Chlapec v pruhovaném pyžamu - recenze

26. 12. 2014


Název: Chlapec v pruhovaném pyžamu

Autor: John Boyne

Počet stran: 167

Překlad: Jarka Stuchlíková

Nakladatelství: BB/ art s.r.o.

Rok vydání: 2008

Anotace:  Devítiletý německý chlapec Bruno neví nic o konečném řešení židovské otázky ani o koncentrácích. Neví nic o strašlivém utrpení, které jeho národ uvalil na miliony Evropanů. Ví jenom to, že byl odtržen od svého šťastného domova v Berlíně a převezen do odporného domu uprostřed oplocené pustiny, kde se nemůže ani zabavit, ani si najít přátele. Až se jednoho dne setká se stejně starým chlapem Šmuelem, který žije podobně vykořeněný život, jenže na druhé straně vysokého plotu. I on, jako ostatní, nosí pruhované pyžamo.
Bruno je zvědavý a přátelství se Šmuelem mu dá příležitost zjistit, co se to za tím plotem vlastně děje. Proto si i on oblékne pruhované pyžamo a protáhne se dovnitř, netuše, že jeho nevinná zvědavost ho dovede k odhalení strašlivé pravdy.



Příběh vypráví o chlapci jménem Bruno, který se musí i se svou rodinou přestěhovat do nového domu, kvůli tatínkově práci. Bruno z toho není vůbec nadšený, protože široko daleko není ani jediný dům nebo hřiště kde by si hrál s jinými dětmi. Jednoho dne se rozhodne že se koukne po okolí a když je hodně daleko od domova, tak si všimne malého kluka, který sedí za vysokým plotem. Hned se skamarádí a Bruno mu každý den nese něco k jídlu.
Bruno je hodně zvědaví co se děje na druhé straně plotu, proto jednoho dne si usmyslí, že se převlékne do pruhovaného pyžama a podleze plot. Když se ocitne na druhé straně plotu, tak ho čeká nemilé překvapení.


" Všude kam se podíval, viděl dva druhy lidí: na jedné straně spokojené, chechtající se a řvoucí vojáky oblečené do uniforem, na druhé straně nešťastné, plačící lidi v pruhovaných pyžamech. "

Tato kniha se mi velice líbila, jako před pěti lety, kdy jsme ji měly v povinné četbě. Nedávno jsem viděla i film, který je úplně stejný jako kniha, za což jsem hodně ráda.


Příběh je vyprávěn er-formou. Jak jsem psala nahoře má pouhých 167 stran, což se už moc nevidí u knih z druhé světové války, ale nebojte se je tam vše napsané a i těch málo stran stačilo, aby vznikl krásný příběh. Divila jsem se že  Adolfa Hitlera nazývaly v knize jako Fíra, což do dneška vůbec nechápu. Každá kapitola má vždy na začátku krátkou větu, která vystihuje vše co se v dané kapitole bude dít. Obálka knihy se mi moc líbí a dokonce jsem myslela, že ten chlapec co tam je, je z toho filmu, ale když jsem se koukla pozorněji tak to vůbec není on. Knize nemůžu nic vytknout, proto jí musím dát 5 hvězdiček.

John Boyne se narodil v roce 1971 a žije v Dublinu. Studoval obor tvůrčí psaní a Několik let se živil jako prodavač v knihkupectví. Je autorem šesti románů pro dospělé, nejvíce ho proslavil chlapec v pruhovaném pyžamu.

Tuto knihu napsal během dvou a půl dne. Chlapec v pruhovaném pyžamu byl přeložen do třiceti jazyků a sbírá literární ceny po celém světě. Na jaře 2007 mu společnost Miramax dala i filmovou podobu.

Kdo by neměl náladu si přečíst knihu, tak se může kouknout na film, který se v mém hodnocení vůbec neliší od knihy. Jsem ráda, že jsem měla tu možnost si znovu přečíst knihu a určitě se k ní někdy zase vrátím. Dám vám sem i trailer, který vás možná navnadí aby jste zhlédly film nebo přečetly knihu.



4 komentáře:

  1. Jak já si tuhle knížku přeju! :) Moc krásná recenze! Film jsem viděla a opravdu mě zasáhl, proto si myslím, že knížka bude ještě emotivnější. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Určitě si ji přečti, jsem zvědavá jak se ti bude líbit. :)

      Vymazat
  2. Moc hezká recenze. Mám ráda knihy o válce a tahle mě zaujala. Určitě bude psaná jinak než jsem zvykla. Protože i tématika je jiná než běžně u takových knih bývá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Já knihy o válce zbožňuji a tato je také skvělá. :)

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥