DĚTI HOLOCAUSTU

24. 11. 2019


„Přežiju. Musím. Až válka skončí, musím být ta, která lidem řekne o naší rodině.“ 
  
Příběhy „dětí holocaustu“ představují strhující životní osudy devíti židovských dětí, které musely přežít hrůzy holocaustu po celé Evropě. V době největších zvěrstev, která se kdy děla, muselo každé z nich prožít své osobní peklo a projít noční můrou druhé světové války. 

Tato kniha je pomníkem jejich odvahy tváří tvář smrti. A také oslavou lidského ducha – vůle překonat nevýslovné hrůzy, vůle zvítězit nad zlem, vůle žít. Lidé v příbězích vlastně mají jednu společnou vlastnost – hluboko ve svém srdci věřili, že budou žít, i když mnoho jiných kolem nich umíralo. 

„Vím, že vznikne lepší svět, až tahle válka skončí. Nemůže to být tak zlé napořád.“ 

Kdybyste se mě teď v tuto chvíli zeptali, jaká je má nejoblíbenější kniha tohoto roku, která mě dostala vším a všem ji budu doporučovat, tak je to právě tato. Nebudu chodit kolem horké kaše a řeknu to hned!

Tohle bylo prostě SKVĚLÉ! Bylo tam vše v co jsem doufala a také jsem se dozvěděla něco nového, což u tohoto žánru vždy vítám s otevřenou náručí. 

To, co mě nejvíce bavilo, bylo to, že tam nebylo moc prostoru na nepodstatnou omáčku okolo. Přece jen sesumírovat osm příběh různých lidí do knížky, která má něco kolem 290 stran není zase tak lehké, tudíž tam opravdu není prostor na nějaké dlouhé pasáže o ničem. Jde se rovnou k věci a nic se nepřikrášluje, je to přesně tak napsané, jak to samotní lidé zažili a popsali. 

PROSÍM UDĚLEJTE VÍCE TĚCHTO KNIH, DOKUD JE TA MOŽNOST! Jsem ráda, že se podělili o své příběhy i s ostatními i když vím, jak těžké to muselo být, ale je dobře, že se o tom i nadále mluví, jelikož je potřeba o tom vědět. Hodně mě zaráží, že tu jsou lidé, kteří o této době stále nic neví, tak snad se to změní a pochopí, že to, co oni řeší je jen maličkost oproti té době, která byla a kde se řešili úplně jiné věci. 

Vůbec netuším, co dál napsat. V sobě mám tolik pocitů, že by bylo asi lepší, kdybyste si vy sami knihu přečetli a zjistili jaký skvost držíte v ruce.  
Dovolím si propůjčit odstavec z vnitřní obálky knihy od Rebekah, která napsala: 

Kdykoliv si můžete přečíst o holocaustu a o tom, co všechno se stalo, je to dobrá věc! Věc, o které musíme uvažovat a znát ji proto, aby se neopakovala... 

To je právě názor, který mám i já! Vím, že je to těžké tyto příběhy číst, ale bylo by alespoň dobré znát ty podrobnosti o tomto období, aby se náhodou nestalo znovu to samé. 

Já jsem si znovu po přečtení této knihy uvědomila, že opravdu žiju v krásné zemi, kde je mi dobře a odkud se momentálně nehodlám rozhodně stěhovat. Jsem ráda, za to, co mám i když i já si občas stěžuji :) Ale kdo ne že? 

Jestli čtete knihy tohoto žánru, tak PROSÍM běžte si knížku koupit rozhodně stojí za to a měli byste ji mít doma. Ale i ti kteří toto nečtou by si měli alespoň jeden příběh z této knihy přečíst a vzpomenout si, jaké to dřív bylo. Jestli ji máte doma, tak šup! Neotálejte se čtením a pusťte se do ní. Nemám dál co o této knize povědět, a přitom mám v sobě tolik pocitů, ale nějak to nejde vše sepsat do tohoto článku. JE TO VÝBORNÁ KNIHA, KTERÁ BY MĚLA BÝT VÍCE ČTENÁ A ZA MĚ JI MOHU JEN A JEN DOPORUČIT! 


Knihu jsem obdržela zdarma od nakladatelství COSMOPOLIS výměnou za článek. Nikdo ani samotné nakladatelství můj názor neovlivnilo vše je napsané přesně tak, jak to cítím já. 
Knihu si můžete zakoupit zde.

Výsledek obrázku pro cosmopolis nakladatelství

4 komentáře:

  1. NA knihu se teď chystám. Musela jsem se trochu obrnit, protože moje těhotenské hormony občas nedávají smutné věci :)
    Teď jsem ale připravena :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že si ji přečteš a chápu, že tvé těhotenské hormony občas nedávají smutné věci :) Já je občas nedávám ani teď a to těhotná nejsem :D Doufám, že se ti bude líbit i když je to blbé říct, ale určitě víš jak to myslím ❤️🧡
      Mockrát děkuji za komentář a přeji krásný den :)

      Vymazat
    2. Kniha byla tak krásná jak jen mohla vzhledem k tématice být. Ta naivita z pohledu dětí z knihy udělala něco jiného. Jsem nadšená, jak si s tím autoři poradili...

      Vymazat
    3. Tak to jsem ráda, že se ti líbila ♥

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥