Specialistka - Stephenie Meyer

27. 10. 2018


Tuto knihu jsem zaznamenala už před několika lety u zahraničních Instagramerů a vždy mě uchvátila ta jednoduchá, ale přesto nádherná obálka. Od autorky jsem nic nečetla. Opravdu. Ani Twilight ságu (tam jsem viděla pouze filmy). Nějak mě to nepřesvědčilo k tomu, abych si koupila alespoň první díl, a proto když jsem zjistila, že napsala tuto knihu, která měla opravdu výbornou anotaci, tak jsem si řekla proč autorce nedat šanci. Díky Albatros medii jsem tedy mohla mít tento špionážní thriller doma. 


Alex má práci jako výslechová specialistka. Jedná se o práci, kde vyslýcháte nějaké lidi, kteří něco provedli, ale není to klasické vyslýchání jako jsme zvyklí. Tady se při tom do těla postupně dávají různé látky, které způsobují velkou bolest a díky tomu dotyčný subjekt (jak těmto lidem nazývají) začne mluvit pravdu, aby dál nemusel tento nepříjemný pocit prožívat. V některých případech ani toto nestačí a když ani séra nefungují a subjekt stále nic nechce říct, tak následně tou velkou bolestí zemře, ale to se stává velice zřídka. Jelikož je to tak silná bolest, že raději každý začne mluvit. 

Momentálně tuto práci už nedělá. Teď po ní pátrají lidi z té práce a chystají se jí zbavit, jelikož by mohla vyzradit, že tato firma existuje a mohla by i říct, jak samotná vyslýchání vypadají apod. Tudíž Alex nezbývá nic jiného než se skrývat a stále si měnit svou identitu. Jednoho dne dostane nabídku od svého kamaráda, který v té firmě stále pracuje. Má najít a následně vyslýchat jeden subjekt, který je pro celý svět nebezpečný. A na oplátku jí přestanou hledat a nechají ji žít normálně svůj život. 

Dotyčného člověka najde, ale on nic nechce říct a stále mluví, že s ničím nemá co dočinění a ani netuší o co jde. Alex to přijde divné a začíná si malinko uvědomovat, že možná dostala milnou nabídku a ten chlap, který leží před ní je nevinný. Tímto začíná příběh plný romantiky a napětí. Jak to nakonec dopadne? A je opravdu ten člověk nevinný? Byla to všechno sabotáž? 

Jak už jsem psala, tak styl autorčina psaní vůbec neznám, jelikož všechny její knihy šly mimo mě, a tak jsem se celkem bála, jestli mi sedne nebo ne. Četla jsem soustu názorů na Specialistku a většina z nich bylo velice negativních, ale jak už to u mě bývá, tak to co se ostatním nelíbí, tak se naopak mně líbí a nebylo to jinak i u této knihy. Já jsem si ji užívala. Rozhodně ale nemohu souhlasit s tím, že by byla kniha v žánru thrillerů to rozhodně ne. Do thrilleru to mělo opravdu daleko a spíše bych to nazvala akční romantikou (nebo nějak podobně). Jelikož mám moc ráda právě knihy, kde se vyskytuje i nějaká ta romantika, tak jsem si opravdu čtení této knihy hodně užívala, jelikož romantiky je tam až  

Tímto knihu nedoporučuji lidem, kteří romantické knihy nemají rádi, jelikož ta tam převyšuje i samotnou akční stránku příběhu. Je jí tam opravdu hodně a to ostatní, co by mělo být správně podstatnější je jen špetička. Proto chápu ty negativní hodnocení, jelikož čtenář si i podle anotace představuje něco zcela jiného, a ne romantický příběh se špetkou akce. 

Co ale naopak musím hodně vypíchnout je nádherná obálka knihy, která není nějak barevná a přeplácaná. Je to obálka, která se perfektně k tomuto příběhu hodí a jsem moc ráda, že ji i u nás máme právě takovou. Přijde mi ze všech zahraničních obálek nejlepší. 
Co se týče postav, tak těch tam není moc, a tudíž se člověk neztratí a v klidu může číst dál a dál aniž by přemýšlel kdo je kdo. Jsou tu postavy, které od začátku budete milovat, ale také tu jsou postavy, které už od první věty budete nenávidět a nenajdete si k nim žádnou cestu ani na konci knihy. Celkově musím říct, že kdyby ta kniha měla do 300 stran, tak by to úplně stačilo. Byly tam stránky, které má čtenář chuť přeskočit, jelikož jsou velice nudné anebo nejsou vůbec podstatné. 

Mé shrnutí je takové, že knihu mohu rozhodně doporučit čtenářům, kterým nevadí romantika v knihách a kteří si chtějí počíst i malinko akčního žánru. Rozhodně čekejte hodně romantiky, ale zase ne Padesát odstínů! Jestli si chcete i po těchto bodech Specialistku přečíst, tak rozhodně se na ni vrhněte bude se vám číst opravdu dobře. Je výborně čtivá i když je tam těch pár stránek, které jsou opravdu trochu nudnější. Za mě to bylo fajn.



Děkuji za tento výtisk Albatrosmedii.

Knihu si můžete koupit zde.

Výsledek obrázku pro albatros media

6 komentářů:

  1. kniha fakt vypafa dobre a krasne.

    OdpovědětVymazat
  2. O téhle knížce jsem vůbec nevěděla, že vychází, až pak jsem ji začala trochu vídat na instagramu, tak se mi naštěstí do povědomí dostala. Rozhodně mám v plánu si ji někdy přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda. Určitě jí dej šanci a někdy ji zkus :)

      Vymazat
  3. Tak už mám jasno, že to opravdu nebude to pravé ořechové. Čekala jsem něco trošku víc než romantiku. Jestli to zabírá větší část knihy, tak to raději nebudu pokoušet :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano přesně tak více je tam té romantiky a méně té akce, ale jinak to bylo celkem dobré, ale nic z čeho bych si musela sednout na zadek jak se říká :D

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥