Recenze: Jíst, meditovat, milovat

21. 11. 2015

Tuto knihu jsem měla už delší dobu vyhlídnutou v Levných knihách, ale nikdy jsem si ji nekoupila. Až jednou jsem si řekla, že bych ji mohla zkusit. Hned jsem ji začala číst a po pár dnech čtení jsem udělala něco, co jsem nikdy neudělala. Ty lidi, kteří mě sledují i někde jinde než na blogu vědí, co se stalo a ty kteří ne, tak vás ještě chvíli nechám napínat.

IMG_1365

Elizabeth měla dokonalý život. S milujícím manželem bydlela v krásném domě, budovala si kariéru spisovatelky a také měla skvělé přátele. Ale tento život ji nenaplňoval a Elizabeth začala propadat velkým depresím.

IMG_1366Rozvedla se se svým manželem a obrátila celý svůj život naruby. Začala se učit italsky a následně se i vydala do Itálie. Tam objevuje různé památky jí skvělé jídlo a seznámí se s novými lidmi. Ale to je pouze začátek jejího výletu.

Rozhodně se, že se vydá také do Indie a Indonésie, aby našla cestu do vlastního nitra a aby nalezla rovnováhu. Tam se také seznamuje s dobrými lidmi a hlavně jejich kulturou. Jak nakonec vše dopadne?

 

Musím vám to říct na rovinu. To co jsem nikdy neudělala je, nedočíst knihu i když se mi nelíbí a poprvé za svůj život jsem to téhle knize musela udělat a nedočíst ji, protože mě to opravdu nebavilo myslím si, že to byl nejlepší způsob, jaký jsem mohla udělat.

Začneme zlehka. Obálka se mi opravdu moc líbí, protože je filmová a já filmové obálky mám ráda (tedy ne všechny). Je hezké, že na knize jsou zajímavé věty, které si každý přečte, když obálku uvidí. Moc by mě zajímalo, jak by vypadala kniha bez této obálky a jak by ji vymysleli.

IMG_1371
Co se týče filmu, ten jsem neviděla, ale určitě bych ho někdy chtěla zhlédnout a vědět co je lepší a jestli náhodou mě nebude bavit tak jako kniha. To kvůli čemu jsem knihu musela ukončit někde v půlce je to, že tam na mě bylo až moc modlení a vše okolo toho.
Autorka vše popisovala a to se mi vůbec nelíbilo, myslela jsem si, že to bude pouze na začátku, ale ono to pokračovalo a nemohlo to skončit. Člověk by si řekl, že už nic jiného vymyslet nemůže, ale autorka si vždy něco najde a musí to modlení popisovat, proč se to dělá jak atd.…

Postava Elizabeth se mi nelíbila, možná to bylo kvůli tomu, že hledala pořád něco duchovního anebo se mi nelíbila celkově, nějak to nemohu posoudit. Také se tam objevilo pár jiných postav, ale na ně nemohu mít žádný názor, protože jsem s nimi dlouho „nebyla“.

Ale musím říct, že se mi líbilo, jak byly kapitoly vymyšlené. Začalo se prvním korálkem a končilo 108 korálkem, protože 108 korálků má tradiční džapa mala řetízek, který všichni mají na krku a se kterým se lidi modlí.

 

Shrnu to tak, že se mi kniha nelíbila a určitě se k ní nevrátím. Ale zkuste ji a udělejte si na ni názor sami, protože jsem se koukala a někomu se líbila a někomu ne. Film bych také ráda zhlédla a určitě vám dám vědět, jak se mi film líbil, anebo nelíbil.

Elizabeth Gilbertová se narodila roku 1969 ve Waterbury ve státě Connecticut. V roce 1991 získala bakalářský titul z politologie na New York University. Poté pracovala jako kuchařka, číšnice a jako novinářka. Psala krátké příběhy o svých zkušenostech s prací kuchařky, tyto zážitky se objevily i v její knize The Last American Man (Viking Adult 2002).
 Výsledek obrázku pro two stars
 Originální název: Eat, Pray, Love
Počet stran: 348
Přeložil: Dušek Zdík
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2006, 2012

14 komentářů:

  1. No, takhle. Já se přiznám, že jsem knížku dočítala asi po roční pauze. Nejdřív jsem měla stejný názor jako máš ty, děj se vlekl, nic moc zajímavého se nedělo a mě to nebavilo. Když jsem se k ní ale o letních prázdninách vrátila, a navázala někde u konce italské části, nemohla jsem se odtrhnout. Začala jsem Jíst, meditovat, milovat vnímat jako knihu, která by mě může obohatit alespoň vědomostně, což byl předpokládám autorčin záměr, když psala ty dlouhé popisné pasáže všeho, a hned to bylo lepší. Je to vlastně celé tak napůl cestopis, akorát s lehčí zápletkou. Není to pro každého a Elizabeth Gilbertová má nepochybně lepší knížky (např. Podpis všech věcí), ale odhodit ji s nálepkou braku tedy taky úplně nemůžu. :-) Film se mi nelíbil, a to i přesto, že v něm hrála má milovaná Julia Roberts. Vypnula jsem ho už v polovině.
    https://anninydeniky.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělí názor. Možná se ke knize tedy vrátím, ale nevím. Na film se kouknu a jsem na něj zvědavá. :)

      Vymazat
  2. Ja som videla len film, ktorý som dopozerala s veľmi neurčitým pocitom. Čakala som od toho viac a celý dej ma nudil. O knihe som potom už ani neuvažovala...

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som videla zatiaľ len film, ktorý nie som si istá, či sa mi páčil, ale doma mám aj knihu v orginiále, na ktorú sa teším. Dúfam, že sa mi bude páčiť :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tu si musím přečíst :3 Vypadá slibně :)
    http://my-ideallife.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu jsem nečetla, ale film jsem viděla - jeden a půl krát :) Jednou v biografu v originále s titulky a pak půlku v televizi s českým (podle mě nepovedeným dabingem) - líbila se mi totiž jen ta italská část. Nicméně ráda bych tu doporučila jinou knihu od stejné autorky a to sice Podpis všech věcí. Právě ji mám rozečtenou a jsem zhruba v polovině. Čtenáři z databazeknih.cz sice tvrdí, že druhá polovina knihy už není tolik zábavná jako ta první, ale já věřím, že se mi bude líbit celá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na film jsem hodně zvědavá. A na tu další knihu od této autorky se určitě mrknu díky za tip. :D

      Vymazat
  6. Tuto knihu jsem také četla a nelíbila se mi, čekala jsem od ní asi trochu víc...

    OdpovědětVymazat
  7. Haha, jsem ráda, že nejsem jediná, komu kniha i Elizabeth nesedla :-) Už od první strany mi děsně lezla na nervy a já ji ještě na začátku málem odložila, protože mi vadily její názory. Ty její názory (některé) mi vadí ještě i teď. Podle mého názoru si autorky ty své problémy vytvořila sama, a snažila se je házet na své okolí, hlavně na svého manžela. Ve svém okolí jsem měla podobný typ lidí, takže tohle fňukání nad životem znám moc dobře a děsně mi to leze na nervy, kor, když to není odpodstatněné. Knihu jsem nakonec přečetla, ale stálo mě to hodně přemáhání a nadávek nad autorkou :-) :-D Ale mám v plánu si knihu přečíst znova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za tvůj názor. Já si ji určitě už nepřečtu a ani ji nebudu dočítat. :)

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥