KRVAVÉ PRACHY: OSEDŽSKÉ MASOVÉ VRAŽDY A ZROD FBI - DAVID GRANN

17. 6. 2019


NESMÍRNÉ BOHATSTVÍ TĚCHTO LIDÍ… Indiáni z kmene Osedžů patřili před sto lety k nejbohatším lidem na světě. Z obrovských příjmů, jež jim plynuly z ropy vytěžené na jejich území, si vystavěli nové domy, nakoupili luxusní automobily, najali bílé služebnictvo a děti poslali na prestižní university v USA i v Evropě. Dopřávali si to nejlepší, co jim nabízela civilizace. Jejich bohatství ovšem přilákalo i to nejhorší: zkorumpované politiky, křivácké právníky, podvodníky všeho druhu – a chamtivce, zloděje, násilníky a vrahy. 

PŘIVOLALO SÉRII ZÁHADNÝCH VRAŽD, Následující děsivé spiknutí nechá za sebou během několika let desítky zavražděných. A když se dlouhou sérii vražd stále nedaří vyřešit, když za záhadných okolností umírají další a další oběti a když přijdou o život dokonce mnozí z odvážných vyšetřovatelů, je přivolána nedávno založená FBI s legendárním J. Edgarem Hooverem v čele – jde o první tak rozsáhlý případ, který FBI vyšetřuje. Každý další krok odhaluje nová zlověstná tajemství a zločinná spolčení…  JEŽ VDECHLA ŽIVOT FBI!  Režisér MARTIN SCORSESE připravuje podle knihy výpravný film, v němž hlavní role ztvárňují LEONARDO DICAPRIO a ROBERT DE NIRO. 

Příběh, od kterého jsem nic moc nečekala. Ze začátku mě to strašně rychle vtáhlo do děje a bylo to opravdu hodně čtivé, bohužel ke konci to už přestalo být tak dobré a já jsem se bohužel začala při čtení nudit. Nebavilo mě číst od půlky dál a hodně jsem se těšila na další knihu, kterou po této rozečtu.  

V příběhu se hodně začalo omílat něco úplně jiného, než bylo vyšetřování případu, který se stal. Celou dobu jsem si říkala, že to bude klasická detektivka, kdy postupně budeme odkrývat pachatele, ale to se bohužel nestalo. Bylo tam více těch nepodstatných věcí, a to mě prostě nebaví. 

Velkým pomocníkem při čtení byly velké písmena a málo stránek. Vůbec nevím, co bych dělala, kdyby knížka měla pět set stran, a ne skoro tři sta, to bych knížku četla asi ještě teď. Rozhodně knížce nechci nějak křivdit, je jasné, že se najdou fanoušci této knížky, ale bohužel já jedna z nich nebudu, to si raději zvolím jinou knihu stejného žánru. 

A také obálka knihy tomu moc nepřidala. Když mi přišel e-mail s touto nabídkou, tak právě obálka mě vůbec nezaujala a čekala jsem, že to bude nějaká motivační literatura, a ne zrod FBI. Přebal knížky rozhodně nemusel vypadat takto, ale i tak jsem knize dala šanci a přečetla si samotnou anotaci, která se mi nakonec zalíbila, ale bohužel stejně tuto knihu nemohu za mě doporučit.  

Jestli se chcete dozvědět velkou historii zrodu FBI a zjistit, jak se jednotlivý lidé, kteří za zrod stáli jmenovali, tak je tato kniha stvořená právě pro vás. Jestli ale chcete klasickou detektivku jen s tím, že se bude jednat o indiány, tak vy byste mohli mít možná problém se čtením. Sečteno a podrženo historie je tam dostatek, jmen také ale klasický detektivní příběh to rozhodně není anebo jsem ho asi nenašla. Bohužel za mě ne. 


Mockrát děkuji nakladatelství Leda za tuto knihu, kterou si můžete zakoupit zde.

Výsledek obrázku pro leda logo nakladatel

2 komentáře:

  1. Já nějak nevím, ale už ta anotace zní strašně podezřele. Asi bych se do knížky nepustila. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně právě anotace zaujala, ale kniha už tak skvělá bohužel nebyla :(

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥