Mapa kostí - Jane Yolen

15. 4. 2019


Píše se rok 1942 a polská dvojčata Chaima a Gittel vyženou z jejich krásného domova do lodžského ghetta. Rodina žije v přecpaném pokoji v příšerných podmínkách, a když i život tam začne být příliš nebezpečný, jejich rodiče se rozhodnou utéct do nedalekého Lagiewnického lesa, kde partyzánští bojovníci shromažďují Židy k útěku za svobodou do Ruska. Ujmou se Chaima a Gittel s tím, že jejich rodiče se k nim přidají později, ale brzy se všechno pokazí.  

Malá skupinka partyzánů je odhalena a povražděna. ChaimaGittel a dva jejich přátele nechají naživu a pošlou do koncentračního tábora SobanekChaim je přemýšlivý básník a s Gittel často komunikuje jen tichými pohledy a jejich vlastní vymyšlenou znakovou řečí. Ale když dvojčata dorazí do Sobanku, kde panují odporné podmínky, bují choroby a stojí budova s kouřícím komínem, pouto se stane břemenem... 

Kniha, na kterou jsem byla hodně zvědavá a která byla vydaná na Velký knižní čtvrtek, tudíž jsem tak nějak trochu doufala, že bude výborná. Bohužel jak to tak bývá, když někdo má velká očekávání, tak něco se mi i tak nelíbilo. 

Jestli mě znáte už delší dobu, tak jistě víte, že hodně miluji knihy právě s tématikou druhé světové války a ani není teda divu, že toho mám i celkem dost s touto tématikou přečtené. Bohužel musím přiznat, že jsou i lepší knihy, než je tato. Hlavně ty, které jsou celé podle skutečné události. Tento příběh byl „pouze“ inspirován některými situacemi, které se staly, ale nebyl celý skutečný. To ale neznamená, že budu dávat hodnocení dolů, to určitě ne.  

Věc, která mi vadila je délka. Před čtením této knihy jsem si říkala, že je dobře, když bude mít tolik stránek, alespoň se toho více dozvím a jen tak to celé nepřečtu naráz. Bohužel bylo to místy dlouhé až moc a za mě by se kniha rozhodně mohla zkrátit alespoň o jednu čtvrtinu. Některé kapitoly, byly hodně zdlouhavé i když se tam nic zásadního nedělo a tento fakt jsem pociťovala od začátku, až po konec. Tímto ubírám knize ten jeden bod, ale jinak to bylo výborné čtení! 

Jak už jste si mohli přečíst na začátku článku, tak tato kniha v sobě ukrývá příběh dvou rodin, které se náhodně setkají v ghettu, kde společně obývají jeden pokoj. Když už jim přijde, že v ghettu už není tak bezpečno, tak se rozhodnou vydat do lesa a následně utéct tam, kde je bezpečí a nikomu nic nehrozí. Bohužel při této výpravě se stane ona jedna věc, která rozdělí děti od rodičů s tím, že se prý na konci setkají, jen to bude trvat asi týden.  

Bohužel se tak nestane a oni se na tom předem smluveném místě nesetkají. Místo toho se děti ocitají v koncentračním táboře Sobanek a tam začíná ta největší brutalita a hlad, který si tyto malý děti neuměli v životě představit. 

Za mě bylo velice hrozné číst o dětech, jak se trápí hlady a co všechno prožívali. Vím, že to tak opravdu bylo, ale takto i o tom číst bylo srdceryvné a za mě hodně ubíjející. Já bych nikdy nedala své děti nějakým lidem i když se tváří, že jsou milý a že jim s radostí pomohou, ale v této době snad nemůžete věřit každému ne? Tak jaktože se toto stalo. To mi prostě hlava nebere. 

Celý příběh se mi hodně vryl do paměti a jen tak jsem nemohla začít s další knihou. Stále na ten příběh myslím a nemohu ho dát z hlavy. Byl opravdu skvělý jen je bohužel občas až moc zdlouhavý a za mě by klidně mohla mít jen kolem 300 stránek nežli 500. 

Rozhodně i tak doporučuji tuto knihu si přečíst. Obzvlášť čtenářům, jako jsem já, kteří mají rádi téma druhé světové války a, kteří se chtějí dozvědět zase něco víc o této kruté době. Je to příběh, který se vám vryje do hlavy a dlouho nad ním budete přemýšlet. Tak si dávejte pozor!



Mockrát děkuji za tuto knihu nakladatelství Moba 
Knihu Mapa kostí si můžete koupit zde. 

Výsledek obrázku pro moba knihy logo

8 komentářů:

  1. JSEM ČTENÁŘ JAKO TY :-) MILUJI PŘÍBĚHY 2. SVĚTOVÉ VÁLKY. Myslím, že by se mi líbil, i přes oněch 500 stránek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně knihu zkus!A pak dej vědět jak se ti líbila ♥ Přeji nádhernou neděli!

      Vymazat
  2. Já jsem v tomhle roce přečetla už asi dvacet knížek, které se nějak dotýkaly války, holocaustu a tak. A ačkoliv mám tuhle tematiku taky docela v oblibě, cítím se tím teď strašně přesycena. Už zkrátka potřebuji od tohohle námětu trochu pauzu, jinak bych se z toho asi zbláznila. Takže čtu klasiku. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych rozhodně nemohla v kuse číst ten samí žánr asi by mě to hodně rychle omrzelo :D Každopádně tuto knihu jednou určitě zkus ♥ A přeji krásnou neděli!

      Vymazat
  3. Mám ráda příběhy z druhé světové války, přečetla jsem na toto téma již spoustu knih a všechny byly hodně obsáhlé. Mapa kostí je pro mne další dobrý tip a díky za něj, určitě se po knize někde poohlédnu v obchodě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně nesmíš minout a pak napiš jak se ti líbila nebo co ti tam nesedlo :) Mockrát děkuji za komentář a přeji krásnou slunečnou neděli ♥

      Vymazat
  4. Toto je presne kniha pre mňa. Neviem z akého důvodu, ale aj mňa knihy s takouto tématikou vždy veľmi priťahovali.
    A kniha má krásnu obálku.

    https://hanzalikovam.wixsite.com/thedailymaria

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně ji zkus a pak napiš jestli jsi měla stejný názor jako já. To by mě hodně zajímalo. Mockrát děkuji za komentář a přeji krásný první den v květnu! ♥

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥