Filmová podoba týdne #15

19. 1. 2015


Jedná se o meme, které pořádá Niklaus. Cílem tohoto meme je každé pondělí představit čtenářům i filmové nebo seriálové zpracování knih.

Název: Zlodějka knih

Režisér: Brian Percival

Podle knihy: Zlodějka knih - Markus Zusak

O čem film je: Síla slov a fantazie je ukrytá v knihách. Ale jen pro toho, kdo je umí a chce přečíst. Film Zlodějka knih vypráví příběh Liesel, která se během druhé světové války dostane do pěstounské rodiny Hanse Hubermanna a jeho ženy Rosy, aby zde začala nový život. Liesel se snaží zapadnout - doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí pořádně číst. Liesel je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. A získá k tomu pomoc svého dobrosrdečného nového tatínka. Hans se s Liesel učí dny i noci, během nichž se Liesel snaží podrobně prostudovat svoji první knihu, Hrobníkovu příručku, kterou si tajně odnesla z pohřbu svého bratra. Liesel se také spřátelí s jejich novým hostem, židovským uprchlíkem Maxem, kterého před nacisty skrývají ve sklepě. A právě Max je dalším, kdo ji povzbuzuje ve čtení a v touze po vzdělání. Postupně se mění i její přátelství s mladým sousedem Rudym, který Liesel sice škádlí, ale přitom se do ní zamiluje. Dobu plnou utrpení a strádání pak všichni společně překonávají pomocí knih, které nejen pro sebe Liesel krade v knihovně místního starosty. A postupně se naučí vážit si nejen síly slov, ale i moci nad nimi.

Můj názor: Tento film se mi vryl do paměti a proto si celý příběh v hlavě pořád přehrávám. Moc se mi líbil a určitě se na něj ještě někdy kouknu. K vánocům jsem dostala knižní zpracování, tak jsem zvědavá jestli se mi bude líbit více kniha nebo film. Určitě tento film doporučuji všem lidem. Jak se vám líbil film? Nebo jak kniha?

Trailer:


4 komentáře:

  1. To je vážně dobrý tip na film :) Musím se přiznat, že Zlodějku knih jsem ještě neviděla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já film ještě neviděla, ale stáhlý ho už mám, tak se na něj co nejdřív podívám :)

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥