VOLÁNÍ DIVOČINY

29. 4. 2020


Inteligentní a sebevědomý Buck, kříženec bernardýna a skotské ovčačky, si žije v rodině kalifornského soudce královsky – jenže v časech zlaté horečky je po silných psech sháňka, a zloděj Bucka zašantročí překupníkovi, který dodává psy na Daleký sever. V souboji se surovcem vybaveným těžkou holí nemá pes naději: je sice poražen, v duši ale nepodlehne. Když psímu spřežení jednou dojdou síly a bezcitný, tupý majitel Bucka zmlátí do bezvědomí, zálesák Thornton surovce zažene, poklekne vedle psa a drsnýma, laskavýma rukama hledá příznaky zlomených kostí… rozvíjí se hluboké, oboustranné přátelství a láska mezi člověkem a psem.  

Kolik nebezpečných dobrodružství spolu zažijí! Přejde několik jar a oni najdou mělké ložisko v širokém údolí, kde se jim zlato ukazuje jako povlak žluťoučkého másla po celém dnu rýžovací pánve – to už se ale blíží nejkrutější událost, která Bucka ve společenství lidí postihla. A pouto k člověku se láme…  

Volání divočiny, světově nejčtenější Londonova kniha, je skvělý dobrodružný román s bohatým, dramatickým dějem a sugestivně podanými povahami lidí a psů. A je to filozoficky založená kniha. To jsou důvody, proč neustále vyvolává vzrušený zájem čtenářů všech věkových kategorií. 

Kniha, kterou jsem si vždy chtěla přečíst, ale nikdy jsem nenašla tu správnou dobu, kdy bych se na ni vrhla. Když mi přišla zpráva od Ledy s tím, že by mi ji poslali, tak jsem neváhala a zamluvila si ji. Říkala jsem si, že to bude asi nějaké znamení, a tak bych se čtením už neměla otálet a vrhnout se na ni. O to víc, když se jedná o nové vydání, které je nádherně graficky zpracované od Tomski&Polanski, kteří dělají opravdu krásné obálky. Toto vydání se dělalo také kvůli filmovému zpracování, na které se rozhodně musím podívat a doufám, že mě nezklame. 
Od knihy jsem neměla žádná očekávání, ale bohužel to ve mě nic extra nevyvolalo a bohužel jsem v tom nejspíš nenašla to co ostatní. Každopádně ráda tomu dám za několik let druhou šanci a možná mé pocity z ní budou jiné.  

První polovina příběhu z pohledu Bucka se mi velice líbila a hrozně rychle jsem ji přečetla. K tomu příběhu nemám žádné výhrady a Bucka jsem si moc zamilovala. Bohužel od poloviny knihy začíná 6 povídek, které mě vůbec nenadchly, tedy kromě té poslední. Nejhorší byly ty první pak to bylo lepší, ale stejně ne natolik abych si z toho sedla na zadek.  
Rozhodně mohu přiznat, že kdyby tam ty povídky nebyly, tak bych knize dala vyšší počet hodnocení, jelikož ta první část knihy se mi opravdu moc líbila a klidně bych i příběh malinko protáhla.  

Proto jsem i hodně zvědavá, jak se mi bude líbit filmové zpracování, ale myslím si, že pokud to bude jen příběh o Buckovi, tak budu nadšená. Za sebe mohu říct, že kniha neurazí, ale bohužel ani nenadchne, což se u mě může klidně po pár letech změnit. Uvidíme možná tomu tak bude, možná ne. 
Moc by mě zajímalo, kdo z knihy byl velice nadšený a kdo ji třeba četl i několikrát.  

Jak už jsem psala, tak povídky za mě nic moc, ale příběh Bucka byl skvělý. Co se týče obálky, tak nemám co vytknout je naprosto krásná a povedla se. Snad za několik let mě naplno potěší a já se k ní budu ráda vracet. Momentálně mám hodně smíšené pocity. 


Knihu jsem obdržela zdarma od nakladatelství LEDA výměnou za článek. Nikdo ani samotné nakladatelství můj názor neovlivnilo, vše je napsané přesně tak jak to cítím já. 
Knihu si můžete zakoupit zde.


Výsledek obrázku pro leda logo nakladatel

2 komentáře:

  1. Byla jsem zvědavá na tvé hodnocení této knihy a mrzí mě, že tě tolik neoslovila. Já jsem četla dětskou verzi a byla skvělá! A rozhodně si chci přečíst prvotní příběh a neskutečně se na to těším, jelikož je mi téma hodně blízké.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel opravdu mě kniha neoslovila, ale snad za těch pár let to bude lepší dám tomu šanci ♥

      Vymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥