Ochráním tě - Peter May

1. 5. 2019


Manželé Niamh a Ruairidh Macfarlaneovi vlastní hebridskou luxusní oděvní značku Ranish Tweed. Když se společně vypraví na služební cestu do Paříže, Niamh se nečekaně dozví o manželově poměru s ruskou módní návrhářkou a vzápětí se stane svědkem toho, jak Ruairidh i s milenkou zahyne při výbuchu bomby. Zatímco se pařížští policisté i jejich skotští kolegové pouštějí do vyšetřování, Niamh se v žalu vrací domů na ostrov Lewis. Začne se probírat vzpomínkami na svůj život s Ruairidhem a zoufale se snaží odhalit, kdo by proti jejímu manželovi mohl něco mít. Francouzská policie mezitím vyloučí možnost teroristického útoku a místo něj se přiklání k vraždě. Hlavní podezřelé se na ostrov Lewis vydává sledovat detektivní vyšetřovatelka Sylvia Braqueová. Jedna žena se zaobírá minulostí, druhá je ponořena do vyšetřování. Obě se však postupně přibližují k nepříteli s vražednými úmysly. 

Nikdy jsem od tohoto autora nic nečetla a o to více jsem byla natěšená, když mi díky projektu Novinka měsíce tento titul dorazil domů, aniž bych o tom věděla. Měla jsem konečně možnost zjistit, jestli je opravdu Peter May tak dobrý autor, jak všichni píší. Ale i tak jsem od toho nic moc neočekávala, jelikož se na Instagramu rojily zprávy o tom, že je to jeho nejslabší kniha, a tak jsem si opravdu raději řekla, že nic od čtení nebudu očekávat. 

A ejhle mně se to líbilo a rozhodně zkusím nějakou tu jeho sérii. Je pravda, že tu mám jeden obrovský mínus, ale i tak moc ráda zkusím i další jeho knihy. Jestli existují lepší než byla tato, tak to musí být pořádná pecka! 

Hlavní hrdinka Niamh žije v krásném manželském vztahu s Ruairidhem, tedy až do dne, kdy jí přijde e-mail od neznámého odesílatele s názvem dobrodinec, že ji její manžel podvádí. Niamh se manžela na to zeptá s tím, že ji samozřejmě řekne, že to není pravda. Třešničkou na dortu je moment, kdy vidí svého manžela v jedné z ulic Paříže, jak jede právě s milenkou autem. Následně sama vidí, jak to samé auto vybuchne přímo před jejím zrakem. Všechno musí vyřešit Sylvia Braqueová a její tým. Je to ale celé přesně tak jak se zdá? Nebo je tu jeden velký zádrhel, který všechny překvapí? 

Rovnou vám musím jednu věc přiznat. Ten konec jsem rozhodně nečekala a naprosto mě DOSTAL! Jen jsem seděla a zírala na stránku tak dlouho, než mi to došlo, a ještě potom jsem si musela celou tu stránku znovu přečíst. Nemohla jsem věřit svým očím, že to skončilo takhle, jak bych v životě nečekala. Opravdu za ten konec to stojí za přečtení. Budete nadšeni a z počátku tomu ani nebudete věřit tak jako já. 

Opravdu se mi to líbilo, ale abych objasnila jednu věc, tak díky tomu konci jsem dala 4 hvězdičky z pěti. Bohužel většina příběhu se motá kolem daleké minulosti obou manželů a jen malý zbytek byl o vyšetřování tohoto případu, což mi zprvu přišlo hodně blbé, ale i tak jsem četla dál a dál jelikož je celá kniha napsaná tak čtivě, že ji jen tak neodložíte i přes to, že se tam momentálně nepíše o tom nejdůležitějším. V polovině knihy jsem si řekla, že jestli nebude konec bombastický tak dám pouze průměr a to 3 hvězdičky z pěti. Ale ten konec byl až takový, že tu jednu hvězdičku jsem musela dát navíc. 

Jestli chcete s tímto autorem začít, tak bych se této knihy nebála a zkusila ji. Za prvé se nejedná o žádnou sérii a za druhé: jestli se vám moc tato kniha nebude líbit, tak prý dle ohlasů fanoušků tohoto autora, tak ostatní jeho knihy jsou o hodně lepší. Tak si myslím, že jako strat bude tato kniha právě to pravé ořechové pro vás a mě jen čeká rozhodování s jakou jeho sérií začít. Knihu doporučuji i přes to velké mínus o kterém jsem psala. 

ČETLI JSTE NĚCO OD TOHOTO AUTORA? CHYSTÁTE SE NA TUTO KNIHU? 


Mockrát děkuji projektu Novinka měsíce za tuto knihu. A vy se rozhodně na tento projekt nezapomeňte kouknout (tedy pokud ho ještě neznáte). 
Výsledek obrázku pro novinka měsíce

2 komentáře:

  1. Knížka mi také přišla na recenzi, jen se trochu opozdila... Česká pošta zapracovala...:-D
    Je nádherně graficky zpracovaná a moc se na ni těším. :-) Snad se mi také bude líbit. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se ti bude hodně líbit a bude to tvé první setkání s nějakou knihou od Petera Maye? Nebo jsi už něco od něj četla? Mockrát děkuji za komentář a přeji nádherný čtvrtek ♥

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥