Knihy, které většina lidí čte

4. 1. 2017


Je přesně 19:51 hodin a já jsem si zrovna sedla k notebooku s tím, že mám co napsat. Vůbec nevím, jak to vše dopadne možná tento článek, ani nevydám a bude navždy ležet ladem ve složce koncepty (je jasné, že jestli ho právě čtete, tak jsem ho vydala a momentálně doufám, že se vám bude líbit). Také v skrytu duše doufám, že tu nebudu mít spoustu nenávistných komentářů, ale já jsem se z toho chtěla prostě vypsat a podělit se s vámi o mou myšlenku.
Na praxi jsme měly já a moje spolužačka celkem dlouhou konverzaci na téma jaké knihy čtou lidi, kteří moc nečtou (celkem nesmyslný název tématu já vím).

Došly jsme nakonec k rozdílné odpovědi, ale nejdříve vám to všechno vysvětlím. Poslední dobou, když jedu městskou hromadnou dopravou, tak vidím spoustu lidí, kteří čtou. V minulých letech jich podle mého názoru nebylo tolik jako teď, ale pojďme si říct, co vůbec čtou?
Když přijdu třeba do metra a vidím, že si někdo něco čte, tak hned začíná nenápadné pátrání po názvu knihy (někdy se to vydaří jindy ne), prostě mě baví vidět do jakého příběhu je dotyčný člověk zrovna ponořený. Bohužel se mi už několik měsíců stává, že to jsou pořád ty samé knihy.

Jednou se nás učitel na Český jazyk ptal, jakou knihu jsme naposled přečetli. Hádejte, co padlo za názvy knížek.
Já vás nebudu napínat a rovnou vám to sem napíši: Malý princ, knižní série Harry Potter + Harry Potter a prokleté dítě a nakonec knížky od Johna Greena.
To je vše. Nic víc nečetli, tudíž nepoznali další skvělé knihy, které nejsou tak hodně propagované a nevisí na žádné zdi v tramvaji v metru nebo například i v autobuse.
Přijde mi, že to jsou právě ti lidé, kteří sledují (neknižní) youtubery a kteří u nich viděli nějakou knihu a nutně si jí musí přečíst ne kvůli tomu, že je zaujal děj, ale kvůli tomu, že to četl jejich oblíbený youtuber a oni to prostě musí mít za každou cenu také (neházím všechny do jednoho kotle určitě je spoustu lidí, kterým se právě děj knihy moc líbil a právě proto to čtou). Ale prostě si myslím, že nebýt toho člověka, co natáčí videa, tak by v životě nic nepřečetli.
A také si říkám, proč každý (neknižní) youtuber propaguje to samé a neukazuje také knihy, o kterých se moc nemluví a které jsou většinou i lepší než ty, o kterých jsem psala nahoře.

Snad jsem to dobře vysvětlila. Jsem ten typ člověka, kterému připadá, že Green není zase tak výborný autor a že se najdou knihy o dost lepší, které se vám hodně vryjí do kůže a nemůžete na ně přestat myslet (viz. Pláč v poušti nebo Sůl moře).

Vůbec nevím, jestli celý článek dává smysl, ale i kdyby to bylo něco strašného, tak jsem měla alespoň tu možnost se vypsat.
Teď vám dám jednu radu, nečtěte jen to, co čte váš oblíbený youtuber, najděte si něco jiného, co vás svým dějem nadchne, a vy si řeknete: „To si musím na sto procent přečíst“. Pak to můžete říct svému kamarádovy a možná se i jemu to bude líbit a tak vás to dokope hledat další a další ne moc propagované knihy, které nakonec budou ve vaší mysli hodně dlouho a nepustí se vás. A možná i díky tomu začnete hodně číst. Nezůstávejte jen u jedné knihy.

Mě už nebaví vidět kolem sebe jen Harryho Pottera, Johna Greena nebo Malého prince, ale co já s tím udělám. Já jsem se úplně ze všeho vypsala a po hodině a něco si půjdu konečně číst. Moc bych si přála, abyste mi napsali váš názor na to, co čtou lidé, kteří se nezajímají o literaturu, ale jen to co viděli u svého oblíbeného youtubera.

Mějte krásný den a těším se na vaše názory.



35 komentářů:

  1. souhlasím s tvým názorem, před x lety nikdo neznal Jonyho Greena ale pak se z toho stalo bum, že prostě mi to taky začalov lést na nervy. Pro mě to jsou lidi kteří čtou aby vypadali rádobě IN nic víc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano přesně tak. Stane se z něčeho bum a hned to mají všichni. :)
      Děkuji ti za komentář a užij si večer. :)

      Vymazat
  2. Ono je to i o tom, ze to jsou napriklad novinky, takze i kvuli tomu to kazdy cte. Navic je samozrejme vysoka pravdepodobnost, ze je to novinka, na kterou nekdo ceka... Take ctenari mohou byt mladsi, takze leti na tytu cetbu a neco starsiho nehledaji. Nicmene je pravda, ze jedine u tebe nejvic vidim knihy z LK, ktere jsou naprosto nezname :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to také souhlasím s tímto názorem. :)
      No jo Levné knihy jsou na tyto knížky nejlepší, proto tam ráda chodím. Děkuji moc za tvůj názor na celou věc. Užij si večer. :)

      Vymazat
  3. Můj názor je, ať si každý čte co chce, hlavně když čte. Nesnáším červenou knihovnu, ale pokud ji má někdo rád, těší ho ji číst, tak ať čte. Jsem ráda, že se čte mnohem více než před tím.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně to je samozřejmé. Já jsem také ráda, že alespoň něco čtou jen je hrozná škoda, že nehledají i takové knihy, které by je mohli ještě více možná nadchnou a ne skončit jen u jedné. Moc ti děkuji za názor a přeji krásný zbytek večera. :)

      Vymazat
  4. Abych řekla pravdu, tak jsem ani Greena ani Harryho Pottera a ani Malého prince nikdy nečetla. A nějak o to asi ani nestojím. Neříkám že jsou to špatné knihy a určitě neurážím lidi kteří je čtou, ale prostě pro mě jsou tyhle fenomény přechodné a často nic moc. To že se o knize nebo autorovi hodně mluví mě spíš odrazuje, než cokoli jinho ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano souhlasím. Já je také neurážím, ale je to hodně smutné, že většina z nich nezkusí také něco jiného, než co jim youtuber doporučí. Děkuji za komentář a přeji ti krásný zbytek večera. :)

      Vymazat
  5. Ja s tebou suhlasim, nie vsetko co je zrovna in je aj dobre. Ked uz pises o greenovi, ja som TFIOS citala davno predtym ako to bol (aspon u nas) taky megahit a milujem tu knihu stale. Samozrejme som bola nadsena a kupila som si dalsie greenovky, a ziadna ma uz nenadchla tak ako ta prva, tu o katarinach som ani nedocitala.. Radsej si vyberiem knizku sama ako ist s davom bez zmyslu :) na druhej strane verim, ze niekomu sa to pacit moze a o to lepsie ;)

    Www.petitejardin.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si ani Kateřinu nekoupila, protože jsem už podle anotace věděla, že se mi to moc líbit nebude. :)
      Moc děkuji za komentář a přeji ti krásný večer. :)

      Vymazat
  6. Já vlastně nevidím, co je špatně. Pokud nečtenář čte něco, co doporučil jeho oblíbený youtuber, není to super? Alespoň přeci čte a je jedno, co to je za knihu. Navíc je tu velká možnost, že pokud si přečte jednu dobrou knihu, čtení ho chytne a bude pokračovat dál, sám za sebe. Cože je přeci taky skvělé, ne?

    A co se týče lidí v metru a jejich výběru četby - jezdím metrem dost často a většinou vidím lidi s naprosto neznámou knihou v ruce, takže to podle mě nebude tak zlé. Navíc novinky se vždycky dobře čtou, ale nikdo přeci netvrdí, že se nečtou i knihy staršího data vydání. o novinkách je jenom více slyšet. Čtenář stárne a postupem času se mění i jeho žánr četby. Myslím si, že je tudíž úplně zbytečné dumat nad tím, co kdo čte. Je to sice zajímavá myšlenka, ale mě spíš zajímá, jak to čtenáři dělají, když přečtou třeba 15 knih za měsíc :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já neříkám, to je samozřejmě nejlepší, že ho něco nadchne a čte dál a nebo, že díky tomu youtuberovy začne číst. Ale co tak vidím a slyším v naší škole, tak to u nich končí jen jednou knihou. A mě se potom ptají proč čtu, když je lepší sledovat filmy a ne ztrácet čas čtením.
      A co se týče toho metra, tak je jasné, že se najde hodně lidí s jiným žánrem, ale poslední dobou nevidím nic jiného než furt ty samé knihy.
      A s těmi 15ti knihami za měsíc, to by mě také zajímalo. Moc děkuji za tvůj vlastní názor a užij si zbytek večera. :)

      Vymazat
  7. Mmm. Myslím že patřím mezi lidi, kteří moc nečtnou. Čtu hlavně sci-fi, postapo a podobné. Malevil, Metro, Hra začíná a další... většina propagovaných knih mi přijde příliš romantická a detektivky mě nudí.
    Když si jdu vybrat knihu, tak podle žánru, anotace a občas recenzí. Jednou sem si chtěla hrozně moc přečíst O myších a lidech, když jsem o tom slyšela v serialu Ztraceni. Nakonec jsem si to pustila o pár let později jako audioknihu k maturitě a je to jedna z nejoblíbenějších knih.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je také výborný komentář. Děkuji. :)
      Je hezké, že jsi slyšela o knize v seriálu a nakonec se ti i líbila. O myších a lidech jsem také slyšela, ale stále nevím jestli si ji přečíst moc mě to nenadchlo.
      Přeji ti krásný večer a moc děkuji za tvůj komentář. :)

      Vymazat
  8. Hmm... pokiaľ by som nečítala v angličtine tak veľmi, ako čítam, je pravda, že by som zrejme siahla po novinkách a teda po knihách, ktoré sú tak trochu "mainstream". Podľa sa im darí dobre preto, lebo sa dostanú do uší aj tým, ktorí nie sú až takí nadšenci kníh a trebars prečítajú rekreačne jednu dve knihy do mesiaca. Knihy pre nich nemusia byť prioritou, a tak sa možno nesnažia hľadať v zákutiach aj iné žánre, čo je niekedy škoda, lebo Sůl moře bola naozaj vynikajúca kniha a čitateľ si z nej naozaj môže odniesť veľa. Myslím si, že máš pravdu a je dôležité poznávať rôzne zákutia literatúry a skúšať rôzne žánre, pretože nikdy nemôžeme vedieť, čo nás zaujme, no na druhej strane nemôžeme vedieť, akým čitateľom, ten druhý človek je. Dúfam, že dávam zmysel. Možnože je to človek, ktorý nečíta vôbec a práve tieto knihy (ktoré možno videl aj u youtubera, neviem nesledujem ich) ho môžu priviesť k pravidelnejšiemu čítaniu. Mňa vždy poteší, keď vidím niekoho čítať knihu v autobuse alebo na ulici a tiež ma zaujíma, čo číta, ale skôr som rada, že má v ruke knihu a nie mobil. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za názor. :)
      Já jsem také ráda, že je vidím s knihou a ne s mobile i když je pravda, že ve škole jsou jen lidi u mobilu jediná já tam sedím a koukám do knihy :D
      Smekám před tebou ve čtení anglických knih chtěla bych mít takovou slovní zásobu, abych také četla tyto knihy. Moc děkuji za komentář a přeji ti krásný zbytek večera. :)

      Vymazat
  9. Maly princ je klasika a spis je na ostudu,ze ji jeste nikdo necetl. Harry Potter je vec vkusu, ja ho třeba miluju od uplneho zacatku a tolik let.

    Zbytek knih je prave na zaklade novinek. Ja ctu knihy,ktere jsou i novinkou, protože severske krimi, thrillery atd jsou pro kvalitnější spíše nove,ale mam i autory,kteri pisi nekolik let a ja cekam na dalsi knihy abych je mohla hltat, například King a posledni dil Pana Mercedese. Je to novinka,ale cekam na ni dost dlouho.

    Nicmene, ja se snazim cist i knihy,ktere jsou nekolik let stare a nejsou boomem roku. Tudiz za me je to půl napůl. Ale ja jsem ráda,ze vidím lidi alespon cist a pro nektere jsem inspirace pro další cetbu,kdy jim doporucuji to co by se jim mohlo libit.

    Ale chapu,jak to myslis. Kdyz ctes deset recenzi na jednu knihu,taky uz to omrzí.
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti za tvůj názor. :)
      I já čtu nějaké novinky, ale snažím se více číst ty starší knížky o kterých jsem nic neslyšela a udělat si na ně názor.
      Měj se krásně a užij si zbytek večera. :)

      Vymazat
  10. Promiň, ale tohle mi přijde jako úplně nesmyslný rejpání s v ničem. To jako místo toho, abysme byli rádi, že nečtenáři aspoň trochu čtou, je budeme virtuálně buzerovat, že nečtou něco podle nás lepšího a přínosnějšího? Ač sama mainstreamu moc neholduju a na populární young adult mě naprosto neužije, ale tenhle nadřazenej pseudointelektualismus mě vytáčí. "Já čtu tohle, tak proč oni čtou tu... *pohrdavé odfrknutí* POPULÁRNÍ LITERATURU?!"
    Třeba proto, že je baví, že je zaujala, nebo, ano, protože jim to holt někdo doporučil. Taky je u mě větší šance přečíst si něco, co mi doporučí oblíbenej bloger. A kupodivu jsem se nikdy nepozastavovala nad tím, jak někdo může číst YA nebo detektivky, když já čtu hlavně fantasy. Prostě má každej jinej vkus. Tečka. Konec pohádky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš, ale přesně tohle jsem čekala. Já to nemyslím takto, že by měli číst to co se jim řekne, ale mám spoustu kamarádů, kteří skončí jen u jedné knihy, kterou někde viděli a nehledají něco dalšího. Jen čekají co dalšího jim ten youtuber poradí.
      Určitě je i kniha zujme, ale pak hodně lidí čeká na další doporučení. Já bych tak dlouho nečekala a hledala bych něco jiného. Také je dobré, že právě díky tomu youtuberovy začnou číst a začne je to bavit. Takhle jak jsi to napsala, jsem to vůbec já nemyslela. :)

      Vymazat
  11. Zajímavé zamyšlení :-) Nicméně si myslím, že když už nečtenář sáhne po knize, která je mohutně propagovaná a oblíbená, je to hlavně z toho důvodu, že když už se konečně dokopal ke čtení, tak si přečte něco, co podle ostatních (ať už je to jeho oblíbený youtuber nebo reklama v metru) za to stojí. Kdybych četla jednu knihu za půl roku, tak si asi taky vyberu něco, co čtou všichni, protože je to zkrátka taková sázka na jistotu a navíc si pak o tom s ostatními můžu popovídat. Mám už načteno dost a občas taky váhám sáhnout po naprosto neznámé knize, přece jen času je málo a nechce se mi zabývat knihou, která v důsledku nemusí být nic moc. Je to pochopitelně škoda a uznávám, že někdy právě takové knihy jsou ty nejlepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za názor. Určitě když člověk přečte jen jednu knihu za rok, tak sáhne po té nejvíce populární o které ví, že se všem líbila, ale hledala bych i více knih a nezůstala bych jen u jednoho autora nebo jedné knize. Děkuji moc za komentář a přeji ti krásný zbytek večera. :)

      Vymazat
  12. Ještě mě napadla další knížka, kterou čtou spíše holky, které moc nečtou. Je to Girl online, protože to napsala youtuberka, ale můžeme být rádi, že aspoň něco čtou.😂Moje kamarádka nečtenářka tenhle rok začala hodně číst, ale protože nemá instagram a celkem nevím, kde hledat a jak se dozvědět novinky, tak jí podávám průběžně zprávy o novinkách.😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Girl online je také hodně populární. Ale aspoň, že lidé čtou (jak jsi napsala). Je milé, že dáváš své kamarádce tipy na knihy. :)

      Vymazat
  13. Mňa skôr rozčuľuje, že takmer každý booktuber a bloger číta to isté, a to si myslím, že je ešte smutnejšie, než to, že ľudia, ktorí zvyčajne nečítajú, čítajú len knihy, ktoré sú momentálne in a propagované. Pretože mi príde trochu čudné, že ľudia, ktorí sa považujú za zapálených čitateľov (a to im vôbec neberiem, určite nimi aj sú), nemajú širší rozhľad a zameriavajú sa práve na jednu vec, ktorá momentálne dominuje. Rozhodne sa ani ja pri sledovaní videí nevyhnem tomu, aby ma na niečo nenalákali a rada si to potom prečítam- A veľmi často sa potom z toho stanú moje obľúbené knihy. Ale to nejak tak tuším, že keď sa to páči väčšine ľudí, tak asi na tom niečo musí byť, napríklad sa to veľmi príjemne číta, odohráva sa tam skvelý dej a podobne. Čiže buď som očakávane potešená alebo práve naopak sklamaná. Ale pre mňa je oveľa príjemnejšie objavovať čaro neznámych kníh a zistiť, či ma dokážu milo prekvapiť. Pri nich vôbec nebývam sklamaná, pretože dá sa povedať že od nich neočakávam nič. Podobne ako ty, veľmi často nakupujem v LK (vždy keď mám cestu do ČR nevynechám príležitosť :D) a veľakrát sa mi stalo, že práve tam som našla nejaký poklad, ktorý si nikto iný nevšimol.
    To som asi trochu odbočila, ale dúfam, že chápeš ako to myslím. :D len aby som sa trošku vrátila k pôvodnej téme, nech si ľudia, ktorí zvyčajne nečítajú, čítajú čo chcú, myslím, že je to len dobre, že aspoň nejaká kniha sa k nim dostane, ale nech sa potom nevyhlasujú za odborníkov na knižky. (Áno, aj s tým som sa už stretla, že mi takýto človek išiel odporúčať knihy...Ďakujem, ale všetky tri som už čítala :D )
    BTW, nad podobnými čitateľskými a knižnými záležitosťami sa často zamýšľam aj ja, napr. odkedy sa stalo trendy, že ľudia, ktorí milujú knihy, považujú za úspech, že si kúpili len minimum kníh do mesiaca a čím si ich menej kúpili, tým je to väčší úspech? Ja som síce študent, ale všetky úspory z brigád ochotne miniem na knihy, rada podporím vydavateľstvá a niekedy mám aj nových 20 kníh do mesiaca. A vôbec ma netrápi moje nekonečná TBR neprečítaných kníh, ktoré vlastním. Skrátka si robím radosť mojou zbierkou :) To je len také moje zamyslenie...
    Pekný deň ti prajem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za tak dlouhý názor. Jak jsi psala, tak je skvělé, že alespoň něco čtou, ale ať také hledají něco jiného a ať nejsou závislí jen na tom Youtuberovy. Levné knihy jsou nejlepší na takovéto knížky a už teď vím, že se tam zase musím podívat po něčem novém. Měj také krásný den. :)

      Vymazat
  14. Velmi pěkný článek k zamyšlení! I já sama se musím přiznat, že dám hodně na tu probagandu YT a čtu to co mě u někoho osloví. Ale pořád si hledám hlavně knihy, které mě baví a hlavně novinky, určitě se ochuzuji o spoustu dalších neznámých knih, ale co nadělám.
    Ale jsem jednoduše ráda za to, že hlavně čtu a každá kniha mě baví :-)
    Měj pěkný den..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu jsem za ni moc ráda. :)
      Já se také občas inspiruji a čtu novinky, které někde uvidím, ale prokládám to také knihami, které nejsou tak populární a které mě většinou nadchnou ještě více. Děkuji moc za tvůj názor a měj se hezky. :)

      Vymazat
  15. Zajímavé téma a chápu, co tím chceš říct. Ale někdo má takový vkus a nečte to kvůli tomu, že to všude vidí, ale protože se mu to prostě líbí a zajímá ho to. Je ti člověk od člověka, a to nikdy nepoznáš. Taky jsem toho názoru, ať si každý čte, co se mu líbí, hlavně když čte.

    Já třeba miluju Malého prince a čtu Greena, ale věř, že znám spoustu jiných knih, o kterých nevím, že by je někdo četl, ba dokonce třeba znal. Já třeba všechny ty "in" knížky čtu až dlouho poté, co už o nich skoro nikdo nemluví.

    Lauralex,
    www.brcqo.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě proto jsem tam psala, že nějací lidé to čtou, že je to baví, ale co já vidím a slyším ve škole, tak většinou dál nic nečtou, protože je třeba jedna propagovaná kniha nezaujala a po přečtení se jim ani nelíbila a tak knihy od té doby nemají rádi. Proč ale nehledají něco co je zaujme. To nechápu. Děkuji moc za tvůj názor a měj se hezky. :)

      Vymazat
  16. Já bych teda všechno na youtubery nasváděla, já třeba žádného nesleduju. V tomhle je podle mě tvůj pohled na svět poměrně krátkozraký.
    Co se jmenovaných knih týká... Kdo je to vlastně ten Green? Harry Potter byl hitem mého dětství a já si tehdy oblíbila jen první tři díly, které ještě aspoň trošku zavánějí milou pohádkou a nikdo hodný tam neumírá. Malý princ byl aspoň u nás povinnou četbou.
    Na to, co v současnosti čtu, nemá vliv žádný bloger, youtuber, nebo kamarád. Hledám si knížky podle toho, co mě zajímá a co ve své situaci jsem schopna přečíst. Taky si vybírám tam, kde mám aktuálně třeba nějakou slevu, neboť kdo by kvůli nákupům knih šidil své děti, že. A když už čtu, tak věř, že si to zatraceně užívám, ať už čtu cokoli (a je to jakkoli krátké nebo jednoduché), neboť jsem ráda za každý kousek času, co si na vlastní čtení najdu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to také vše na youtubery nehážu. Já si vůbec neumím představit, že s dětmi budu mít nějaký čas na čtení, proto si to teď maximálně užívám než to vše přijde za pár let. Děkuji moc za tvůj názor a měj se hezky. :)

      Vymazat
  17. Nechci být hnusná, ale myslím si, že ty také čteš knihy, které jsou docela dost známé :) Ale nepřijde mi na tom nic špatného. Já třeba nemám žádného oblíbeného youtubera, a knihy si vybírám podle anotace - pokud mě zaujme, chci si ji přečíst. A myslím si, že nečtu moc známé knížky, jak kdy. Chodím nakupovat většinou do levných knih, kde jsou spíše neúspěšné knihy a právě to se mi na tom líbí. Když pak přidávám fotky na instagram, tak je moje právě čtená kniha originální a to se mi líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také čtu známé knihy, ale hodně ráda sháním nějaké starší knihy, které jsem nikdy neviděla. U mě je to hlavně tak, že čím více je to známé tím méně se mi to líbí, protože já to většinou mám uplně jiné, než většina lidí. To co se většině lidem líbí, tak mně ne. A hlavně, když je nějaká novinky, tak já ji čtu většinou až dlouho poté co ji nakladatelství vydá a když už něco čtu, tak je to recenzní výtisk. Stejně nejvíce mám ráda knihy z LK, kde toho hodně najdu a ani jsem o tom všem nic nevěděla.

      Vymazat
  18. John Green, Harry Potter i Malý princ se mi líbí. Řadí se mezi jedny z mých nejoblíbenějších knih, ale jinak máš pravdu. Já jsem tyto knihy objevila, když nebyli "až tak známé".
    Celkově se ale tyto knihy dostali mezi "nečtecí lidi", protože je propagují youtubeři a to mě celkem mrzí. Ale je pravda, že mají na lidi teď velký vliv. Nejen v knihách, ale i v oblékání,hraní her apod.
    Ale co mě úplně nejvíc dostalo, bylo když jedny youtuberky začaly spolupracovat s knižním eshopem a propagovat knihy, ale přitom se věnují úplně jinému odvětví a knihám moc nerozumí a některé knihy, které doporučují ani ještě nečetly.
    Tohle je tak nějak můj celkový názor na celou věc ohledně knih a youtube.

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥