Papíroví duchové - Julia Heaberlin

8. 6. 2018


Jednou mi přišel e-mail od Knih Dobrovský, abych si vybrala některé novinky. Když jsem tam viděla tuto knížku, tak jsem si řekla, že tu bych si moc ráda přečetla. Bohužel Černooké Zuzany od této autorky jsem nečetla, tak jsem vůbec nevěděla, jestli mi sedne styl psaní, ale anotace byla natolik lákavá, že jsem si právě tuto musela vybrat. Hned co mi přišla, tak jsem se nemohla dočkat, až ji začnu číst. Musím přiznat, že jsem měla velká očekávání a doufala jsem, že mě nakonec kniha nezklame. Jelikož když mám velká očekávání, tak nakonec kniha není zas tak skvělá. 


Hlavní hrdinka této knihy se vydává na strastiplnou cestu s vrahem její sestry, která jak má naplánováno bude trvat deset dní. Když jí bylo dvanáct, tak její sestra Rachel zmizela a od té doby o ní nikdo nevěděl ani neslyšel. Dle důkazů, které policie má by se mělo jednat o vraha, který je známí fotograf a jmenuje se Carl Louis Feldman. Tento muž fotí různé věci a k fotografiím přidává také texty, které sám píše a vymýšlí. Když se najde jeho kniha s fotografiemi, tak se zdá, že by to mohl být opravdu on. 

Jelikož trpí demencí, tak bydlí v domě, kde se právě o tyto lidi starají. Jednoho dne tam přijde žena, která se vydává za dceru Carla, aby se následně dozvěděla, jestli její sestru Rachel opravdu unesl on. Přemluví paní domácí, která má Carla na starosti, jestli by si se svým „tátou“ mohla vyjet na výlet, který bude trvat přesně deset dní. Od toho dne se vydávají na dlouhou cestu a podle plánu by poslední den už Carl nemusel být mezi živými. 

Hlavní hrdinka vůbec nemá páru do čeho jde. Měsíce před tímto výletem tvrdě pracovala na tom, aby ji nic nezastrašilo a aby Carl neměl tu možnost s ní manipulovat. Chce vše dotáhnout do konce, a hlavně chce znát pravdu. Vůbec netuší, co za člověka sedí vedle ní. Jak to nakonec dopadne? A nebude náhodou vše jinak, než se na první pohled zdá? 

Výborný příběh, u kterého jsem do poslední chvíle nevěděla, jak to dopadne a stále jsem doufala, že Rachel se někde objeví. Teď si jen říkám, proč jsem si nepřečetla Černooké Zuzany. Musím to rozhodně napravit, a i tuhle knihu si pořídit.  
Vrhneme se rovnou na obálku. Musím přiznat, že se mi originální líbí více než tato. Sice česká je také skvělá, ale originální má v sobě i ten nádech tajemství a i toho, že se nejedná o nějakou oddechovou knihu. Když jsem viděla poprvé naši obálku, tak jsem si říkala, že to bude nějaké romantické čtení s nějakou zápletkou, ale rozhodně jsem si nepomyslela, že by to mohla být detektivka. Ale aspoň se hodí k předchozí knize od stejnojmenné autorky. 

Už od samotného začátku jsem se do příběhu ihned začetla a musela číst dál a dál. Je to výborně napsané a také kapitoly jsou tak akorát dlouhé, proto vám přijde, že příběh ubíhá hodně rychle a vy se ani nenadějete a už jste na konci. Různé zápletky se mi také moc líbily, a hlavně jsem byla pořád napjatá, jak to vůbec skončí. Bohužel samotný Carl mi vůbec nepadl do oka pořád mi přišlo, že se něčemu směje i když jsem mu samozřejmě neviděla do tváře, ale z těch stránek, kde právě on mluví, tak mi přišlo, že ze všeho má hroznou legraci. 
U hlavní hrdinky jsme do poslední chvíle nevěděli, jak se vůbec jmenuje, což byl pro mě šok, jelikož s tím jsem se u žádné jiné knihy ještě nesetkala. Jinak postavy byly fajn a výborně promyšlené. 

Celkovou knihu mohu jen doporučit. Rozhodně vás překvapí a do poslední stránky vás nechá lámat si hlavu, jak to vůbec skončí. Moc se mi kniha líbila a rozhodně jak už jsem psala, tak bych si moc ráda pořídila i předchozí knihu této autorky.  


Mockrát děkuji Knihám Dobrovský za poskytnutí této knihy.  
Papíroví duchové si můžete koupit zde.  

Výsledek obrázku pro knihy dobrovsky

2 komentáře:

  1. O tejto knihe som nepočula, ale z tvojho popisu zneje veľmi lákavo.

    https://lamodaeanarchia.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se moc líbila. Určitě stojí za to si ji přečíst. :)

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥