Stojí tato kniha za přečtení? | Jedného dňa - Maya Sinay

25. 1. 2019

 

Maya Sinay (pravým jménem Mária Cabanová) vydala druhý díl Bílé série, která má celkem šest dílů. Jsem moc ráda, že mě znovu autorka oslovila s tím, jestli bych si knihu přečetla a napsala na ni svůj názor. Od této autorky jsem četla již ten první díl, který se jmenuje Navždy a také jsem sepsala článek, který si můžete přečíst zde. S nabídkou jsem neotálela, jelikož jsem po předchozím díle byla velice zvědavá, jak se mi další bude líbit a jestli se autorka v něčem zlepšila. Samozřejmě jsem byla také natěšená na další romantický příběh. Bohužel jsem se ke knize dostala až teď v lednu, ale o to více jsem se na ni těšila. 

V tomto díle čteme o samotné mamince Jakuba Hornáčka, kterého jsme jako hlavního hrdinu potkali právě v prvním díle. Tudíž se přesouváme do minulosti a čteme o životě Alexandry Šmizingové. 

Alexandra prožívala klasický život dívky, která miluje malování a jak sama říká, tak právě malování je její únik před realitou. Přijali ji na Vysokou školu ekonomickou obor obchod a managment. Byla za to velice ráda a jako odměnu od rodičů dostala výlet do Itálie na dva týdny, kam s ní jela i kamarádka Bea. Zabalila si tedy všechny věci, co na ty dva týdny bude potřebovat a rozloučila se také se svým přítelem Milošem se kterým se seznámila v práci jejich rodičů, kteří byli nejlepší kamarádi. Vše nechala za sebou a jela si užít prázdniny v cizí zemi. 

V Itálii si to spolu s kamarádkou parádně užily a budou si tento výlet pamatovat do konce života. Bohužel jak už to v životě bývá, tak se jednoho dne stala jedna velká tragédie, která změnila Alex celý život. Několik týdnů před Alexiinou svatbou jí zemřeli rodiče. Tudíž se Alex ocitá v osmnácti sama před oltářem po boku jejího budoucího manžela a pod srdcem se jí klube nový život v podobě malého chlapečka jménem Jakub. 

O pár let později si konečně Alex užívá život se svou rodinou a minulost nechává za sebou. Jakub už oslavil šesté narozeniny a také jejich dcera už má čtyři roky. Bohužel vše není tak jak se na první pohled zdá. Její manžel Miloš začal pít, hádat se a bít svou vlastní ženu. V jeden den toho ale bylo už moc, a tak Alex musí už něco udělat. Od toho okamžiku začíná příběh plný naděje, tajemství, ale i také romantiky a ztraceného štěstí. 

Jak už jste si tedy mohli vydedukovat, tak kniha v sobě nese příběh několika let. Tudíž je to opravdu skoro celý život Alex, který se vešel na pouhých 225 stran. Z minulé zkušenosti jsem se tentokrát bála slovenského jazyka, který se mi minule četl velice obtížně, ale nevím, jak je to možné, když nečtu žádné knihy v tomto jazyce, ale teď se mi to četlo velice dobře a hodně jsem si to čtení tudíž užívala. Kdo mě sleduje také na Instagramu, tak mohl už předem zjistit, že se mi knížka líbila více než ten první díl. Přijde mi, že tu nebylo už tolik situací, které se v reálném životě nemohou nikdy stát a celkově jsem měla zaškrtnuto (čtěte lepícím papírkem označeno, jelikož do knih zásadně nepíši) jen sedm věcí, které se mi v příběhu nelíbily.  

Po tomto čtenářském zážitku se velice těším na další díl, který by měl v sobě nést příběh o Mie (dcery Alex). A i na její život jsem hodně zvědavá.  
O obálce tu moc psát nebudu, jelikož je stejně úchvatná jako byla u prvního dílu, jen název má jinou barvu. Celkově se mi ty obálky velice líbí, jelikož nejsou vůbec přeplácané, ale naopak jsou velice decentní. 

A to, co se mi na knize nelíbilo byly ze začátku zápisky z Alexiina deníku, které mi přišly velice zdlouhavé a kolikrát jsem si říkala, ať už začne kapitola, kde ty zápisky z deníku nebudou. Ke konci knihy mě ale právě tyto kapitoly začaly konečně bavit. A také jsem nesnášela občasný přístup a naivitu Alex. Někdy se chovala jako hodně velká fňukna, a to jsem měla chuť ji vzít a zatřást s ní, aby se konečně probudila. Ale to je tak vše z toho nejhoršího. 

Celkově mohu ale autorku pochválit. Tento díl byl opravdu o sto procent lepší než předchozí a já věřím, že další bude naprostá pecka. Knihu doporučuji všem, kteří buď hledají romantický žánr nebo si chtějí oddechnout u nějaké knihy, která ale nebude zase tak o ničem, jak to u takových příběhů bývá. Sice kniha ode mě nedostala plný počet bodů, ale i tak jsem byla z knihy mile překvapená a rozhodně si ji tentokrát někdy ráda přečtu. A zbylé body si rozhodně šetřím na díl, který bude prostě ten NEJ. Jedného dňa mohu vřele doporučit! Ale rozhodně byste si tuto sérii měli přečíst od prvního dílu ať to čtete přesně jak to má být krásně za sebou.  


Za recenzní výtisk děkuji samotné autorce Maye Sinay.
Knihu si můžete koupit zde.

4 komentáře:

  1. První díl bylo moc fajn čtení a druhý nevypadá vůbec hůř. Líbí se mi jak autorka propojuje knihy postavami, které se znají. A také má tahle série krásné obálky! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak souhlasím se vším co jsi napsala a moc se těším na třetí díl :)
      Mockrát děkuji za komentář a přeji krásný zbytek úterý! :)

      Vymazat
  2. Wow, o týchto knižkách som ešte nepočula, ale vyzerajú dobre. :) Pekná recenzia. ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně stojí za přečtení. A moc děkuji jsem ráda, že se článek líbí :)

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥