Recenze: Monument 14

17. 12. 2015

Byla jsem zvědavá na tuto knihu hlavně kvůli tomu, jak ji všichni vychvalovali do nebes. Po dlouholetém váhání jsem si ji nakonec koupila a začetla jsem se do ni. Nic jsem od ni neočekávala, jen jsem byla zvědavá, jak se mi má první dystopická kniha bude líbit. Nakonec…

IMG_1623

Tato kniha začíná, když Dean nestíhá autobus a tak na něj křičí jeho vlastní máma, aby pohnul. Dean má i mladšího bratra Alexe, který má jet o pár minut později jiným autobusem. Dean ani Alex se vůbec nerozloučí se svou mámou a proč, když to nikdy nedělali, ale kdyby věděli, že ji už neuvidí, tak by kašlali na autobus a místo toho by objali svou mamku.

IMG_1627
Nastoupí do autobusu a rozjedou se. Po pár minutách se spustí krupobití, tak silné, že to proráží střechu autobusu skrz na skrz a pár lidí to i zabije. Následně se ocitají v supermarketu společně s jednou řidičkou autobusu, která ale nakonec odejde hledat záchranu, ale řekne dětem, ať tu zůstanou. Nakonec tu zůstane 14 dětí různého věku.


To nejhorší ale teprve začíná. Venku mimo supermarket zemi ničí kroupy a zemětřesení, ale je tu i něco horšího ze skladu chemických zbraní unikly do atmosféry chemikálie, které podle tipu vaší krevní skupiny s vámi něco udělají. Lidé s krevní skupinou A budou mít na svém těle puchýře, a když budou dlouhodobě vystavení chemikálii, tak zemřou. Lidem s krevní skupinou AB chemikálie způsobí halucinace. Dalším lidem s krevní skupinou B chemikálie nic neudělají a tak mají největší štěstí. A poslední krevní skupina je 0, tyto lidé budou agresivní a budou mít záchvaty zuřivosti. Teď si přestavte, co to udělá se čtrnácti lidmi zavřených v supermarketu, kteří mají odlišné krevní skupiny. Teď začíná to pravé peklo na zemi.

 

Tuto knihu jsem si chtěla přečíst už hrozně dlouho od té doby, co ji recenzovala Rodaw, ale nikdy jsem neměla odvahu si ji koupit za plnou cenu. Nakonec jsem ji našla za 51 Kč a tak jsem neváhala a koupila jsem si ji. Hodně jsem se na ni těšila hlavně kvůli pozitivním ohlasům, ale i kvůli tomu, že to byla moje první dystopická kniha, kterou jsem si koupila.

Když jsem si ji prohlížela, tak mě hodně zaujala ta obálka, která se mi bohužel vůbec nelíbí a tak jsem byla u vytržení, jak ji mohli takto vymyslet. Ale jak se říká, nesuď knihu podle obalu, ale podle toho co se skrývá uvnitř. A tak se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu a to, jak se mi vůbec celí příběh líbil.
IMG_1632
Ti co mě sledují na sociálních sítích, tak vědí, že jsem se od první stránky nemohla od ni odtrhnout a byla jsem zvědavá, jak všechno dopadne. Možná to bylo tím, že jsem neměla tak vysoká očekávání, ale kniha se mi velice líbila. Hodně mě uchvátilo, jak autorka umí skvěle vše popsat a tak jsem si ani na chviličku nemyslela, že je to nesmysl, že se to nemůže nikdy stát a tak podobně. Opravdu jsem vše procítila se všemi dětmi, jako kdyby to bylo skutečné a doufala jsem, že všichni přežijí.


Nejvíce se mi líbil Dean, který se uměl dobře chovat v každé situaci, a doufala jsem, že tam neumře. Celkově všechny postavy byly skvělé i ty nejmenší děti, které i když se hodně báli, tak se s tím uměli výborně vypořádat a drželi při sobě.

 

Jediné co mohu říct, šíleně jsem si čtení užívala a čekala jsem, jak to nakonec dopadne. Hned po dočtení poslední kapitoly jsem se musela vrhnout na druhý díl a pokračovat tak ve čtení tohoto skvělého příběhu. Určitě si musím tuto knihu přečíst někdy znovu. Určitě neváhejte a přečtěte si tento díl, stojí za to. Určitě se těšte na recenzi zbývajících dílů, které jsem též přečetla.

Emmy Laybourne je spisovatelka, herečka a učitelka žijící v New Yorku. Její spisovatelské povolání začalo jako dramatik. Jako herečka získala role ve filmech, sitcomech a zejména komediích, kde si zahrála dokonce se svým bratrem. Emmy dostudovala na UCLA scénáristiku s magisterským titulem v červnu roku 2006. Nyní žije v Rockland County v New Yorku s manželem a dvěma dětmi.

 Výsledek obrázku pro 5 stars icon

Originální název: Monument 14
Počet stran: 292
Přeložila: Zuzana Ľalíková
Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2013

8 komentářů:

  1. Monument 14 jsem koupila v levných knihách, takže jsem toho moc nečekala, ale zatím jsem na něj nečetla špatný názor tak uvidím :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně se na tuto knihu a na všechny díly vrhni co nejdříve stojí za to. :)

      Vymazat
  2. Kniha sa čítala skutočne dobre, prečítala som ju vo vlaku behom jedného dňa :-) Tématicky sa mi to podobná na inú knihu, každopádne napísaná je dobre aj postavy sú dobre vymyslené a celkovo sa už teším na pokračovanie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se všechny díly hodně líbili. Tak snad se budou i tobě líbit. :)

      Vymazat
  3. Je to skvělá série, jsem moc ráda, že se ti líbila!:)

    OdpovědětVymazat
  4. Ja osobne som bola prekvapená ako rýchlo sa to číta a ten námet bol zaujímavý, avšak miestami mi správanie postáv vadilo. Škoda, že sa ti nepáči obálka, ja som ňou bola chvíľu očarená :D Len ja osobne by som knihu zaradila k dystopii a nie k fantasy ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano vím je to dystopie nebo sci-fi, ale psalo mi to na webu, že je to pod kategorií fantasy. :)

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥