Citrónový koláč - recept

17. 8. 2014



                               
 CITRÓNOVÝ KORPUS

Ingredience:

5 vajec
200 g hladké mouky
200 g cukru krystal
1 lžička prášku do pečiva
Trocha vody
Špetka soli
Kůra z citronu

Postup:

1. 5 bílků šlehejte se špetkou soli a lžící vody, až sníh mírně zhoustne, přidejte 1/2 cukru a vyšlehejte tuhý sníh.

2. Žloutky a zbylý cukr šlehejte přesně 4 minuty.

3. Mezitím si dejte vařit vodu, pak přidejte 5 lžic do žloutkové směsi a šlehejte ještě minutu nakonec přimíchejte citronovou kůru.

4. Smíchejte mouku s práškem do pečiva. Do žloutkové směsi vysypte větší polovinu mouky a zamíchejte. Přidejte 1/2 bílků a pomalu míchejte, aby bílky neztratily svůj objem. Přidejte zbytek mouky a bílků a vmíchejte krásně vláčné těsto. Pokud v něm budou maličké hrudky, nevadí, při pečení zmizí.

5. Dno formy vyložte pečícím papírem a pečte cca jednu hodinu při 150 - 160 °C.


CITRÓNOVÁ POLEVA

Ingredience:

4 žloutky
70 g třtinového cukru
70 ml citrónové šťávy
50 g másla
kůra ze 2 citrónů

Postup:

1. Citróny dobře omyjte a kůru nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle. Velmi dbejte na to, aby jste strouhaly pouze žlutou část kůry, bílá vrstva totiž zhořkne a celý krém by byl na nic...

2. Smíchejte všechny ingredience a ve vodní lázni za občasného míchání zahřívejte tak dlouho, dokud nezhoustne do konzistence husté kaše.

3. Takto čerství krém, můžete hned použít, nebo uzavřený uskladnit v lednici až na 2 týdny.

Dobrou huť :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥