Recenze: Pláč v poušti

24. 1. 2016

Když jsem tuto knihu dostala k vánocům, vůbec jsem nevěděla o čem je, a když jsem si přečetla anotaci, tak jsem věděla, že si ji musím co nejdříve přečíst. A hned jsem se na ni vrhla. Tato kniha je z levných knih a musím říct, že mě hodně překvapila nejen tím, že je podle skutečné události co si autorka sama zažila.

IMG_2321

Warda Saillo se narodila v Maroku roku 1974. Měla hezké dětství, sice se musela dělit o jídlo spolu se čtyřmi sourozenci, ale nic jí nechybělo. To hezké dětství ale skončilo velice brzo, když se otec vrátil z jedné výpravy, tak se pár dní choval hodně divně. Seděl na střeše jejich domu od rána až do večera několik dní. Poté bil i své děti a svou manželku, která nesměla, ani vyjít z domu jinak by ji znásilnil a poté brutálně zbil.

IMG_2312
To nejhorší se stalo 26. října 1979, kdy otec svou manželku zbil a následně zapálil na střeše jejich domu před očima svých dětí. Warda pár minut předtím seděla v kuchyni s ním, mamkou a sourozenci a jedli svůj oběd. Najednou otec řekl, ať si jdou hrát všichni ven. Všichni se zvedli a šli, najednou mamka popadla Wardu a řekla jí i před otcem ať zajde k sousedům a řekne jim, že ji chce táta zabít. Warda nic nemohla dělat, protože v Maroku to bylo tak, že si otec mohl dělat se svou ženou, co chtěl a nikdo mu v tom nemohl zabránit.

Wardina matka na světe zanechala dohromady šest vlastních dětí a jedno adoptované dítě. Po tomhle hrůzném činu stejně bydleli s otcem, který byl stále stejný jako doposud. Toto je jen čtvrtka knihy co jsem vám prozradila, dál si to musíte přečíst sami, protože je to čím dál tím hrozné. Hlavně, když se k nim přistěhují i strýc s rodinou.

 

Jediné co se dá říct je, že jsem vůbec nic tak hrozného nečekala hlavně, když je to podle skutečné události. Představa, že někomu pětiletému zapálí svou mamku před očima, je prostě něco tak odporného. Na knížce jsou dvě věty, které mě hodně zaujali. První je: Dny bolesti, noci smutku hledání ztraceného dětství v Maroku. Druhá: Bylo mi pět, kdy umřelo mé dětství.

IMG_2307
Určitě by si ji měl každý člověk přečíst, aby si uvědomil jak krásný život on má a nemusí si počínat s něčím takovým. Mě tato kniha dala hodně a určitě mohu říct, že je to nejlepší kniha jakou jsem kdy přečetla.

V knize není jen dětství autorky, ale i to jak se už jako dospělá vrací na místo svého narození a také se s někým shledá, koho už léta neviděla. Není stránka, kde by se nic nedělo a já jsem byla napjatá až do konce, protože jsem nevěděla, jak to všechno skončí.

 

Kniha má 275 stran a je výškově menší než klasické knihy. Já jsem ji četla dva dny což je na mé čtení ohromný výkon. Nevím, jak vás mám dál přesvědčit, abyste si ji přečetli.

Prostě si ji musíte přečíst a jsem si jistá, že se vám bude líbit. Koukněte se do levných knih a kupte si ji za tu směšnou částku, co ji tam prodávají. Určitě ji u mě uslyšíte ještě někdy, abych vás přiměla si ji přečíst. Doufám, že jsem vás mou recenzí na ni navnadila. Napínaví příběh od začátku do konce.

 Výsledek obrázku pro 5 stars icon

Originální název: Tränenmond
Počet stran: 275
Přeložila: Blanka Pscheidtová
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2015

14 komentářů:

  1. Kniha vypadá hodně zajímavě, ale když jsem nedávno byla v Levných kníhách, tak jsem ji tam nezahlédla, takže u nás ji asi nemají
    Double Infinity by Ella

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je škoda. Jestli máš možnost se kouknout někde jinde, tak se po ni určitě jukni. :D

      Vymazat
  2. Nikdy som i knihe nepočula, ale podľa tvojej recenzie vyzerá veľmi zaujímavo. Mám rada knižky, ktoré mi skutočne niečo dajú, takže možno po nej siahnem i ja :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze! :)
    V pátek jedu do LK takže se tam po ní musím mrknou a doufám,že tam bude :)

    OdpovědětVymazat
  4. Recenzí jsi mě navnadila! Moc děkuji :) hned jak budu mít příležitost jít do Levných knih, koupím si ji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem hrozně ráda snad se bude líbit těším se na recenzi. :)

      Vymazat
  5. Hned do LK zajdu! Děkuju za recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda. A nemáš zač musí se o ni někdo dozvědět nikde jsem recenze neviděla i když je to tak krásná knížka. :)

      Vymazat
  6. Až budu mít cestu kolem, určitě se tam stavím :)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkná recenze, knihu už jsem si také pořídila. Ještě kdyby bylo více času :-)

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥