Blackout! Začíná boj o přežití!

23. 8. 2018


Před několika týdny mi přišla zpráva od samotné autorky knihy Došel nám čas, jestli bych si chtěla přečíst její knihu a následně sepsat nějaký ten názor, a dnes přišel ten čas. Od knihy jsem očekávala hodně, jelikož podobné příběhy mám moc ráda, a tak jsem doufala, že mě nakonec nezklame. Sice některé mínusy bych tu měla, ale celkově kniha nebyla vůbec špatná právě naopak. 

Mariana žije v Chicagu se svou mamkou a čtyřmi mladšími sourozenci. Prožívá klasický život teenagerky a chodí s přítelem Davidem. Maminka jednoho dne odváží dva sourozence k dědečkovi na prázdniny a Mariana musí další dva hlídat doma sama. Když stiskne v noci vypínač, aby si rozsvítila, tak zjišťuje, že nejde proud. Po několika hodinách už jí to přijde hodně divné a následně zjišťuje, že vypadl proud úplně všude. 

Když se to dozvěděl i David, tak ihned šel zkontrolovat Marianu, jak se s touto situací potýká. Od toho momentu začíná boj o holý život. Davidova rodina se nakonec sbalila a odešla bez něj. On se tudíž přidá k Marianě a dvěma jejím sourozencům. Všichni se rozhodnou jít až k dědečkovi na farmu i když je to několik kilometrů. 

Po cestě se setkávají s vyrabovanými obchody, a i s různými gangy, které chtějí jen jedno: přežít, a to za každou cenu i kdyby měli někoho zabít. Všichni vědí, že to nebude lehké. A doufají, že se všichni v pořádku dostanou na farmu, kde se setkají se svými blízkými až na Davida, který vůbec netuší, kde jsou jeho rodiče a kam se vydali. 

Mám moc ráda knihy založené na situacích, které by se mohli stát, a právě výpadek elektřiny mě vždy zajímá nejvíce. Jen si představte, co bychom neměli, kdyby nešel proud. Ti lidi, kteří si pěstují něco doma by vydrželi nejdéle, jelikož ostatní by museli chodit do obchodů, kam by se zboží už nedováželo. Je to strašné a rozhodně bych to nechtěla zažít. Ale teď už zpátky ke knize. 

Co se týče obálky, tak nemohu říct, že by se mi hodně líbila, ale tragédie to také není. Něco mezi. Rozhodně se mohla vylepšit, ale nesuďme knihu podle obalu a raději se koukneme, jaké to bylo uvnitř. 
Celý příběh mi odsýpal hrozně rychle. Opravdu to bylo výborně napsané a čtenář se rychle mohl začíst a knihu jen tak nepustil z rukou. Všechny postavy jsem si zamilovala a doufala jsem, že všichni ten blackout přežijí ve zdravý (tedy nejvíce jsem si zamilovala Davida, který se v každé situaci choval nejlépe a uměl přemýšlet). Co bych dalšího vytkla, tak je konec, který mi přijde hodně otevřený a vlastně ani nevíme, jak to celé dopadlo. Můžeme si to jen domyslet. To mě celkem mrzelo, jelikož celou knihu čtete abyste zjistili, jak to dopadne a když už jste na konci, tak je to šíleně otevřené a vy jste jen naštvaní proč to skončilo takhle. Ale pak tu byl epilog, který vše vynahradí a který je výborně napsaný. 

Jelikož se jedná o českou autorku, tak jsem očekávala česká jména, a i české prostředí. Já jsem ale ráda, že to tak nebylo, jelikož moc nemusím klasická česká jména v knihách nebo české ulice a podobně. Tak tomu rozhodně dávám plus, jelikož mě se to tím pádem lépe četlo.  
Knihu bych rozhodně doporučila lidem, kteří se o toto téma zajímají a baví je si o tom číst a zjišťovat více informací. Kniha se opravdu výborně četla a já jsem ji nemohla dát z ruky. Prostě jsem musela číst a číst, dokud nebyl úplný konec. Rozhodně je to kniha, která stojí za přečtení, a tak neváhejte a jděte si ji koupit (teda pokud vás zaujala). 


Tímto mockrát děkuji samotné autorce za tuto skvělou knihu. 
Knihu si můžete koupit zde.

4 komentáře:

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥