Čtyři hlavní hrdinové a jedna velká loď

28. 1. 2017

Konečně jsem měla tu možnost si přečíst další knížku od známé autorky Ruty Sepetysové Sůl moře. Byla jsem hodně zvědavá, jak se poprala s tak velkou tragédií, která se stala a neskutečně jsem se těšila na celý ten velký příběh. Hned jak jsem ji našla pod stromečkem, tak jsem věděla, že jako další knížka bude tahle a chybu jsem určitě neudělala. Zase jsem se dozvěděla o něčem novém z druhé světové války a také jsem si pobrečela. Ruta Sepetysová vytvořila další nádherný příběh.


V roce 1945 se toho událo mnoho, ale skoro nikdo neví, jaká největší tragická lodní událost se stala. Myslíte, že největší tragédie spojená s mořem byl Titanic? Ne, to rozhodně nebyl. Loď se jmenovala Wilhelm Gustloff. Měla posloužit k přepravě uprchlíků ze zemí, kde se válčilo. Jenže se stalo něco strašného a loď se začala potápět.

Všichni chtěli někam do klidného místa, kde budou konečně v bezpečí. Loď se začala pomalu plnit lidmi, ale bylo jich více jak osm tisíc, co tam správně neměli už vstoupit, tudíž byla až moc přeplněná a ke dnu šla rychleji a rychleji.

V knize se seznámíme se čtyřmi naprosto rozdílnými lidmi, kteří si chtějí zachránit život. Budou mít nakonec to štěstí a dostanou se na druhý břeh? Nebo utonou spolu s ostatními lidmi?

Rozhodně první co vás musí zaujmout je nádherná modrá obálka se záchranným kruhem v moři. Jsem neskutečně vděčná, že i u nás se vytiskla obálka stejná jako originální, protože jsem viděla ještě jednu (nevzpomínám si z jaké země) a ta se mi moc nelíbila. Hlavně byla v paperbacku a to já moc nemusím.
Když dáte dolů papírový obal, tak se vám ukáže bílá vazba s ražbou čápa v pravém rohu. Nádherný malý detail, který vás neskutečně zaujme.

Nikdy dříve jsem neměla tuto knížku v ruce a tak mě překvapilo, když jsem ji otevřela a viděla jsem černobílou krásnou mapu. Neskutečně mi pomohla se vyznat, kde se jaký hlavní hrdina nachází a i třeba kde je ta veliká loď Wilhelm Gustloff a kolik cesty ještě musejí k ní ujít.
Stále mě překvapuje, že o této velké tragédii se moc nemluví a spíše je více známí Titanic. Nebýt Ruty a tohoto nádherného příběhu, nikdy bych se o ničem takovém nedozvěděla.

Ale teď přejdu k tomu nejdůležitějšímu k samotnému pocitu z knihy. Už jste si určitě uvědomili, že se mi Sůl moře neskutečně líbila a nemám k této knize (kromě jedné malé věci) nic negativního.
Hodně mi drásalo nervy, když jsem četla kapitoly, které vyprávěl Alfred. Už od začátku jsem ho neměla ráda a myslím si, že já bych se bez něho obešla, i když je jasné, že nějaký záporný člověk tam stejně musí být.
Od začátku do konce jsem s hrdiny této knihy prožívala všechny věci, které se jim staly, a stále jsem doufala, že musí tu velkou tragédii přežít. Byly chvíle, kdy jsem musela ten box s kapesníky (které jsem měla vždy u sebe) použít.

Hledáte originální příběh z druhé světové války, který vás nadchne od začátku do konce? Tak Sůl moře je právě pro vás. Neskutečné dílo, které by si měl každý přečíst a u kterého nebudete až do poslední chvíle vědět, jestli to ti všichni hrdinové přežijí nebo ne.

5/5

Salt to the Sea / Ruta Sepetys / Počet stran: 351 / Překlad: Petr Eliáš / CooBoo / 2016

12 komentářů:

  1. Souhlasím, je to tak krásná, přitom strašná, kniha... Četla jsem i další dvě knihy od Ruty, ta ženská umí vyprávět. Na blogu mám o všech článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak je úžasná. Čeká na mě její druhá vydaná knížka, kterou jsem nečetla a to Potrhaná křídla. Snad se mi bude líbit stejně jako její knihy: Sůl moře a V šedých tónech. :)

      Vymazat
  2. Už se na ní moc těším! Všechny knihy, jako Osvětimská knihovnice, Vypravěčka, V šedých tónech, dokáží zanechat stopu. Od této očekávám to samé! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypravěčku miluji V šedých tónech taktéž. Osvětimskou knihovnici nemám, ale určitě se po ni mrknu něco mi to říká. :)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Plus všimla jsem si, že máš nový vzhled! Krásný je ! <3

      Vymazat
    2. Tamten, který jsem měla rok a půl mě omrzel. Chtělo to něco nového. :)

      Vymazat
  4. Jsem ráda, že se ti líbila. Alfréd asi nebude ani nic moc pro mě:D:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alfréd je zbytečný člověk, který tam nemusel být. :D

      Vymazat
  5. Knihu jsem si nedávno zakoupila a nemůžu se dočkat, až si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělé. Doufám, že se ti bude líbit stejně jako mně. :D

      Vymazat
  6. Od Ruty jsem četla V šedých tónech a ani Sůl moře mě nezklamala - přečetla jsem ji za jediný den a po dlouhé době to byla knížka, která mě opravdu nadchla. A taky je hrozně smutná, že jsem u ní málem i brečela. Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥