Knižní přání #4

14. 8. 2015


Tento projekt vymyslela Nikki Finn a spočívá v tom, že si otevřu svůj to-read list na GoodReads a také stránku random.org tam se mi ukážou tři náhodná čísla, která vyhledám v to-read listu a kouknu se pod kterým číslem je jaká kniha a napíši to sem.




Muž jménem Ove – GoodReads
Anotace: Román o lásce, pořádném nářadí a o tom, proč je důležité jezdit saabem. Ovemu je padesát devět let. Řídí saab. Na pozici předsedy družstva vlastníků byl sice vystřídán už před pár lety — což on sám považuje za převrat —, ale to mu rozhodně nebrání ve vykonávání funkce strážce pořádku. Samozvaného strážce pořádku. Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim jen tak mimochodem podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí — začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a prastarém umění řídit. A o tom, jak se změní životy lidí, kteří se s Ovem setkají.

Tuto knihu si chci už dlouho přečíst a doufám, že se mi bude tak líbit jako všem ostatním. Minule v článku Knižní přání #2 mi random.org vylosoval knížku, Babička pozdravuje a omlouvá se, na kterou jsem moc zvědavá a doufám, že se mi taktéž bude líbit, jako všem ostatním.

Nejtemnější hodina – GoodReads
Anotace: Začíná letecká bitva o Velkou Británii. Je léto roku 1940, Evropa se propadá do válečného běsnění a většina Britů upírá zraky k obloze nad Anglií. Evie Lucasová však má oči jen pro skvělého mladého pilota Tonyho. Čeká ji oslnivá kariéra umělkyně, ale ona ztrácí čas tím, že donekonečna kreslí Tonyho portréty. Chce totiž, aby na něj jeho rodiče měli nějakou památku, kdyby se mu ve válce přihodilo neštěstí…
O sedmdesát let později se čerstvě ovdovělá kunsthistorička Lucy snaží posbírat střípky vlastního života a vzkřísit ho z trosek. K tomu potřebuje odhalit tajemství obestírající jeden obraz právě od slavné malířky Evelyn Lucasové. Bezděky tak probudí dávno zasutou historii, o níž se záměrně mlčí, a přivolá na sebe zlobu těch, kdo neměli a nemají zájem na tom, aby nevyřčená pravda vyplula na povrch. Ve svém již třináctém románu autorka opět střídá dvě časové roviny (ta válečná je částečně inspirována zážitky jejího otce) a jako vždy překvapí čtenáře nečekaným rozuzlením milostného příběhu.

O této knížce bych nevěděla nebýt  Rodaw, která má Nejtemnější hodinku hodně ráda. Tuto autorku jsem neznala, ale hodně mě také zaujala kniha Dědictví minulosti, která podle anotace vypadá opravdu dobře. Obálka Nejtemnější hodinky se mi moc líbí a myslím si, že se k ní skvěle hodí.

Pekáč buchet – GoodReads
Anotace: ONA
Redaktorka ženského časopisu, expertka na vaření. Miluje nové recepty, oprašuje staré po babičkách, dobrého jídla se nikdy nepřejí a je pro ni středobodem vesmíru. Sama o sobě říká, že je gastrosexuálka. Sport je pro ni nutné zlo, aby nenakynula jako její milované tvarohové buchty. Jmenuje se Klára.

ON
Adrenalinový sportovec. V létě leze po horách, v zimě po zamrzlých vodopádech. Sport je součástí jeho života a nedokáže bez něj existovat. Jeho břišní, zádové, hýžďové, no prostě všechny svaly, podle toho patřičně vypadají. Pekáč buchet může spořádat na posezení a nebude to na něm vůbec vidět. Jmenuje se Matouš.

Je vůbec možné, aby dva takto rozdílné světy fungovaly společně? Stačilo jediné včelí bodnutí a následná prudká alergická reakce, a bylo to. Náhoda je spojila dohromady, a tak na nich můžeme otestovat hned dvě lidová moudra: že láska prochází žaludkem a že láska hory přenáší.


Pekáč buchet zná snad každý, já jsem od této autorky ještě nic nečetla, ale vše od ní vypadá skvěle hlavně série Zakázaná přitažlivost. Tady mě také zaujala obálka, která je plná jídla. Nejdříve jsem si toho nevšimla, ale v nějaké recenzi jsem četla, že se autorce té recenze hodně líbí, protože je tam jídlo a tak jsem se koukla a viděla to.

8 komentářů:

  1. Pěkný výběr knížek! Tu prostřední neznám, ale obálku má opravdu lákavou. Oveho jsem si nedávno přitáhla z knihkupectví. Těm slevám, co teď má nakladatelství Host se prostě nedalo odolat, a rovněž Ovemu...:) Nevím, jak to budu během školy stíhat, ale snad se k němu někdy dopracuju. Ty jsi ještě nic od autorky Katky Petrusový nečetla?! Styď se, ostudo!..:D Ne, promiň, ale rozhodně, rozhodně, se musíš podívat na její sérii Bavettovi, která je o mafiánech. Od českých autorů moc knih nečtu, ale u této autorky jsem udělala výjimku, a jsem za to moc ráda...:) Četla jsem snad všechny knihy od ní, ale Pekáč mě maličko zklamal, to ale neznamená, že nestojí za přečtení...:) Rozhodně se po té sérii podívej a přečti si ji, jinak tě budu strašit ve tvých snech! Nebudeš toho litovat!...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se po sérii podívám, ale mám hodně restů, tak v dohledné době si žádné knihy nekoupím. :)

      Vymazat
  2. Pěkný výběr knížek. Pekáč buchet jsem četla, ale víc se mi líbila série Bavettovi a na Oveho se teprve chystám.

    OdpovědětVymazat
  3. Pekáč buchet je podle mě tedy nejslabší dílo Petrusové, ale skvěle se u toho odreaguješ :) A jestliže jsi od ní nic nečetla, honem napravuj, protože její romány jsou perfektní! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to napravím, ale až budu mít přečtené všechny resty, ale těším se na její knihy. :)

      Vymazat
  4. Z Pekáče buchet jsem moc nadšená nebyla, Oveho mám doma, ale zatím jsem nečetla a B. Erskinová je rozhodně lákavá, moc se mi líbí i obálka :)

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥