Velký Gatsby - Francis Scott Fitzgerald

11. 3. 2019


Jestli momentálně čtete povinnou četbu do školy a v seznamu knih máte i Velkého Gatsbyho, tak rozhodně pokračujte ve čtení! A i vy, kteří byste si chtěli tuto známou knížku teprve přečíst byste neměli rozhodně skončit u této věty.  
I když jsem si nikdy neplánovala knížku nějak extra přečíst, tak když mi přišla zpráva od vydavatelství Leda o tom, jestli bych si chtěla nějakou jejich nejnovější knihu přečíst, tak jsem skoro ani neváhala a vybrala si právě Velkého Gatsbyho. Nově vyšel právě s ilustracemi, které momentálně naprosto miluji a některé bych si i ráda vytiskla a klidně pověsila na zeď. Ano! Tak dokonalé jsou. 
Každopádně do čtení jsem šla s tím, že neočekávám nic extra a s tím, že díky zhlédnutému filmu vím, jak by měl příběh skončit. 

Vypravěčem celého příběhu je Nick Carraway, který přijíždí do nového domu ve Spojených státech. Co ho hned první den upoutá je sousední obrovská vila, která je plná lidí a jde hned vidět, že se tam buď něco slaví, nebo tam je nějaký klasický večírek.  
Když se to ale opakuje víckrát, tak to Nicka hodně zaujme, ale přece nebude chodit někam, kam není pozvaný. Jednoho dne dostane dopis právě od souseda z vedlejšího domu s tím, že by ho rád poznal, a tak ho pozval na další večírek.  

Je to hodně divné, že zrovna on dostal pozvánku, jelikož Gatsby (jeho soused) nikomu pozvánku nikdy nedal. Lidé se tam prostě shlukují sami od sebe, jelikož už všichni vědí, že u Gatsbyho je pokaždé nějaký večírek, bez toho, aby věděli, kdo ten Gatsby je a jak vypadá. 

Nick plný očekávání, že se setká s tím bohatým sousedem, kterého všichni znají, ale v životě ho neviděli se vydává do sousední velké vily.  

Jediné, co ve skutečnosti Gatsby chce, je možnost se setkat s Nickovou sestřenicí Daisy. Ale tady nastává problém s tím, že Daisy je vdaná za manžela Toma, který ji podvádí s další ženou, ale ona to neví. Tímto přáním od Gatsbyho začíná obrovský příběh, který je známí po celém světě.  

A opravdu dostal i mě. Vůbec nechápu to, že v roce 1925 tato kniha nebyla vůbec populární a jen hrstka lidí ji četla. Až ve druhé polovině 20. století se začala více prodávat a teď je to jedna z nejpopulárnějších knih na světě. Za sebe mohu s klidným srdcem říct, že tento příběh rozhodně nečtu naposledy, jelikož byl úžasný. Prvních padesát stránek jsem se bohužel hodně ztrácela, ale když přišel na scénu samotný Gatsby, tak mě to začalo hodně bavit a nemohla jsem se odtrhnout. 
Říká se, že i když ji čtete po několikáté, tak vždy si z knihy vezmete něco dalšího. Já sama, jsem si musela pár vět a odstavců zaznamenat a moc ráda se k nim vracím. 

Opravdu už konečně chápu, proč je knížka tak populární a naopak nechápu, že jsem se čtením otálela tak dlouho. Pokud to máte stejně jako já a stále nad četbou otálíte, tak šup na internet a kupte si ji. Opravdu stojí za to, a hlavně toto vydání stojí i za ty krásné ilustrace. Za mě opravdu nádherný příběh, který budu číst s odstupem času znovu. Rozhodně se musím znovu podívat na film a porovnat různé scény. Na to se hodně těším.  

Skvělý příběh, u kterého mě nepřekvapuje, že je až tak populární. Sice má málo stránek, ale i tak se v knize toho mnoho nachází. Za mě ano! Doporučuji! 

Jak se Velký Gatsby líbil vám? A je tu někdo, kdo knížku ještě nečetl?

AUTOR: Francis Scott Fitzgerald | NAKLADATELSTVÍ: Leda | HODNOCENÍ: 5/5☆ | ROK VYDÁNÍ: 2018 | POČET STRAN: 255 

Mockrát děkuji vydavatelství Leda, za tuto knihu. 
Toto nové vydání Velkého Gatsbyho i s ilustracemi si můžete koupit zde. 

Výsledek obrázku pro leda nakladatelství

10 komentářů:

  1. Tohle vydáním Velkého Gatsbyho je nádherné. Četla jsem jej nedávno,ale až tak nadšená jsem nebyla. Dříve jsem viděla filmové zpracování s Leonardem DiCapriem a to nemělo chybu. Kniha mi oproti filmu přišla dost nudná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně zase přijde, že film oproti knize byl malinko nudný. :)
      Každopádně ilustrace se moc povedly. Mockrát děkuji za komentář a přeji krásné úterý. :)

      Vymazat
  2. Ja sa to až bojím napísať, ale pamätám si, že ma kniha veľmi nezaujala. Je pravda, že som ju čítala už hrozne dávno a možno na ňu ešte nebol čas. Rozhodne jej chcem dať ešte šancu. Celý svet ju miluje, takže niečo na nej bude.

    https://hanzalikovam.wixsite.com/thedailymaria

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že se líbí většině lidí, ale má i své odpůrce a také si myslím, že možná časem ti sedne více. :)
      Každopádně vůbec se za svůj názor nestyď :) Mockrát děkuji za tento tvůj další komentář a budu se těšit zase někdy příště. :)
      Jsem hodně ráda, že momentálně hodně komentuješ mé články a moc si toho vážím! :) Přeji nádherné úterý. :)

      Vymazat
    2. Nemáš vôbec za čo, rada chodím na tvoj blog. Ja už som ho poznala dávno, ale nevenovala som blogom pozornosť. V poslednej dobe sa im znovu venujem a čítam ich. Tvoje články ma bavia a vždy sa na nový veľmi teším.
      Krásny deň ti prajem.

      Vymazat
    3. Tak to jsi mě hodně potěšila moc si toho vážím a DĚKUJI!!! :) ♥

      Vymazat
  3. Priznám sa, že ja som ju ešte nečítala, aj keď to mám určite v pláne. Film som však videla a bola som nadšená. Väčšinou to nemám takto opačne, no verím, že oboje stojí za to.
    Radosť čítať, ako veľmi sa ti páčila :)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to jsem zpočátku tomu vůbec nevěřila, že se mi bude tolik líbit. Film byl skvělý, ale o malinko u mě vede kniha. Určitě jí dej někdy šanci a pak si na mě vzpomeň a napiš mi jak se ti líbila. :)
      Moc děkuji za komentář a přeji krásný zbytek úterý. :)

      Vymazat
  4. Velký Gatsby je moje knižní srdcovka. Četla jsem ho už čtyřikrát, ve třech jazycích a před maturitou si ho určitě přečtu znovu. Kdybych si ho vytáhla, byla bych nadšená. A tohle ilustrované vydání je krásné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to držím palce abys měla Velkého Gatsbyho u maturity, ať můžeš porotě vytrhnout dech. Toto ilustrované vydání je nádherné a plánuji si ale pořídit i další vydání, jelikož opravdu to je výborný příběh. Mockrát děkuji za komentář a přeji nádhernou sobotu. :) ♥

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥