Světlonoš je pouze jeden

21. 2. 2017

Je to už celkem dlouhá doba, co jsem začala s fantasy žánrem, ale teprve před několika měsíci jsem se tomuto žánru začala trochu více věnovat a četla několik fantasy knih. Ale stále to není ono. Před několika týdny mi přišel jeden krásný e-mail od Albatrosmedia jestli by bylo možné se dohodnout na spolupráci. Pro mě to byl obrovský šok, který jsem musela rozdýchat.
Byla jsem ráda, že mi Verča (se kterou se skvěle komunikuje) doporučila právě tuto knížku. Nebít jí, tak bych se ke čtení Griši nikdy nedostala. Vnitřně jsem doufala, že mě knížka nezklame a já budu nadšená z toho geniálního příběhu. A tak jsem se dala do čtení.


Ravka je země, kterou rozděluje temná Vrása stínu na dvě poloviny. Nikdo Vrásou stínu už dlouho neprošel, jelikož toho kdo tam vejde, čeká smrt a nic jiného. Jediný, kdo by s tím mohl něco udělat je světlonoš, ale je tu malinkatý háček („opravdu malinkatý“), nikdo netuší, kdo ten světlonoš vůbec je a tudíž ani jak vypadá.
Ravka je plná Grišů. Grišové jsou mágové, kteří se narodí s jednou z několika mocí, kterou mohou ovládat celý život, ale musejí se toho spoustu o ní naučit, než ji budou plně využívat. Ravka má i svého nejmocnějšího Griše, který se jmenuje Temnyj. Bojí se ho snad úplně všichni. Není se čemu divit, když dokáže něco tak hrůzostrašného.

Hlavní hrdinka Alina Starková je sirotek. Žila od malička s Malem, který ji vždy doprovází na každém kroku a nikdy ji nechce opustit. Jednou ji i celou skupinu někdo napadne a díky tomu Alina konečně zjistí jaké má vůbec poslání a také se dozví, že kartografkou, kterou do té doby byla, už asi nebude. Začíná to nejtěžší období v celém jejím dosavadním životě. Jak se s tím popere? A je to skutečně ono co by chtěla dělat?

Tak co na to říkáte? Já si myslím, že to špatný výběr určitě nebyl, ale stále tu mám mínus, které mě bude u fantasy žánru pronásledovat stále. Nikdy se nemohu plně začíst. Budu to mít asi nadosmrti, ale je to tak, že buď se do čtení musím nutit, nebo si čtení plně neužiji tak jak bych chtěla. Nezazlívám to knize, ale sama sobě, protože je to další kniha, u které se mi stalo zrovna tohle. Myslím si, že je to velká škoda, ale tak to prostě je.
Na hodnocení to ale nijak neubírá, protože jsem to věděla už předem.  Ale jdeme na to od začátku a pěkně z vrchu. Co se týče obálky, tak není špatná, ale originální je za mě určitě mnohem lepší. Určitě bych dala pryč dívku, ale to určitě víte, protože nesnáším osoby na obálkách. Jinak vše je celkem dobré zvlášť ten nádherný jelen, který tomu vzhledu dodává jiskru. Také musím pochválit mapu na začátku knížky, která mi hodně pomohla se orientovat v celkovém příběhu. I nádherně ilustrované kapitoly se velice povedly.

Příběh byl ze začátku pro mě hodně těžký, protože mě nenadchnul tak jak bych čekala. V půlce to bylo lepší a na konci asi nejlepší jak to vždy v knihách bývá.  Celková myšlenka se opravdu povedla a myslím si, že čtenář, který má rád fantasy, tak by si měl Grišu rozhodně přečíst. Mně osobně to přišlo takové oddechové, protože jsem četla pár fantasy knížek, které měli více šmrncu a zápletek. Nakonec se mi to ale stejně líbilo, jen jsem se nemohla plně začíst.
Jsou tu také postavy, které jsem úplně nesnášela, a nepadly mi do oka už od první chvále. Jako první to byl Tamnyj, který mě tam neskutečně štval a drásal mi nervy. To samé byla i Bagra. Hlavní hrdinku jsem si oblíbila ze všech nejvíce.
Knížku rozhodně zkuste a udělejte si sami názor na tento první díl.

5/5

Výsledek obrázku pro albatrosmedia

Mockrát děkuji Albatrosmedii za poskytnutí tohoto recenzního výtisku.

Knížku si můžete zakoupit zde.

Shadow and Bone / Leigh Bardugo / Počet stran: 311 / Překlad: Julie Žemlová / Fragment / 2017

4 komentáře:

  1. Kniha vypadá zajímavě a obálka je moc hezká. Mně postavy na obálkách nevadí. Sice to brání ve fantazii, protože už vlastně vím, jak např. hlavní hrdinka vypadá, ale i přes to si můžu udělat svou představu :)

    http://katiehoral.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, ale nevím mně by se více líbila obálka jen s tím jelenem. :)
      Přeji ti nádherný den. :)

      Vymazat
  2. Já naprosto miluji úpravu tvých fotek a to, jak je to vyfocené ♥ Taky bych to chtěla umět :( :D
    Měj se v lásce,
    Janet S. ( http://janetsonrisa.blogspot.com/ )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé mockrát děkuji hodně si toho vážím, že se ti fotky líbí. Měj se krásně a užij si víkend. :)

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥