víc, kdyby tam byli jen lidé a ne něco napůl co má dokonce peří. Hrůza! A ta část příběhu, kdy jí do plic vletí pták??? No nechápu to, to je na mě až moc.
Jediné před čím se skláním, je obálka, která je opravdu nádherná a věřím, že už díky obálce si ji každý koupí. Hlavně když anotace na zadní straně knihy neprozrazuje nic o tom, že se v příběhu vyskytují napůl lidi, napůl ptáci. Netuším, jestli to mělo mít nějaký marketingový účel, ale každopádně se to povedlo a co jsem tak četla. Tak někteří čtenáři si tuto knihu pořídili právě jen díky obálce.
Já alespoň vím, proč je na obálce pírko a ptáci, které mi tam ze začátku vůbec neseděli, a říkala jsem si, jestli to má nějakou spojitost s příběhem, který se uvnitř skrývá. Za mě rozhodně ne a nemám v plánu se ke knize někdy vracet. Jednou stačilo.



Děkuji za tento výtisk Albatrosmedii.


Knihu si můžete koupit zde.

Výsledek obrázku pro albatros media

6 komentářů:

  1. Mám ten samý názor. Celou dobu jsem se chytala za hlavu, co to proboha je za svět a jaké podivné nápady autorka má. Nudilo mě to a už jsem se těšila, až to dočtu. Ano, jen ta obálka se na tom povedla... A Jason. :D
    [https://tisic-knih.blogspot.cz/]

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! Bylo to na mě až moc a rozhodně nemám v plánu se ke knize někdy vracet. :)

      Vymazat
  2. Škoda, že obsah se nepovedl, ta obálka je totiž boží.
    A ty Tvoje fotky, to je prostě nádhera, nádhera!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji za krásný komentář. Moc si toho vážím a jsem ráda, že se ti mé fotky líbí moc děkuji! :)

      Vymazat
  3. Máš pravdu, obálka vyzerá krásne, ale z tvojho popisu ma kniha dosť odradila. Asi po nej nesiahnem.

    https://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně to zkus podle sebe, jelikož někomu se to líbilo někomu ne, ale hodnocení je beztak všude nízké. Mě to tedy hodně naštvalo a rozhodně nedoporučuji, jsou i jiné knihy, které si můžeš přečíst než je tato a budou o sto procent lepší. :)

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥