Písečníci a bludný asteroid - Václav Dvořák

9. 12. 2018


Je to už nějaký ten pátek, co se mi ozval sám autor Václav Dvořák, který napsal knihu pro děti Písečníci a bludný asteroid. Knihu jsem zaznamenala už před nějakou dobou, kdy ji pár blogerů dostalo k recenzi jako e-knihu.  Nějak moc jsem o knize nepátrala, ale vím, že hodnocení, která jsem četla byla kladná, a tak jsem si říkala proč ji nezkusit. Obzvlášť když má tak krásnou ilustrovanou obálku. Po přečtení musím uznat, že nějaké mouchy přece jen kniha měla... 

Nacházíme se v hlubokém vesmíru na planetě Písečnice, kam kolonizovali lidé ze země. Tady se setkáváme s jedenáctiletým sirotkem Tomášem Nebulou, který chodí do školy a také se stal prospektorem tudíž zná všechny cesty v dolech i ty, které skoro nikdo nezná, tudíž se nemusí bát, že by se tam mohl ztratit. Hrozně rád tráví noci venku a pozoruje oblohu. Vždy se velice zajímal o vesmír, a proto o něm ví více než jakýkoli jiný člověk na této planetě. A proto ho velice zaujme zpráva, kterou se jednoho dne dozví. K planetě Písečnice se blíží mezihvězdná loď Poutník, která tam nejenom chce zkoumat faunu a floru, ale chce také rekrutovat nové členy posádky. Tomáš doufá, že se do posádky dostane je to jeho velký sen. 

Jenomže na scénu přichází sedmiletá Lucinka, která je také sirotek a která osloví samotného Tomáše, aby byl jejím průvodcem. Tomášovi se to zpočátku moc nezamlouvá, ale poté se umoudří a jde do toho. Jenže co bude s nabídkou stát se členem posádky mezihvězdné lodi Poutník, když Lucince slíbí, že ji nikdy neopustí? Jak to nakonec celé dopadne? A máme tu i tajnosti kolem Tomášova původu. Kdo byli jeho rodiče? To vše a mnohem víc se dozvíme v této překrásně ilustrované knize pro děti. 

Ano přesně tak je to nádherně ilustrovaná kniha, která má sice své mouchy, ale rozhodně ne v obrázcích, ty jsou opravdu velice podařené a musím je velice vychválit.  

Bohužel já jsem tu našla i nějaký ten záporný bod. Nevím, čím to bylo, ale já jsem se nemohla od první stránky naplno začíst. Vždy když mě někdo vyrušil, tak cestu zpátky ke čtení jsem si hledala opravdu velmi těžko. Doufala jsem, že se to časem změní a kniha bude výborně čtivá, ale tak se nestalo. Je pravda, že po několika desítek prvních stran to bylo o malinko lepší, ale i tak to nebylo ono. Možná jsem neměla tu pravou náladu na čtení, ale troufám si napsat, že zvolený příběh nebyl ten pravý pro mě. Jakožto čtenář, který tolik nemusí Harryho Pottera a všemožné podobné knihy jsem si mohla předem vydedukovat, že toto pro mě nebude tak dobré, jak jsem doufala. 

Jestli jste už nějaké články o této knize četli, tak jistě víte, že celý příběh je hodně podobný příběhům o Harrym Potterovi. Tímto nechci knihu hanit to vůbec jde spíše o mně než o to jak napsané to bylo, jelikož všichni byli z knihy nadšení jen já jsem byla celkem zklamaná. Anebo mi vadilo, že je to opravdu příběh pro asi tak jedenáctileté děti, a to přece jen je hodně mimo mou věkovou kategorii.  

Ale abych nebyla stále jen negativní, tak rozhodně si myslím, že jako dárek k vánocům nebo narozeninám či svátku pro jedenáctileté děti je tato knížka jak dělaná, tak pokud něco takového pro své děti hledáte, tak mohu jen doporučit. Určitě se to zrovna jim bude hodně líbit a budou nadšeni. Možná přijde za nějaký ten rok ta správná nálada a dám tomu druhou šanci a možná se i něco změní, ale momentálně mě to hodně mrzí, že jsem se do čtení musela tolik nutit. 


Mockrát děkuji samotnému autorovi Václavu Dvořákovi za tuto knihu. Knížku si můžete objednat zde 

9 komentářů:

  1. Obálka je nádherná. :)

    U mě na blogu právě probíhá soutěž o dvě knihy, tak se zapoj. :)
    Woodnote

    OdpovědětVymazat
  2. Mrzí mě, že tě kniha nenadchla tak jako mě. :) Je vidět, že co je pro někoho kladem, může být pro jiného záporem (myslím tu spojitost s HP, to mě na tom vlastně docela bavilo, že by to mohl být podobný fenomén, ale z jiného, někomu třeba i bližšího prostředí :).

    Ale jinak pěkný fotky! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty že moc nemusíš Harryho Pottera? Jednu dobu jsi měla opravdu potterovský (a krásný) feed na instagramu, takže mě tahle věta maličko překvapila :D Každopádně moc hezky napsaná recenze, vždycky si vážím upřímnosti a po přečtení z ní, i přesto, nemám negativní pocity, napsala jsi to hezky :) Pokud jsi v tom ale i ty viděla spojitost s HP, myslím, že by mi to při čtení spíše vadilo a ovlivňovalo. Ilustrace jsou opravdu ale překrásné, člověka by až přinutily si knihu koupit jen kvuli nim :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fotky jsem měla z toho důvodu, že to byla spolupráce a v tu dobu jsem HP četla, jinak to moc nemusím a nějak se do čtení dalších dílů nehrnu. Jinak děkuji za skvělý komentář. Kniha je hodně spojená s HP a celkem to ruší celý příběh, jelikož si to podvědomě s HP spojuješ niž bys chtěla. Přeji krásný den a děkuji za komentář! :)

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥