Recept: Koblihy

29. 11. 2015

Když jsem se rozmýšlela, co upeču tentokrát, tak jsem si řekla proč nezkusit toho známého Hrušku a vybrala jsem si koblihy. Byla jsem nepříjemně překvapena, že mi koblihy v troubě nevykynuli přitom mi těsto v míse tak krásně vystouplo, ale možná jsem dovnitř dala hodně marmelády, tak jestli je zkusíte i vy, tak tam dávejte spíš méně než více a pak mi hlavně napište, jak dopadli. Říkala jsem si, že i tak recept napíši, protože i nevykynuté koblihy nám chutnali.

IMG_1384

INGREDIENCE

Těsto:
• 3 a půl hrnku hladké mouky
• 1 hrnek vlažného mléka
• 1 žloutek
• 3 lžíce cukru krupice
• čtvrtina másla (50 g, pokojová teplota)
• 1 vanilkový cukr

Kvásek:
• špetka cukru krupice
• 1 kostka droždí
• půl hrníčku vlažného mléka

Na potření:
• Trochu másla
• Trochu rumu (já použila rumový extrakt)

IMG_1385

POSTUP:

Nejdříve si uděláme kvásek. Do malé mističky dáme cukr, vlažné mléko a droždí. Necháme kvásek vzejít a mezitím si uděláme těsto. Do větší mísy dáme hladkou mouku, vlažné mléko, žloutek, cukr krupice, máslo, vanilkový cukr. A nakonec přidáme hotový kvásek.
Následuje ta nejtěžší práce a to vypracování nelepivého těsta. Kdo má na to robota, tak to hodí do něho a nemusí se o to starat, ale kdo ho jako já nemá, tak musí použít svoje VEŠKERÉ síly. Až budete mít těsto pěkně vypracované, tak ho pomoučíme a necháme pod utěrkou vykynout. Já jsem ho nechala kynout hodinu.

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, aby se nám lépe válelo. Vyválíme ho asi na půl centimetrovou tloušťku a pomocí nějakého hrnečku nebo skleničky vytvoříme kolečka. Pak na jedno kolečko dáme marmeládu a druhým ji přikryjeme a pěkně růžky udusáme, aby marmeláda v troubě nevykoukla.

IMG_1386

Plněná kolečka dáme na plech s pečícím papírem a necháme kynout ještě dvacet minut. Mezitím si připravíme směs rozpuštěného másla a rumu na potření. Vykynuté koblihy dáme do předehřáté trouby na 170°C a pečeme po dobu cca 25 minut.


Hotové koblihy ještě teplé potřeme už předem udělanou směsí a necháme vychladnout. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.


11 komentářů:

  1. Nádherné fotky!!!!

    http://knizniblogspot.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Jednou jsme koblihy taky dělaly a byly to spíše buchty, ale chutnali skvěle! U tebe to vypadá taky výborně! :))

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadají ještě líp než z obchodu! Asi taky zkusím :)
    Denisse Beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že vypadají lépe než kupované. Určitě je zkus my jsme je jedly i druhý a třetí den a měli lepší a lepší chuť. :)

      Vymazat
  4. Tak to jsem ráda a určitě je zkus i když mi nevykynuli, tak byly dobré. Jo a děkuji za pochvalu. :)

    OdpovědětVymazat
  5. vyzerajú na zahryznutie :) Už si musíme aj my upiecť niečo také, lebo asi 2 týždne mi tečú slinky na pečené buchty :D.
    dnes som piekla koláč pre ocka, zatra má meniny, ale taký z piškótového cesta, naň som vyliala celý kompót čučoriedok, potom som natrela čokoládový krém z pudingov a masla, no a navrch šlahačka :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní skvěle mám na něj chuť. A také jsem dostala chuť na kompotované ovoce. :)

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥