Chladnokrevně - Robert Bryndza

13. 3. 2019


Robert Bryndza se stále řadí k nejlepším autorům krimi a thrillerů, který má opravdu výborný úspěch nejenom u mě, ale i u dalších lidí po celém světě. Já jeho knihy mám hodně ráda a moc jsem se těšila na jeho již pátý díl série o Erice Fosterové.  
Když mi knížka od nakladatelství Cosmopolis přišla, tak jsem musela zase půl hodiny (dobře to asi přeháním) koukat na tu dokonalou obálku. Já ty obálky prostě miluji a jsem hodně ráda, že máme ty originální, a ne nějaké jiné. Sice by mohly být skvělé, ale nikdy by se to nevyrovnalo té původní to je samozřejmé. Každopádně když jsem se nabažila obálky, tak za několik týdnů jsem se konečně na ni vrhla a doufala jsem, že to bude další skvělý díl tohoto výborného autora, ale to jsem ještě nevěděla, že to nakonec bude úplně jinak... 

Chladné londýnské ráno. Velký kufr, který vyplavila Temže. Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová a její kolegyně Mossová už tuší, že je uvnitř nečeká příjemné překvapení… Ale na to, co doopravdy najdou uvnitř, když se jim zrezivělý kufr podaří na několikátý pokus otevřít, nemůže být nikdo nikdy připraven… 
  
Byť to není poprvé, co detektiv šéfinspektor Erika Fosterová čelí brutální vraždě, kufr s rozřezaným tělem mladého muže vyplavený na břeh Temže ji šokuje. O dva týdny dříve bylo navíc nalezeno v podobném kufru tělo mladé ženy. Je to jen náhoda, nebo se Erika a její tým budou muset znovu postavit sériovému vrahovi? Co obě oběti spojuje? A co další případy, které se sice staly v jiném okresu a za jiných okolností? Mohou se i u nich najít nějaké styčné body s případem těl v kufrech? Zločin si navíc, jak známo, nevybírá dovolenou a Erika se zaplete do paralelního případu. 
  
Robert Bryndza opět splétá a rozplétá mnohovrstevný příběh ve více rovinách a vede nitky ke konci, jenž čtenáře tentokrát možná tolik nešokuje, ale rozhodně vybudí silné emoce. A znovu nechá každého, aby si sám odpověděl na otázky, co znamená láska až za hrob, pro co jsou lidé ochotní riskovat nebo kvůli čemu zrazují své přátele. 

 Ano poprvé za několik let jsem přidala anotaci z internetu, jelikož ne vždy se mi líbí, ale tato mi přišla velice dobře napsaná a já sama bych napsala skoro to samé, co je v ní řečeno. 

Přesuneme se ale k samotné knize a k mým pocitům, které z knihy mám.  

Bohužel jak jste už mohli vydedukovat, tak tento díl se mi moc nelíbil, vůbec nebyl tak dobrý jako ty předešlé a popravdě bych knížku zkrátila o polovinu tudíž z nějakých 400 stránek na pouhých 200 (možná 250). Na začátku po asi deseti stránkách se to hodně vleklo a přišlo mi, že se tam píše o věcech, které nejsou vůbec podstatné a které tam vůbec nemuseli být. Za mě opravdu nejhorší díl série, což je trošku úsměvné, jelikož předchozí čtvrtý díl s názvem Do posledního dechu byl pro mě ten nejlepší ze všech :) Trošku mě to tedy zklamalo, že ode mě musel dostat pouhé tři hvězdičky z pěti, ale i tak věřím, že mi to autor vynahradí. Paradox toho všeho je to, že většině čtenářům se právě tento díl velice líbil, a naopak ten čtvrtý za ně byl ten nejhorší. 

Kapitoly jsou zase krátké, ale rozdělené na dvě časové roviny. Můžeme si takto přečíst co předcházelo smrti toho mladého muže, tudíž se nacházíme v minulosti, kde se ihned dozvíme, kdo vše vymyslel a provedl. A druhou rovinou je samozřejmě přítomnost, kdy se dozvídáme, jak Erika pátrá po vrahovy. Obě časové roviny jsou zaznamenány datem, kdy se daná kapitola odehrála, tudíž se nikdy nestane, že se v příběhu budete ztrácet, což jsem hodně uvítala.  

Celkově mi přijde, že Robert Bryndza píše víc a víc krvavých scén a už to tolik není o té detektivní části. Což mi tedy nevadí, ale některé čtenáře by to mohlo zarazit, jestli hledají pouze nějakou detektivku. Každopádně já to vítám s otevřenou náručí a vůbec mi to nevadí.  
Jen tedy tento díl se (za mě) vůbec nepovedl a jak jsem už psala, tak by mi vůbec nevadilo, kdyby knížka měla o polovinu méně stránek, než má. Věřím, že si ale najde další fanoušky, kterým se opravdu tento díl bude líbit a já si s radostí počkám na ten další šestý díl. 


Pro další milovníky Roberta Bryndzy tu mám skvělou zprávu, jelikož už 18.3.2019 vyjde šestý díl s názvem Smrtící tajnosti. Já se samozřejmě na knížku moc těším a rozhodně si ji budu muset přečíst co nejdříve. Jo a bude taktéž s tou dokonalou původní obálkou! 

Četli jste tento díl? A jak se vám líbil? 

AUTOR: Robert Bryndza | NAKLADATELSTVÍ: Cosmopolis | HODNOCENÍ: 3/5☆ | ROK VYDÁNÍ: 2018 | POČET STRAN: 416 

MÉ ČLÁNKY O PŘEDCHOZÍCH DÍLECH TÉTO SÉRIE:

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si můžete také knihu Chladnokrevně koupit.

    Výsledek obrázku pro cosmopolis nakladatelství

8 komentářů:

  1. To ma mrzí, že si si tento diel veľmi neužila. Dúfam, že ten ďalší bude znovu úplne skvelý.
    Nemám rada, keď sa príbeh priveľmi vlečie a autor sa zaoberá úplne zbytočnými vecami. Už sa mi pár krát stalo, že som si želala, aby kniha mala asi o polovicu menej stránok. Vtedy by bola naozaj super.

    https://hanzalikovam.wixsite.com/thedailymaria

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to také moc mrzí a hlavně u tohoto autora, kterého mám opravdu moc ráda, ale tento díl byl opravdu hodně špatný, ale už se právě nemohu dočkat, až mi přijde ten další díl s tou boží obálkou ♥ Každopádně přeji nádherný víkend a zase mockrát děkuji za komentář ♥♥♥

      Vymazat
  2. Dneska jsem dočetla! Musím se přiznat, že se mi kniha líbila, i když bych ji nehodnotila jako top ze všech :-) Jsem ráda, že jsem na Váš blog narazila, aspoň mám odkud čerpat inspiraci :-)
    Mějte se krásně, Terez

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec nevadí, když si budeme tykat, jelikož mi to přijde o hodně lepší a i mně se lépe potom píše. Tedy pokud ti to nevadí. Jsem moc ráda, že jsi narazila na můj blog a doufám, že tě bude bavit a načerpáš tu inspiraci jak sama píšeš ♥
      Já bych se moc ráda zeptala jaký díl máš od Bryndzy nejraději? To by mě moc zajímalo, jelikož to má každý jinak :)
      Mockrát děkuji za komentář a přeji nádherný víkend a doufám, že se znovu někdy vrátíš ♥

      Vymazat
    2. Jéé, tak jo :-) Já prostě přestávám mít odhad a je mi občas žinantní všem taxativně tykat.
      Asi to bude blbý, ale já třeba teď zjistila, že si vůbec nepamatuju ten minulý díl! (A vůbec nevím, kdo byl vrah).
      Každopádně se mi ohromně líbil Noční lov, ten mi v paměti uvíznul asi nejvíc a i Temné hlubiny byly super :-)
      Ale ten minulý díl, to jsem nějak mimo, i když jsem ho četla...
      A jinak budu pochopitelně moc ráda, když zavítáš i ke mně na blog :-)

      Vymazat
    3. Určitě se kouknu na tvůj blog :)
      Přeji krásný zbytek čtvrtka. ♥

      Vymazat
  3. vsichni s touto serii zacali uz pekne davno, ja se teprve prokousavam k prvnimu dilu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tuto sérii miluju. Autor píše hodně čtivě a vždy se na jeho knihy děsně těším! Jediný díl, který se mi nelíbil byl právě tento. Už jsem dočetla i ten nejnovější díl a ten byl zase peckovej ♥ Přeji krásné pondělí ♥

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥