Dopis - Kathryn Hughes

24. 3. 2019


Tina je ženou jednoho líného opilce, který kdykoli, kdy se mu zamane na ni umí vztáhnout ruku. Tina občas má myšlenky na to, že od něho odejde, ale vždy věří jeho lžím, že se změní, a tak roky plynou a ona stále je doma s tímto mužem, který se doteď nezměnil. Tina pracuje v charitativním obchůdku, kam vždy s radostí jde do práce s tím, že nemusí být doma a trápit se se svými myšlenkami. 
Jednoho dne najde před dveřmi do obchůdku černý pytel s oblečením. Když je začne třídit, tak v jednom černém kabátu nachází neotevřenou starou obálku s dopisem. Samozřejmě její zvídavá část ji ihned chce otevřít a přečíst si dopis, který se uvnitř nachází. Když už se k otevření dostane, tak nemůže uvěřit svým očím. V obálce je dopis s omluvou a romantickým vyznáním z roku 1939 od nějakého Billyho pro Chrissie. 


Její manžel byl opilec a násilník, který se nikdy nezmění. Když jí to došlo, bolelo ji to víc než všechny rány, které jí uštědřil.


Chrissie Skinnerová je mladá slušná dívka z doktorské rodiny, která si jednoho dne zajde se svou nejlepší kamarádkou na tancovačku, kde se následně setkají s dvěma chlapci. Bohužel první, kdo ji padne do oka je právě Billy, ke kterému se ihned vydává její nejlepší kamarádka. Jelikož jí nechce zlomit srdce, tak se začne bavit s klukem, který na ni zbyl. 
Ale to ještě Chrissie neví, že jednoho dne se jí před prahem domu objeví právě Billy. Od tohoto momentu se vše změní. Nejenom se Chrissie zamilovává do kluka, kterého nesnáší její despotický otec, ale píše se rok 1939 a druhá světová válka je za dveřmi. 

Nebyla by to Tina, kdyby se ve svém nudném životě nerozhodla pátrat právě po Chrissie a následně jí dát tento dopis, který nikdy nedostala. Začíná neskutečné pátrání, u kterého má možnost Tina přemýšlet i nad svým vlastním životem. Jak to celé dopadne? A změní se něco v jejím životě? 

Kniha, která mě pohltila od první stránky a nepustila do té poslední, byla opravdu výborná a nechápu, že není tak populární jako jiné knížky tohoto tématu. Moc mě baví, že se příběh neskládá jen z jedné dějové linky, ale rovnou ze tří. Na začátku a na konci je přítomnost a uprostřed knihy se prolíná rok 1973 s rokem 1939. Kapitoly jsou výborně zpracované, aby se nikdy nestalo, že se v příběhu budete ztrácet. Vždy na začátku máte napsaný rok, kdy se daná kapitola bude odehrávat. 

Mohu prozradit, že právě u této knihy bych si přála více stránek, jelikož jsem si pořád v průběhu čtení říkala: „Ať to ještě nekončí“. A musela jsem si ji dávkovat, abych ji nepřečetla na jeden zátah a pak nebyla smutná, že to už končí. A ano přesně tak! Knihu lze přečíst v jeden den i když jste tak pomalý čtenář jako já. Tak dobrá ta kniha je. 
Miluji knihy s tématikou druhé světové války, a tak jsem byla moc ráda, že jsem si ji díky nakladatelství Cosmopolis mohla přečíst. 
Skvěle napsané už od první stránky. Jsou tu postavy, které jsem vůbec neměla ráda viz. tatínek Chrissie a muž Tiny, těm jsem měla chuť jednu vrazit a to doslova, jinak jsem v příběhu nikoho špatného nenašla. 

  
 „Pracuji v dobročinném obchodě a někdo nechal za dveřmi pytel se starým oblečením. V něm byl i pánský oblek a v jeho kapse dopis“. 


Skvělá kniha, kterou si s radostí přečtu někdy podruhé a budu znovu prožívat celý ten děj plný nenávisti, romantiky a tajemství. Rozhodně doporučuji úplně všem a především čtenářům, kterým se líbí příběhy s tématikou druhé světové války. Knihu nebudete chtít odložit a budete číst stále dál a dál... 


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si můžete také knihu Dopis koupit.

    Výsledek obrázku pro cosmopolis nakladatelství

8 komentářů:

  1. Souhlasím s Tebou, kniha nešla odložit. Absolutně jsem nečekala, že mě bude bavit až tak, jak mě bavila :-) Rozhodně se jedná o silný příběh, který se z hlavy nevykouří hned druhý den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já souhlasím s tebou! Kniha se opravdu nevykouří hned druhý den! Stále na ni musím myslet a celkem mi je líto, že není tato knížka tolik vidět na sociálních sítích :(
      Mockrát děkuji za skvělý komentář a tvůj pocit ze čtení této knihy ♥ Přeji nádherný večer a krásný zítřejší start do nového a posledního týdne v březnu ♥

      Vymazat
  2. Wow, toto vyzerá dobre, určite by sa mi to tiež páčilo. :) Skvelá recenzia!

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  3. Podľa tvojho popisu súdim, že by sa mi táto kniha asi veľmi páčila.
    A páči sa mi, že tiež pri dobrých knihách odďaľuješ koniec. Ja sa tiež vždy snažím čítať pomaly alebo sa doslova musím odtrhnúť od tej knihy, aby som ju priveľmi rýchlo neskončila.

    https://hanzalikovam.wixsite.com/thedailymaria

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ti ji mohu doporučit je dokonalá a spoustu se toho tam děje :)
      Pro mě vždy je těžké se od tak dobré knihy odpoutat, ale zároveň ji právě nechci mít rychle předčtenou ♥ Mockrát děkuji za komentář a přeji krásný zbytek středy ♥

      Vymazat
  4. Toto ma veľmi zaujalo! :) Snáď sa k nej niekedy dostanem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to výborná kniha a budu jen doufat, že se ti bude líbit stejně jako mně ♥ Přeji překrásnou neděli ♥

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥