Recenze: Netvor

24. 4. 2016

Je to už dávno co jsem zhlédla film Netvor, ale nikdy jsem nevěděla, že je i kniha, proto mě překvapilo, když jsem ji na internetu viděla. Kvůli tomu, že jsem film viděla už třikrát, tak jsem měla velká očekávání z knihy a doufala jsem, že bude úplně stejná. Celí příběh v knize mě dost překvapil.

IMG_3435

Kyle Kingsbury je krásný, bohatý a nemá rád lidi, kteří nejsou hezcí, proto je rád zesměšňuje. Všichni s ním chtějí kamarádit, protože je nejhezčí ze školy, ale jen hrstce lidí se to povede. Má přítelkyni Sloane Hagenovou, která je stejná jako on. Jednoho dne ji pozve na ples a ona si vyžádá, aby jí koupil Orchidej, protože se jí bude nejvíce hodit k šatům. Kyle to řekne své hospodyni Magdě, aby ji tu kytku koupila, ale ona místo toho koupí bílou Růži. Kyle je hodně naštvaný, ale co má dělat, když ples začne za pár minut. Sloane začne vyvádět, když pohlédne na tu Růži a tak ji Kyle dá jedné holce, co prodává lístky.

IMG_3441Kvůli tomu, že je Kyle hrubý na lidi, kteří nejsou hezcí ho jedna čarodějnice Kendra zakleje a stane se z něj zvíře. Chlupaté s tesáky a dlouhými drápy. Vše řekne svému tátovy i Magdě a jeho bohatý tatínek řekne, aby se odstěhoval. Vše mu zajistí velký domov, ve kterém bude žít jen s Magdou, protože táta tam nechce bydlet. Později si najme učitele, který je slepí a Kyle se s ním hned skamarádí.

Začne pěstovat všechny druhy růží na zahradě s vysokým plotem a také si změní jméno na Adrian King. Jednou se do jeho domu nastěhuje jedna holka Lindy Owensová, která u něj bude bydlet. Za pár dní se skamarádí a tak je rád, že si může po dlouhé době promluvit s někým stejně starým. Ale čas mu běží. Musí do dvou let někoho poznat a zamilovat se, tak aby to bylo oboustranné a až potom se změní v člověka, ale jestli to nestihne, tak bude netvorem navždy.


Achjo proč já se vždy koukám dříve na film. Řeknu vám to na rovinu, film byl za mě lepší. Ale vezmeme to popořadě nejdříve obálka. K té připisuji plusové body u hodnocení, protože je opravdu hezká a hodí se spíše k filmu než ke knize, protože v knize je Kyle popisován jako zvíře s dlouhými chlupy a tesáky, takže se moc k ní nehodí. Ale je opravdu skvělá a nemám k ní žádnou jinou výtku. Také mě překvapilo, že je to jiný druh přebalu není to kniha s tvrdými ani měkkými deskami je něco mezi tím je tvrdší, ale dá se malinko ohnout a to mě mile překvapilo, určitě bych to chtěla vidět i na jiných knihách.

IMG_3444Co se týče samotného zpracování různých kapitol, tak ty se mi také líbily. Skvěle jste se orientovali, jestli zrovna Kyle píše v četu anebo jestli vypráví svůj příběh, každý měl jiný typ písma a jinou úpravu stránky a to se mi na knihách líbí. Knížka je dělaná do kapitol, vždy když je nová kapitola, tak je tam obří číslo s ostny.


Postavy byly přesně takový, jaký jsem si přála. Kyle byl sice občas na facku, ale to do tohoto příběhu prostě patří a Lindy zase byla normální holka, se kterou bych určitě chtěla kamarádit. Vedlejší postavy se mi také moc zamlouvali až možná na toho tátu Kyla, kterého jsem neměla vůbec ráda a nejradši bych byla, kdyby se on spolu s Kylem proměnil, aby oba ve stejnou chvíli pocítili to, co pociťuje ten druhý.
Autorka určitě musela udělat hodně práce, ale mě to až tak neoslovilo jako ten film, který byl o hodně lepší. U knihy jsem se občas nudila, ale ne až tak moc abych s tím sekla.


I když píši pár negativních věcí, tak i přes to si knížku zkuste přečíst a hlavně ti kteří ještě neviděli film. Myslím si, že ten kdo ten film neviděl, tak by se mu možná kniha mohla líbit. Každému se líbí něco jiného, u mě kniha byla horší, ale u vás by mohla být lepší tak to zkuste a uvidíte. Já knize asi druhou šanci dávat nebudu, ale i přes to dávám takové hodnocení, které vidíte. Knihu od horšího hodnocení zachránil hlavně vzhled a propracovanost stránek.

Alex Flinn se narodila v Glen Cove, New York a vyrostla v Syosset, New Yorku a Miami, na Floridě. Ve věku pěti let začala přemýšlet o tom, že by chtěla být spisovatelkou a začala přispívat svým úsilím do časopisů. Ve dvanácti letech se odstěhovala do Palmetto Bay, na Floridu, na předměstí Miami, kde stále žije. V novém bydlišti měla problém najít na nové škole kamarády, později na toto řekla, že je to zkušenost, která ji hodně inspirovala k psaní, zejména kniha Breaking Point. Vystudovala Miami-Palmetto High School a studovala v oboru divadelního umění programu s názvem PAVAC (Performing A Visual Arts Center), který inspiroval některé její knihy, Diva. Vystudovala University of Miami (operu), pak šla na právnickou školu v Nova South Eastern University, a poté šla na právní praxi na 10 let. Po praxi odchází a věnuje se, na plný úvazek k psaní (po přijetí její třetí knihy). Je vdaná za Eugene Flinna a má dvě dcery.

 Výsledek obrázku pro 4 stars

Originální název: Beastly
Počet stran: 255
Přeložila: Miloš Chlouba
Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2013

Facebook: Reading with Lucy | Instagram: readingcookingwithlucy | Twitter: readingwithlucy

8 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Na knížku se teprve chystám a do nedávna jsem ani nevěděla, že je podle ní natočený i film :)

    OdpovědětVymazat
  2. Film jsem viděla a vůbec nebyl špatný. Kolem knihy pořád kroužím na buxu a zvažuji, jestli koupit nebo ne :) tak uvidím.

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film byl super kniha už tak dobrá nebyla, ale zkus ji možná se ti bude více líbit než mně. :)

      Vymazat
  3. Já jsem viděla jen film (pokud myslíš ten s Pettyferem) a zamilovala jsem se! :)
    Nad knihou pořád váhám, tak uvidím :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Film je opravdu skvělí knížku asi nebudu moc doporučovat lidem co už viděli film, ale rozhodnout se musíš pouze ty jestli si ji přečteš. :)

      Vymazat
  4. Já mám Beauty and a Beast vážně ráda, a od Flinn jsem četla jednu (a půl :D) knížky, a když v tom filmu hraje Pettyfer... ♥ :D Určitě si ji přečtu, jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥