Galgad - recenze

23. 7. 2015

Když jsem si četla e-mail, ve kterém bylo, jestli bych zrecenzovala knihu Galgad, tak jsem si říkala, že to nebude nic pro mě, protože nemám ráda fantasy, ale četla jsem si ukázku z knížky a hned jsem chtěla pokračování a tak jsem do toho šla. A jsem ráda, že jsem takové rozhodnutí udělala.



Hlavní postavou je Galgad strážce země, který se probudil z dlouhého spánku v dubu a který nemůže uvěřit, co se mezitím stalo na zemi. Galgad je nejmocnějším strážcem Gathary, tito strážci mají dohlížet na zemi a udržovat pomyslnou rovnováhu. Mají také skvělé schopnosti, umějí mluvit s jakýmkoli zvířetem, přeměňovat se v něj a také ovládají živly.

Galgad neví, proč zvířata prchají, při prvním pohledu na dvojnohého tvora, ale když to zjistí, nemůže tomu uvěřit. „Nový“ lidé zabíjejí pro potěšení. Ale jak se zdá každý člověk je jiný, někdo se chová k okolí s láskou, ale někdo přináší jen zkázu a zabíjí nevinná zvířata. Galgad to chce napravit, ale není to tak lehké, jak se na první pohled může zdát…

Jako první, co mě překvapilo u této knížky, byla velikost. Měla jsem představu, že knížka bude mít „normální“ velikost a že to bude hardback, ale mile mě překvapila.

Co se týče obálky, tak ta se moc povedla. Neumím si představit jinačí obálku, která by mohla být na této knize. Je celá v zelené barvě, kterou určitě nepřehlédnete v žádném knihkupectví a také je tam vyobrazená černá silueta, která se perfektně hodí k tomuto příběhu.

Výsledek obrázku pro fantasy natureJá nejsem člověk, který by měl rád fantasy, horory atd... , ale tato kniha je něco jiného, co tu ještě nebylo. Ze začátku jsem měla veliký problém si zapamatovat všechny postavy, a co jsou zač, ale to je asi tím, že čtu převážně romantické knížky a v nich jsou většinou pouze dvě nebo tři osoby a tak jsem na to nebyla zviklá, ale pak jsem si je zapamatovala.

Hlavní hrdina mi byl velice sympatický, protože stejně jako já má rád přírodu a nesnáší, když je někdo na zvířata zlý. Hrozně ráda bych tuto knížku četla někde v lese na dece, ale jak jsou ty vedra, tak jsem pouze četla s větrákem u hlavy.

Určitě by si tuto knížku měl přečíst každý, i když nemáte rádi fantasy a podobné žánry. Myslím si, že i tak vás kniha bude bavit a budete chtít vědět, jak to nakonec vše dopadne. I když je knížka malinká, tak má přes 200 stránek, což bohatě stačí na skvělý příběh. Jsem ráda, že jsem do toho nakonec šla a že mě kniha nezklamala. Jestli nad touto knihou váháte, tak já vám říkám běžte do ní, protože budete mile překvapeni.

Výsledek obrázku pro ergallAutor Ergall přišel na tento svět v roce 1984, jako dítě se stěhuje s rodinou do malebného prostředí Vysočiny. Vyrůstá obklopen přírodou i surovostí tohoto kraje. 
Po sérii náhod i nehod se dostane k myšlence napsat příběh. Vpřed ho žene jediné: co se děje se světem, tím pádem i s přírodou kolem něho. Vše začíná v období hospodářské krize, kvůli tomu opakovaně přichází o práci, pak je několik let nezaměstnaný. O to usilovněji pracuje na rukopisu, úspěch se po téměř čtyřech letech práce dostaví. Posílá rukopis do literární agentury, po několika měsících přichází nabídka na smlouvu o agenturním zastupování.
Rukopis je nabízen nakladatelům více než přes rok, několikrát je již smlouva s nakladatelem na dosah ruky, ale nakonec i oni odmítnou, jako všichni oslovení. Od literární agentury se dozvídá odpověď, proč je pokaždé odmítnut. Oslovení nechtějí riskovat vydání příběhu, který přichází s něčím novým (nevyzkoušeným), neznámého autora.
To ale nebyl důvod, proč by první a jediný rukopis, který kdy Ergall napsal, nespatřil světlo světa. V té době již zaměstnán vkládá vlastní kapitál. Vydává fantasy knihu Galgad – příběh strážce Země na vlastní náklady.

Originální název: Galgad
Počet stran: 231
Přeložila: -
Nakladatelství: Na vlastní náklady
Rok vydání: 2015

5/5

6 komentářů:

  1. O téhle knize slyším poprvé, ale ten námět vůbec nezní špatně!

    OdpovědětVymazat
  2. I kamarádce přišel tenhle výtisk a říkala, že je to zatím dobré:) Tak na tom asi něco bude, tak snad se mi to taky někdy dostane do rukou ^^

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravíčko. Docela jsi mě navnadila :) Knížku si přidám do seznamu a snad se k ní prokoušu :D
    Prosím neber to špatně, ale simpatický... :D )
    Jen taková technická :) Jsem zvyklá teď víc dávat pozor při čtení něčeho. Jinak bych si toho asi nevšimla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravím. Děkuji. Jsem ráda, že si knihu přidáš do seznamu. :)

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥